Tujina

Na Havajih samica tjulnja skušala zaščititi mladiča in napadla plavalko

Honolulu, 26. 07. 2022 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
4

Samica ogrožene vrste tjulnja je na Havajih napadla in poškodovala plavalko, potem ko se je ta kljub opozorilom približala živali in njenemu mladičku. Rocky je skušala zavarovati svojega dva tedna starega mladiča, napadeno žensko pa so nato oskrbeli reševalci.

Po družbenih omrežjih je hitro zakrožil posnetek, ki je bil v nedeljo posnet na plaži Kaimana blizu Honoluluja. Na njem je videti, kako je tjulenj napadel plavalko, ki jo je skušal odgnati od mladiča. Pravzaprav gre za samičko, ki so jo domačini poimenovali Rocky. Ta naj bi iskala svojega dva tedna starega mladiča, ob tem pa glasno "lajala", zaradi česar so plavalci stekli iz vode, poroča Newsweek

Ena od plavalk pa je še naprej ostala v vodi in proti obali začela plavati šele, ko so jo na to opozorili drugi plavalci. Rocky in njen mladič sta se namreč vračala na območje plaže, kjer sta sicer počivala. Medtem ko je ženska plavala iz vode, se ji je mladiček približal, v Rocky pa so se aktivirali materinski zaščitniški instinkti in zapodila se je v žensko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na posnetku je slišati opazovalce, ki vzklikajo: "Pojdi ven! Pojdi ven!" medtem ko se Rocky približuje ženski. Do kopnega so ji pomagali priti s čolnom, nato pa sta jo na varno odnesla dva moška. "Če ne bi bilo kajakaša, ki jo je pospremil iz vode, bi jo lahko tjulenj prežvečil," je dejal Curt Otsuka, eden od očividcev.  

Ženska je bila ranjena, zato so ji reševalci nudili nujno medicinsko pomoč, je na Facebook zapisala havajska organizacija za ohranjanje ogroženih živalskih vrst (Hawaii Marine Animal Response). Larry Akiyama, domačin in stalni obiskovalec plaže, je za lokalni medij povedal, da je že večkrat opazil ljudi, ki nedovoljeno prečkajo ograjeno območje, ki je namenjeno zaščiti Rocky in njenega mladiča. "Ne poslušajo, preprosto gredo čez ogrado. Kljub opozorilom," je dejal.

Ena najbolj ogroženih vrst tjulnjev na svetu

Po podatkih Nacionalne uprave za oceane in atmosfero (NOAA) so havajski meniški tjulnji, ki živijo samo na havajskem otočju, "ena najbolj ogroženih vrst tjulnjev na svetu". V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je stopnja populacije začela strmo padati, trenutno je na svetu samo še 1600 osebkov. Razlog za upad bi lahko bila nizka stopnja preživetja mladih, kar je posledica omejene razpoložljivosti plena.   

Meniški tjulenj
Meniški tjulenj FOTO: Shutterstock

Na leto lahko skotijo le enega mladiča, ki ga samica nosi devet mesecev. Matere nato mladiče dojijo približno šest tednov, v tem času pa mladiča niti za sekundo ne bodo pustile samega, niti jedle ne bodo. Ko se mladič neha dojiti, ga mati počasi zapusti in se v ocean vrne na lov po hrano.  

Havajski meniški tjulnji so zvezno in državno zaščiteni, vsakega, ki bi jim škodil, pa bi lahko doletela kazen v višini 50.000 dolarjev (okoli 49.200 evrov). 

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FoXnCa
26. 07. 2022 19.51
+2
Saj bi se lahko razumsko razšli, brez jeze
zani10
26. 07. 2022 18.21
+4
Stajerc22
26. 07. 2022 18.11
+9
Prav ji je. Zival ni butasta.
Nellika25
26. 07. 2022 17.34
+21
Kar je iskala to je dobila