Tujina

Črni rekord za ZDA: število smrti zaradi covida-19 preseglo 200.000

Bruselj, 22. 09. 2020 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, Neža Pušnik
Komentarji
104

Vrh EU so preložili na 1. in 2. oktober, saj je predsednik Evropskega sveta Charles Michel v karanteni zaradi okužbe njegovega varnostnika s covidom-19. V ZDA so medtem presegli 200.000 smrtnih žrtev – to je že marca napovedal vodilni ameriški epidemiolog Anthony Fauci, projekcije pa kažejo, da bi lahko do januarja zabeležili še 180.000 dodatnih smrti.

V Veliki Britaniji bodo zaostrili ukrepe
V Veliki Britaniji bodo zaostrili ukrepe FOTO: AP

Britanski premier Boris Johnson je v televizijskem nagovoru naroda sporočil, da je vlada sprejela nov, strožji paket ukrepov, ki želijo zajeziti naraščajoči trend okužb. Pričakujejo, da bodo te omejitve veljale šest mesecev. Med drugim bodo pube in restavracije zaprli ob 22. uri, delavci v trgovini bodo morali obvezno nositi zaščitne maske, kazni za kršenje pravil pa bodo strožje. Ljudem prav tako svetujejo, da delajo od doma, če je to le možno. 

Tudi v Walesu bodo pube, bare in restavracije zaprli ob 22. uri, dovoljena pa bo le strežba pri mizah. Za strožje ukrepe so se odločili tudi Škoti, njihova predsednica vlade Nicola Sturgeon pa je državljanom dejala, da čeprav se zdi, da so s temi ukrepi naredili korak nazaj, lahko le skupaj uspejo in premagajo virus. 

Koronavirus ZDA
Koronavirus ZDA FOTO: AP

Ko je vodilni ameriški epidemiolog dr. Anthony Fauci marca napovedal, da bo covid-19 v ZDA ubil 200.000 ljudi, so ga skeptiki obtožili širjenja strahu in laži. Danes je to postala realnost, piše CNN, ki navaja podatke univerze Johns Hopkins.

Od prve potrjene smrti 6. februarja je v povprečju umrlo 858 ljudi na dan, covid-19 pa je drugi najpogostejši vzrok bolezni v ZDA. Raziskovalci so napovedali še dodatnih 180.000 žrtev do 1. januarja, čeprav bi s strogim upoštevanjem zaščitnih ukrepov to lahko tudi preprečili. 

Okužen varnostnik Michela, vrh EU prestavljen

Vrh EU, ki bi moral potekati 24. in 25. septembra, je preložen na 1. in 2. oktober. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je namreč v karanteni zaradi okužbe njegovega varnostnika s covidom-19. Michel se redno testira, ponedeljkov test je bil negativen, je pa v skladu z belgijskimi pravili od danes v karanteni, je sporočil njegov govornik Barend Leyts

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Hrvaškem skrajšali karanteno na 10 dni

Največ novih okužb so v minulih 24 urah znova potrdili v Splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 34. Glede na današnja poročila županijskih štabov civilne zaščite so po 16 novih okužb potrdili v dveh slavonskih županijah. Iz Primorsko-goranske županije so poročali o deset novih primerih, v Istrski županiji pa tudi danes ni bilo novih okužb.

Na Hrvaškem so z današnjim dnem skrajšali čas izolacije za okužene z novim koronavirusom z najmanj 14 na najmanj deset dni od dneva testiranja.
Na Hrvaškem so z današnjim dnem skrajšali čas izolacije za okužene z novim koronavirusom z najmanj 14 na najmanj deset dni od dneva testiranja. FOTO: Shutterstock

Na Hrvaškem je trenutno 1894 aktivnih primerov. Na bolnišničnem zdravljenju je 278 ljudi, med njimi jih je 24 priključenih na ventilatorje, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so do danes potrdili 15.136 okužb. Okrevalo je 12.987 ljudi, preminulo pa 255. Do zdaj so testirali skoraj 267.300 ljudi, od tega 5165 v minulih 24 urah, je še sporočil nacionalni štab.

Na Hrvaškem so z današnjim dnem skrajšali čas izolacije za okužene z novim koronavirusom z najmanj 14 na najmanj deset dni od dneva testiranja, na katerem so jim potrdili okužbo. Kot so pojasnili v hrvaškem zavodu za javno zdravstvo (Hzjz), se po sedmem dnevu zmanjšajo možnosti, da bi okuženi okužil druge ljudi, po desetem dnevu pa okužbe ne širijo več.

Vodja zagrebške infekcijske klinike Alemka Markotić je za hrvaške medije dejala, da izpiranje nosu s preparati, ki vsebujejo morsko sol, lahko pomaga pri odstranjevanju delcev virusa iz nosu. Kot je dejala za časnik 24 sata, je ljudem v samoizolaciji svetovala, naj nekajkrat dnevno izplaknejo nos ter po dveh do treh dnevih znova opravijo test. Večina je potem bila na testu negativna in samoizolacija ni bila več potrebna, je dejala. Poudarila pa je, da je treba izdelati ustrezno študijo, da bi se metoda pokazala kot znanstveno in strokovno relevantna.

Na zagrebški kliniki so sicer že začeli pilotni projekt o higieni nosu kot metodi za zmanjševanje obstoja virusa v nosu obolelih s covidom-19, poroča danes Večernji list. Kot dodaja, metoda, ki jo predlaga Markotićeva, ni nova v medicinskem boju proti virusu.

Svetovna zdravstvena organizacija je v minulem tednu na svetu zabeležila največ okužb z novim koronavirusom od začetka pandemije. V tednu, ki se je končal v ponedeljek, so jih potrdili skoraj dva milijona. WHO opozarja, da se pandemija po svetu pospešuje, čeprav se je število smrtnih žrtev covida-19 zmanjšalo.

V Avstriji manj aktivnih okužb, a več bolnikov v bolnišnicah 

V Avstriji so danes prvič zabeležili manj aktivnih okužb z novim koronavirusom kot dan prej. Trenutno imajo v državi 8220 aktivnih primerov, kar je 155 manj kot dan prej. Hkrati so potrdili 645 novih okužb. Od ponedeljka so v državi opravili 14.552 testov na okužbo z novim koronavirusom, skupno do zdaj že skoraj 1,5 milijona testov.

V avstrijskih bolnišnicah se zdravi 264 bolnikov. Dodatno so v zadnjih 24 urah na običajne oddelke sprejeli 26 bolnikov s covidom-19 in na intenzivni negi osem novih bolnikov. Število bolnikov se je danes v primerjavi s ponedeljkom povečalo za slabih 12 odstotkov, in sicer s 67 na 75.

V Avstriji je zaradi covida-19 do zdaj umrlo 771 ljudi, v zadnjem dnevu štirje. Skupno so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 39.303 ljudeh.

Ponovno so danes največ novih okužb potrdili na Dunaju, 205. Po 86 novih okužb so potrdili v Zgornji Avstriji in na avstrijskem Štajerskem, na Gradiščanskem 14 in na avstrijskem Koroškem 11. Najjužnejša avstrijska zvezna dežela ostaja edina z manj kot sto aktivnimi okužbami.

So pa v treh avstrijskih zveznih deželah, Tirolska, Predarlsko in Solnograška, zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom sprejeli dodatne ukrepe. Lokali na zahodu Avstrije bodo morali od zdaj vrata zapreti ob 22. uri. Do zdaj so bili lahko odprti do 1. ure. Ukrep bo začel veljati v petek, za zdaj za tri tedne.

Vlada prebivalce Madrida poziva k omejitvi gibanja 

Španija je s skupno več kot 670.000 potrjenimi okužbami z novim koronavirusom ter več kot 30.000 smrtnimi žrtvami covida-19 med evropskimi državami, ki jih je pandemija najhuje prizadela. Madrid je postal žarišče okužb s skoraj 700 okužbami na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih, kar je skoraj trikrat več, kot je državno povprečje.

Španski minister za zdravje Salvador Illa je zato prebivalce Madrida pozval k omejitvi gibanja in stikov samo na nujno potrebne. "Prebivalcem Madrida svetujem, da čim bolj omejijo gibanje, da spoštujejo ukrepe zdravstvenih oblasti v regiji in na samo nujno potrebno omejijo svoje gibanje, stike pa le na najbližje," je dejal v pogovoru za radio Cadena Ser.

Španija v karanteni
Španija v karanteni FOTO: AP

V ponedeljek so za 14 dni zaprli šest mestnih četrti Madrida in nekaj okoliških krajev v pokrajini Madrid. Gre za večinoma gosto poseljena območja s prebivalci z nizkimi dohodki na jugu mesta, ki predstavljajo 13 odstotkov od 6,6 milijona prebivalcev pokrajine, kjer pa so zabeležili 24 odstotkov okužb z novim koronavirusom.

Svoje četrti oz. kraje lahko prebivalci zapustijo le za odhod v službo ali šolo, obisk zdravnika ali če morajo na sodišče. Načeloma se smejo prosto gibati po svojih območjih, so pa zaprti parki, druženje v celotni madridski pokrajini pa je omejeno na največ šest oseb. V javnih prostorih, tudi v barih in restavracijah, je lahko zapolnjena le polovica kapacitet.

Mnogi epidemiologi so izrazili dvom v učinkovitost novih ukrepov, a Illa je izrazil prepričanje, da bodo pomagali omejiti širjenje virusa in da v celotni pokrajini Madrid ne bo treba razglasiti izrednih razmer, v okviru katerih bi lahko prebivalce znova omejili na njihove domove.

Odkar je vlada 21. junija odpravila izredne razmere zaradi covida-19 v državi in tudi vse karantenske ukrepe, je odgovornost za javno zdravje in upravljanje s pandemijo prepustila 17 avtonomnim pokrajinam.

Belgija bo omilila potovalne omejitve, Madžarska skrajšala karanteno na 10 dni 

Belgijske oblasti so se odločile za stroge potovalne omejitve med pandemijo novega koronavirusa in so državljanom prepovedale potovanja na "rdeča" območja.

Zunanji minister Philippe Goffin je danes sporočil, da bodo v petek preklicali prepoved potovanj na ogrožena območja. Kot je pojasnil, želi Belgija s tem uskladiti svoj pristop z drugimi evropskimi državami. Države članice EU si namreč prizadevajo uskladiti potovalne omejitve med pandemijo.

Na belgijskem rdečem seznamu so trenutno Pariz, Dunaj, Bruselj, celinska Španija in Romunija kot tudi vse države zunaj EU in schengenskega območja. Potniki, ki prihajajo s teh območij, morajo v karanteno in opraviti test za novi koronavirus. 

Madžarske oblasti pa so skrajšale obvezno karanteno za potnike iz tujine s 14 na deset dni. Kot je pojasnil član kriznega štaba za boj proti novemu koronavirusu Robert Kiss, morajo tuji državljani ob tem pokazati tudi dovoljenje policije za vstop v državo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thor74
23. 09. 2020 08.07
+2
Realno št. smrti izkljucno zaradi virusa je priblizno 10x manj kot se prikazuje javnosti...
ivan res grozni
23. 09. 2020 08.28
+0
Vi veste več kot kdorkoli drug na planetu.
KenBlock
22. 09. 2020 21.28
+2
A ni Biden rekel da jih bo verjetno ze 200Mil umrlo preden bo govor zakljucil ?
lumpimonster
23. 09. 2020 08.30
Yep v ameriki dam se 10%- popolacije do zdj
ivan res grozni
23. 09. 2020 08.30
-4
Trump je odgovoren morda za 150.000 smrti. Ni uvedel ukrepov, se norčeval iz virusa. Po njegovem je covid blaga gripa in ne opravičuje izostanka v službi.
Rodion Raskolnikov
22. 09. 2020 21.17
+17
Počakajte, naj Potrč razloži ali je ali ni rekord!
akmt
22. 09. 2020 21.56
+2
nivampomo?i
22. 09. 2020 21.13
+10
900 smrti na dan pri 250 milijonski populaciji je nekaj normalnega,nima kovid tukaj nič zraven.
nivampomo?i
22. 09. 2020 21.33
-2
3 milijone na leto,5 se jih pa rodi pa so vsak let 2 u plusu.
ivan res grozni
23. 09. 2020 08.32
Covid nima ničesar zraven, razen da je teh 900 umrlo ZARADI covid virusa.
Cervantes Saavedra
22. 09. 2020 20.58
-10
Zanimivo, da desni komentatorji na splošno omalovažujejo nevarnost covida, hkrati pa obsojajo ljubljanske kolesarske kaviar levičarje, da ob petkih demonstrirajo (tudi) zoper covid ukrepe. Namesto, da bi jih pri tem podpirali.
ivan res grozni
23. 09. 2020 08.35
Eden redkih, ki je to ugotovil. Vsi odzivi skrajnih desničarjev so čudni. So za Trumpa in proti Putinu, Putin pa je največji Trumpov podpornik in obratno Trump Putinov. Putin je Trumpu pomagal že pri prvih volitvah.
ivan res grozni
23. 09. 2020 08.39
V nekem propadlem socializmu kot v pravite ni bilo lačnih in VSA podjetja so plačevala delavcem prispevke. Ni bilo prisilnih deložacij za bagatelni dolg in takih čakalnih vrst v zdravstvu kot danes. Naš socializem lahko v ZDA samo sanjajo; brezplačno šolstvo, zdravstvo, ...
DemokracijaMolka
22. 09. 2020 20.57
+3
Težko je kritizirati totalitarističnega Trumpa, da ni odreagiral prav glede na Covid19, med tem pa v naši totalitaristični državi zanikati sam obstoj virusa. Vse so samo teorije zarote, napihnjene s strani "establishmenta". #Sarkazem
ivan res grozni
23. 09. 2020 08.40
Kdo ga pri nas zanika??? Totalitaristična država? Janša ne bo večno!
ivan res grozni
23. 09. 2020 08.42
-1
dannyer
23. 09. 2020 12.44
+1
totalitaristične pristope imajo demokrati in ne trump to je narobe.
Iqos
22. 09. 2020 20.43
+5
Kadar razsaja kuga ponavadi trupla zažigajo, ne pa da jih v vrečah pokopavajo.
Naj bi
22. 09. 2020 20.37
+13
Več jih umre ko berejo te novice. Se pravi, gripe letos nebo., niti drugih bolezni. Mogoče me pa avijon zgazi je večja možnost.
ivan res grozni
23. 09. 2020 08.43
misel50: Škoda, da tisoči umrlih v Bergamu ni vedelo, da virus ne obstaja.
setisfekšn
22. 09. 2020 20.34
+14
Dejte mi povedat zakaj in s kakšnim namenom kažejo slike unga v skafandru pa jamo ki jo un razkuzuje da bodo vrgli celo trzplo vanj !!!za kaj že?? A ne obstajajo krematoriji!kot v filmu virus dejte nehat no strasit ljudi!v jugoslaviji so cepiili 22milj. Ljudi za res smrtonosno kugo variolo crne koze ki so bile res grozljive pa niso kazali teh jam!
?uknaveji
22. 09. 2020 20.32
-9
Trump pogrnil na celi črti tudi po lastnih merilih. Če namreč pogledamo nekaj mesecev nazaj, je sam dejal, da "bodo uspešni, če uspejo število smrti zadržati pod 100.000. Luzer.
ivan res grozni
23. 09. 2020 08.44
-1
Trump je bedak, ki ne razume sveta okrog sebe.
filip1001
22. 09. 2020 20.31
+9
Madrid 700 okužb na 100000 prebivalcev To je za na ultravijolični seznam
Zentrum
22. 09. 2020 20.26
+9
Rekordi umrlih v državi z največjimi razlikami med revnimi in bogatimi ter privat zdravstvom. Ja, kdo bi si mislil. Prav šokiran sem, ne morem verjet.
ivan res grozni
23. 09. 2020 08.45
40 milijonov ljudi brez zavarovanja in približno toliko jih živi na ulici.
Bajkerrado
22. 09. 2020 20.24
+8
to je to ker ne nosijo mask
bikoborec69
22. 09. 2020 20.23
+3
V bistvu sedaj že vsak umre za covidom. Za slovenske konjušare res zanimiva laž, ki jo seveda predvsem politiki morajo kot ovčke vrjeti. Sedaj lahko vidimo kaj se naredi za denar in nadzor. Bolano.
ivan res grozni
23. 09. 2020 08.46
Idite v bolnico k ljudem pod ventilatorji in jim povejte, da virusa ni.
TheEarthIsFlat
22. 09. 2020 20.18
+21
Kako pa je kaj tam, kjer žive pse mečejo v kotle z vrelo vodo? Kaj na Kitajskem ni več "okužb"???
ivan res grozni
23. 09. 2020 08.47
Pri nas samo rake ampak raki niso živali.
DaVinci
22. 09. 2020 20.18
+12
Umru zaradi raka z kovidom. Porocilo: umru zaradi kovida z rakom.
TheEarthIsFlat
22. 09. 2020 20.11
+11
Upajmo, da bo po 4. Novembru tega kmalu konec, in da bo kdo za to svetovno "propagando" odgovarjal,
Krematorij666
22. 09. 2020 20.20
+3
First Last
22. 09. 2020 20.30
+0
Hahahah, navadno obvelja tista, preprostejša resnica in ne zakompleksana aka svetoven globalen nateg, vsi so se zmenili =). Virus preprosto je.
ivan res grozni
23. 09. 2020 08.49
In kaj bi imel kdo od te propagande? Da ustavi gospodarstva in povzroči ogromno škodo? In to v kapitalističnih in komunističnih državah?
ivan res grozni
23. 09. 2020 08.51
Na tako propagando je za špansko gripo umrlo več ljudi kot v 1. svetovni vojni. Tudi takrat za nekatere ni bilo virusa.
TheEarthIsFlat
22. 09. 2020 20.08
+12
Odprite vreče s trupli, posnamite obraze, dokažite, kdo ali kaj je v vrečah, kje so dokazi,
ivan res grozni
23. 09. 2020 08.52
Naj vam trupla dostavijo domov? Boste takrat verjeli Zemljeploščati?
TheEarthIsFlat
22. 09. 2020 20.06
+9
Tako kot v Italiji, ko so trupla, tudi od ilegalnih migrantov, prej "skladiščili", da bi jih kasneje z vojaškimi kamioni par dni vozili v krematorije, showu must go on,
ivan res grozni
23. 09. 2020 08.53
So uporabili so še tista padlih v 2. svetovni vojni?
Uporabnik1095190
22. 09. 2020 20.06
+11
Pri tako dobri promociji in marketingu kot ga uživa covid,se ni za bati,da trženje cepiva ne bi bil popoln uspeh za farmacevtske firme in njihove lastnike. Pa pravijo,da je težko zaslužiti v teh časih. Vse je v dobrem marketingu!
ivan res grozni
23. 09. 2020 08.56
Če bi bila zadaj farmacija, bi že imeli cepiva, zdaj pa se ta odmikajo v naslednje leto. In še to ni gotovo! In verjamete, da bi druge industrije dovolile milijardne izgube na svoj račun, damo zato, da bi zaslužili farmacevti?