Tujina

Na Hrvaškem bodo okrepili nadzor na meji s Slovenijo, v Avstriji pet novih ukrepov

Zagreb/Dunaj, 24. 02. 2020 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na sosednjem Hrvaškem in v Avstriji so zaradi situacije v Italiji, kjer je virus terjal že šest žrtev, uvedli številne ukrepe preprečitev širjenja koronavirusa. Pri nas sicer oblasti zagotavljajo, da razloga za paniko ni in poudarjajo pravilno higieno kašlja in temeljito umivanje rok.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: EU v boj proti covid-19
    02:32
    Iz 24UR: EU v boj proti covid-19
  • Iz SVETA: Odzivi Avstrije in Hrvaške na koronavirus
    03:47
    Iz SVETA: Odzivi Avstrije in Hrvaške na koronavirus

Na Hrvaškem so okrepili sanitarne in zdravstvene ukrepe zaradi pojava novega koronavirusa v italijanskih deželah Benečija in Lombardija. V Zagrebu so danes napovedali, da bodo med drugim na mejnih prehodih s Slovenijo Rupa/Jelšane in Pasjak/Starod postavili zabojnike, v katerih bodo naloge opravljali sanitarni inšpektorji in zdravniki epidemiologi.

Zabojnike za delo sanitarnih inšpektorjev in epidemiologov bodo na obeh mejnih prehodih postavili danes oziroma najkasneje v torek, je na današnji novinarski konferenci kriznega štaba hrvaškega ministrstva za zdravje napovedal pomočnik hrvaškega notranjega ministra Damir Trut.

Tuji državljani, ki so zdravi in bodo na Hrvaško prišli iz dežel Benečija in Lombardija, bodo morali policistom na meji povedati, kam potujejo, in pustiti svoje podatke.
Tuji državljani, ki so zdravi in bodo na Hrvaško prišli iz dežel Benečija in Lombardija, bodo morali policistom na meji povedati, kam potujejo, in pustiti svoje podatke. FOTO: Dreamstime

Dodal je, da policija na meji ne bo opravljala nobenih dodatnih nalog, razen da bodo vprašali potnike, od kod prihajajo. Če bodo potniki odgovorili, da prihajajo iz delov Italije, v katerih se širi novi koronavirus, bodo ukrepali sanitarni inšpektorji in epidemiologi.

Tuji državljani, ki so zdravi in bodo na Hrvaško prišli iz dežel Benečija in Lombardija, bodo morali policistom na meji povedati, kam potujejo, in pustiti svoje podatke, da bi v morebitnem primeru izbruha bolezni hrvaške zdravstvene oblasti čim prej prišle do oseb, ki so bile v stiku z obolelo osebo, je pojasnil direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (Hzjz) Krunoslav Capak. Po njegovih besedah večina potnikov iz Italije na Hrvaško prihaja na enodnevne obiske.

Hrvaške oblasti bodo zdrave potnike, ki prihajajo z italijanskih območjih, v katerih se širi novi koronavirus, in bodo navedli, da niso imeli stika z obolelimi osebami, s posebno dovolilnico spustili na Hrvaško pod pogojem, da jo isti dan tudi zapustijo. Če bo kakšen potnik imel simptome bolezni covid-19, ne bo mogel nadaljevati poti na Hrvaško, temveč bodo organizirali njegovo vrnitev v njegov domači kraj ali sprejem v hrvaško zdravstveno ustanovo, je dejal Capak.

Zdravstveni nadzor za vse, ki pripotujejo iz severnih italijanskih dežel

V primeru hrvaških državljanov, ki so zdravi in bodo prihajali iz dežel Benečija in Lombardija, bodo sanitarni inšpektorji izdali odločbe o epidemiološkem nadzoru, ki jih bodo vsak dan v naslednjih 14 dni izvajali področni epidemiologi v krajih, v katere potujejo hrvaški državljani. Če bo kdo od hrvaških državljanov, ki prihaja iz dežel Benečija in Lombardija, imel simptome bolezni dihal, bo sledila njegova izolacija v zdravstveni ustanovi in preverjanje, ali gre za novi koronavirus, je še dejal Capak.

Kot je dodal, čakajo na uradno potrditev Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), da bodo ukrepi veljali tudi za italijanski deželi Emilija - Romanja in Piemont. Nadzor velja tudi za osebe, ki prihajajo iz celinskega dela Kitajske, ter tiste, ki so bile v Južni Koreji po 16. februarju.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je dodal, da imajo na Hrvaškem zadostno število epidemiologov, ki jih bodo lahko razporedili ob hrvaških mejnih prehodih glede na potrebe. Izpostavil je, da ni nobenega razloga za preplah. Na Hrvaškem so zaenkrat opravili laboratorijske preiskave za 18 oseb, za katere so sumili, da imajo novi koronavirus, a so bili vsi testi negativni.

Hrvaška je uvedla zdravstveni nadzor za vse, ki v državo pripotujejo iz severnih italijanskih dežel. Še strožji ukrepi veljajo za tiste, ki so bili v stiku s prebivalci regij, kjer se pojavlja koronavirus, oziroma so tam bivali. Njih bodo nemudoma poslali v karanteno.

To sta na lastni koži že občutili skupini gimnazijcev iz Pulja in Petrinja. Prvi so bili na beneškem karnevalu, drugi pa so za konec tedna obiskali Padovo. Oboje so za 14 dni poslali v karanteno, v tem času ne smejo zapuščati svojih domov. Hkrati je hrvaško ministrstvo za izobraževanje vsem osnovnim in srednjim šolam izdalo navodilo, naj odpovejo izlete v Italijo, načrtovane za naslednji mesec.

Na Hrvaškem zdaj intenzivno iščejo lokacije, kjer bi imeli dodatne centre za izolacijo.

V Avstriji proti širjenju virusa z informacijsko kampanjo in natančnimi potovalnimi nasveti

Avstrija je včeraj na mejnem prehodu Brenner za več ur ustavila dva vlaka s potniki pretežno iz Nemčije in Avstrije, ki so potovali iz Italije. Preplah je nastal zaradi potnic z vročino in kašljem, ki sta sicer morali izstopiti že v Veroni. Na testih sta bili negativni. Avstrijske oblasti so zeleno luč za nadaljevanje poti vlakov dale malo pred polnočjo. 

Avstrija je včeraj na mejnem prehodu Brenner za več ur ustavila dva vlaka s potniki pretežno iz Nemčije in Avstrije, ki so potovali iz Italije.
Avstrija je včeraj na mejnem prehodu Brenner za več ur ustavila dva vlaka s potniki pretežno iz Nemčije in Avstrije, ki so potovali iz Italije. FOTO: AP

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes po seji kriznega štaba o epidemiji novega koronavirusa napovedal, da bodo v Avstriji proti širjenju virusa uvedli pet novih ukrepov, vključno z informacijsko kampanjo za prebivalstvo ter objavo natančnih potovalnih nasvetov

V Avstriji so doslej opravili teste za okužbo z novim koronavirusom pri 189 ljudeh, vsi testi pa so bili negativni. "A ne smemo izhajati iz tega, da bo tako tudi ostalo," je poudaril Kurz.

Do primerov okužb lahko po oceni avstrijskega kanclerja pride tudi v Avstriji, zaradi česar je "nujno, da smo pripravljeni in opremljeni za vse scenarije". "Ni razloga za paniko, a seveda potrebujemo realen pogled na zadeve. Ni izključeno, da bodo primeri koronavirusa tudi v Avstriji. Najpomembneje je, da smo na to dobro pripravljeni," je še dejal Kurz.

Med ukrepe, ki jih je sprejel Dunaj, so dnevna poročila ministrstev za notranje zadeve in zdravje kanclerju ter objava ustreznih informacij za javnost. V četrtek bo sledil sestanek deželnih glavarjev z vodilnimi predstavniki obeh ministrstev, na katerem bodo določili ukrepe na ravni države, dežel ter občin. V petek bo novi koronavirus tema na seji avstrijskega sveta za nacionalno varnost.

Informacijska kampanja za prebivalstvo bo temeljila na osveščanju ter ukrepih za zaščito. Avstrijsko zunanje ministrstvo bo tudi objavilo natančna navodila za potovanja za območja, ki jih je že prizadela epidemija novega koronavirusa. Dunaj je tudi napovedal poglobljeno sodelovanje na evropski ravni ter na ravni vseh avstrijskih sosednjih držav, med katere sodi Slovenija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vicente
25. 02. 2020 20.12
+0
kako bo hrvaska to prezivela brez njihovega najboljsega doktorja Dr.Franja Tudmana
Rožice cvetijo
25. 02. 2020 10.49
+5
SAMOUKREPANJE je najbolj varno in koristno. Če ni nujno, ne hôdite v množice, ko stojite v vrsti, vsaj 1 m stran od tistega pred teboj, isto prosite tistega za vami. Ko greste iz trgovine,pošte, imejte vedno pri sebi vlažne robčke, obrišite ročaj nakupov. vozička,predno ga primete,ipd. Za nekatere je ta postopek od nekdaj samoumeven. Ljudje te neumno gledajo in si mislijo svoje. In sedaj? Samo tako se boste izognili bolezni. Ne objemajte in ne rokujte se s prijatelji ali tujci. Prvo, ko prideš domov roke umiti in razkužiti, sedaj dobro tudi vhodno kljuko. Ne hodite s čevlji po stanovanju.Le taka preventiva pomaga. Čistoča in higiena. V trgovinah glejte z očmi in ne z rokami, kar učimo otroke. V roke vzemite le izdelek, ki ga boste dali v nakupovalno košarico. Če morate prijeti 20 artiklov, vedite, da je ta isti artikel prijelo v roke že veliko ljudi, čistih in umazanih. Če ni nujno, si sedaj ne kupujte oblačil, tisto, ki ga vi pomerjate, so ga pomerili že drugi. In teh nasvetov je še in še. Glede mask. Če ste zdravi, zakaj jo potrebujete? Razdalja med ljudmi vse reši. Prenaša se kapljično, s kihanjem, kašljanjem, nato pade na tla. Zato doma v copatih. V teh dneh so se tisti, ki so kihali in kašljali brez zaščite robčka, naučili tudi to. Zato imejte papirne robčke vedno pri sebi, po uporabi zavrzi. Maske naj bi uporabljali virusni, če so okuženi so pa doma ali v bolnici. Če je nekdo okužen in ne kašlja oz. to počne samozaščitno,se drugi ne more okužiti. Se spomnite, kako so se na začetku zaradi nevednosti ljudje ogibali rakavih bolnikov in tistih z AIDSom? Zaradi nevednosti,ker se ni vedelo,kako se prenaša. Sedaj taki bolniki živijo v naši sredini in ni panike, da zbolimo. BODITE SAMOZAŠČITNI IN GOVORITE TO TUDI DRUGIM.Saj to govorijo tudi naši zdravstveni delavci: higiena.
hotchilipoper
25. 02. 2020 09.26
+0
Deli:      BLOKADA V ITALIJI Strašni posnetki, Italijani v peklu: trgovine izpraznjene, ljudje si delajo zaloge hrane Objavljeno 24. februar 2020 12.15 | Posodobljeno 24. februar 2020 12.29 | koronavirus v Italiji izpraznjene trgovine V italijanskih mestih se širi preplah.
Mirko Igor
25. 02. 2020 09.15
+7
Kitajski zdravniki za foro hodijo v popolnih zaščitnih oblekah, narodu so Kitajci nadeli maske za pusta, pri nas so zdravniki krivi ker ne berejo interneta vsak dan, niso naročili v prvi sekundi vsega potrebnega, ker je konec dneva že zmanjkalo in navadni ljudje so krivi ker je zmanjkalo mask za zdravstvene delavce, policaje na mejnih prehodih...... TEŽKO VERJAMEM KAR SLIŠIM. PRI ENI BESEDNI NISEM PRETIRAVAL, nasprotno. Poglejte si včerajšnje odmeve in 24 ur zvečer. Bravo!
Mirko Igor
25. 02. 2020 09.16
+7
30.1.2020 sem zapisal, če bo g. Šarec reagiral danes je lahko prepozno. Še po 25 dneh resnih ukrepov ni.
Kukulkan
25. 02. 2020 09.14
+3
Mislim da je to izgovor za maščevanje ko je Slovenija okrepila nadzor na mejnih prehodih zaradi migrantov in ratale gneče in gužve
radar
25. 02. 2020 08.29
+15
Bravo Hrvatje. Razmišljate tako kot je potrebno, ne pa naši junaki, ki se zavejo resnosti problema, ko je že prepozno. Vmes pa je potrebno prepričevati državljane, da imajo le naši vse prav... lp
Mali princ
25. 02. 2020 08.07
+30
Ministrstvo za zdravje in NIJZ sta se ponovno izkazala, kot povsem nekompetentna... kot da mimata pojma o virusih in epidemijah namesto konkretnih ukrepov, posredujeta 'priporočila' svetovne zdravstvene organizacije?: Kašljajte in kihajte v rokav, tisti ki imate vodo in milo si umivajte roke, drugi (reveži brez vodovoda) si pa roke razkužujte... Ključni ljudje na obeh ustanovah, oni sami izpadajo kot naši najnevarnejši paraziti... ne reagirajo, raje čakajo...na kaj čakajo? na 10-ega v mesecu ko dobijo plačo?
Roman M.
25. 02. 2020 08.05
+12
Se mora res "prav" pojaviti v SLO ? Ali jih mora oboleti vsaj 2% prebivalcev ? Skratka, kaj čakamo ? Božiček je pa tud že šel....
ahim1225
25. 02. 2020 08.04
+15
Hrvatje naj zaprejo zeleno mejo, proti BiH, pred nezakonitimi migranti, v BiH jih čaka na pot proti Sloveniji in EU čez 10.000!!!!! (tako trdijo na federalni TV).
ahim1225
25. 02. 2020 08.05
+13
Naši mediji Slovenskih državljanov ne obveščajo o nezakonitih migracijah, tudi zato bodo levaki izgubili naslednje volitve!
ochi
25. 02. 2020 07.35
+10
vse kar rabimo je 14 dni -10°C.
Salamander123
25. 02. 2020 08.04
+4
Salamander123
25. 02. 2020 08.05
+4
Tako, da bi tole močno poslabšalo to zadevo
Roman M.
25. 02. 2020 08.06
+9
Vidim da nič ne bereš, covid 19 "crkne" na vročini Ne pa mrazu, Lol
Rožice cvetijo
25. 02. 2020 10.23
+2
Saj je za vse viruse tako. Koliko gripe je pa avgusta?
andrejbrezovica
25. 02. 2020 07.02
+16
Pazite kam bodo postavili zabojnike. Oni najprej postavijo zabojnik na primerno mesto na slovenski strani, potem pa na podlagi tega razglasijo teritorij za njihov. Poznamo ze to, a ne?
Melita Medved
25. 02. 2020 07.01
+29
Drugod sprejemajo ukrepe, pri nas bomo pa krepavali.
hotchilipoper
25. 02. 2020 09.27
+2
lordG
24. 02. 2020 21.52
+17
Pri nas pa ukrepov ni, je dal premier avto v ler
Salamander123
24. 02. 2020 21.50
+47
Ne me basat! Hrvaške je tako strah pred virusom, da že našo mejo nadzorujejo pri nas pa poudarjajo pravilno kašljanje. Boli jih za naš narod, ker itak lahko dobijo nove davkoplačevalce iz drugih držav. Upam, da virusa čim dlje ne bo tukaj, če pa že pride naj pa to klinčevo vlado okuži. Sram jih bodi barabe, ki nočejo malo ostreje gledati po mejah zato ker "so pripravljeni". So oni pripravljeni ja, da zapustijo to državo, ko bo prvi okužen.
kick.your-ass
24. 02. 2020 21.32
+23
Slabo rihtajo ja... skoraj Vse države okol so že sprejele nekaj ukrepov, samo naša vlada nič. No ja, ukrep je umivanje rok, neki pa je za šarca
PickaKadicka
24. 02. 2020 21.21
+2
"The Maze" Film v resničnosti.
medo90
24. 02. 2020 21.19
+4
To pomeni za koga nadzor? Migrante?
trdokuhanojajce
24. 02. 2020 20.57
+37
Smotani janezi pa odprte meje za vse🤮
ochi
25. 02. 2020 07.37
+2
slovenija zapre meje in je brez hrane v enem tednu.
Yokte
24. 02. 2020 20.51
+25
"Pogrešam tudi... reakcijo ljudi kot so recimo predsednik države,... pogrešam reakcije drugih relevantnih institucij, ki na nek način s svojim molkom očitno dopuščajo ne samo svobodo izražanja, ampak na žalost tudi zaničevanje," ...še doda Milosavljević. Ha ha, pa Pahor pa ostali klovni politične klike, ki se norčujejo iz ljudi, da ne omenjam pokojnin in nizkotnih plač, pa kaj mislite novinarji, da se bomo klanjali vašim prodanim dušam politiki? Neodvisno in raziskovalno novinarstvo doseže uspešne rezultate, na kateremkoli področju tudi sodišču. Žal slovenski novinarji ne dosegate norme. Ljudstvo nismo neumna publika, ki vam bo ploskala. Vse za denar, reklame in parazitarstvo. Politiki in ostala klika na vodilnih položajih vseh vej oblasti, da ne omenjam skorumpiranih nesposobnih politikov, bank, zavarovalnic, skladov, direktorjev, raznoraznih parazitov razpisov javnih naročil, nizkih pokojnin, sramotno nizkih plač, visokih davkov, nesposobno pokvarjeno vodenje javnega zdravstva, pokojninskega sklada, prodaja javnega premoženja, miljardnega nakazovanje lastnine slovenske lastnine v davčne oaze, že sto let spodpihovanje na rdeče in črne, da ohranjate svoje politične položaje in že dvajset let gledanje istih "ksihtov" na političnem parketu, pa do kdaj boste imeli dva milijona ljudi za neumne? Korona virus je tik čez mejo, da ni že tukaj,upam, da ne boste žrtve ali pa!
Yokte
24. 02. 2020 20.50
+5
"Pogrešam tudi reakcijo ljudi kot so recimo predsednik države, pogrešam reakcije drugih relevantnih institucij, ki na nek način s svojim molkom očitno dopuščajo ne samo svobodo izražanja, ampak na žalost tudi zaničevanje," še doda Milosavljević. Ha ha, pa Pahor pa ostali klovni politične klike, ki se norčujejo iz ljudi, da ne omenjam pokojnin in nizkotnih plač, pa kaj mislite novinarji, da se bomo klanjali vašim prodanim dušam politiki? Neodvisno in raziskovalno novinarstvo doseže uspešne rezultate, na kateremkoli področju tudi sodišču. Žal slovenski novinarji ne dosegate norme. Ljudstvo nismo neumna publika, ki vam bo ploskala. Vse za denar, reklame in parazitarstvo. Politiki in ostala klika na vodilnih položajih vseh vej oblasti, da ne omenjam skorumpiranih nesposobnih politikov, bank, zavarovalnic, skladov, direktorjev, raznoraznih parazitov razpisov javnih naročil, nizkih pokojnin, sramotno nizkih plač, visokih davkov, nesposobno pokvarjeno vodenje javnega zdravstva, pokojninskega sklada, prodaja javnega premoženja, miljardnega nakazovanje lastnine slovenske lastnine v davčne oaze, že sto let spodpihovanje na rdeče in črne, da ohranjate svoje politične položaje in že dvajset let gledanje istih "ksihtov" na političnem parketu, pa do kdaj boste imeli dva milijona ljudi za neumne? Korona virus je tik čez mejo, da ni že tukaj,upam, da ne boste žrtve ali pa!
poneumljanje
24. 02. 2020 20.53
-4
Ne paničari, pri nas virusa ne bo Tavariša Janeza se boji !