Tujina

Na Hrvaškem padajo rekordi: več turistov, več nočitev, več prihodkov

Zagreb, 03. 07. 2023 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

6,7 milijona turistov je v prvi polovici leta na Hrvaškem ustvarilo kar 27,3 milijona prenočitev, kar je štiri odstotke več od rekordnega leta 2019. Če pogledamo zgolj pretekli mesec, so turisti junija naredili primerljivo število nočitev z letom 2019 in za odstotek več od lani, je sporočila turistična skupnost Hrvaške. Ob zadnjih številkah tako zavračajo trditve hrvaških medijev, ki so minuli teden pisali o slabšem turističnem obisku v juniju in ga pripisali predvsem visokim cenam. Rast pa beležijo tudi hrvaške avtoceste – upravitelj Hac je namreč sporočil, da od lanskega leta beležijo devet oz. osem odstotkov več prihodkov od cestnin brez DDV.

Podatki sistemov eVisitor in eCrew kažejo, da je zgolj junija Hrvaško obiskalo 2,9 milijona turistov oz. dva odstotka več kot junija lani. Število nočitev v tem mesecu pa se je v primerjavi z letom prej povečalo za odstotek, poročajo hrvaški mediji.

Ministrica za turizem in šport ter predsednica hrvaške turistične skupnosti Nikolina Brnjac verjame, da so lahko s turističnimi kazalci za prvo polovico letošnjega leta zadovoljni vsi. "Odlične rezultate turističnega prometa, ki celo presega raven enakega obdobja iz leta 2019, spremljajo tudi rekordni finančni kazalniki," je poudarila.

Turizem na Hrvaškem
Turizem na Hrvaškem FOTO: Shutterstock

"Po podatkih Hrvaške narodne banke so prihodki od tujih turistov za prvo četrtletje znašali 672 milijonov evrov, kar v primerjavi s prvimi tremi meseci preteklega leta predstavlja 38-odstotno rast oz. 186 milijonov evrov prihodkov več. Vsi ti podatki kažejo, da smo na pravi poti, da je za nami ena najboljših predsezon hrvaškega turizma in da je turistični sektor kljub zahtevnemu obdobju, tudi zaradi velikodušnih ukrepov vlade, ostal stabilen," je dejal Brnjačeva.

Največ prenočitev je v prvih šestih mesecih zabeležila Istra

Po županijah je imela v šestih mesecih največ prenočitev Istra. Imeli so jih namreč kar 8,5 milijona oz. sedem odstotkov več kot lani. Sledi ji Splitsko-dalmatinska regija, ki je zabeležila 4,7 milijona prenočitev oz. 11 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

V Kvarnerju so zabeležili 4,5 milijona nočitev oz. šest odstotkov več kot v prvih šestih mesecih leta 2022, v Zadarski županiji tri milijone oz. osem odstotkov več, v Dubrovniško-neretvanski županiji 2,5 milijona oz. 20 odstotkov več, v Šibensko-kninski županiji pa 1,3 milijone nočitev oz. 1,5 odstotka več kot lani. Sledi Zagreb z 1,1 milijona nočitvami oz. 20 odstotki več kot lani, enako rast pa so dosegli tudi na preostali celini.

Letošnji junij je po podatkih Hrvaške turistične skupnosti prinesel enako število prenočitev kot v letu 2019 in rahlo več kot leta 2022. Največ prometa so pri tem zabeležili v jadranskih regijah, in sicer skupno 2,7 milijona prihodov turistov ter 14,5 milijona prenočitev. To predstavlja odstotek več kot lani.

Samo Zagreb je junija obiskalo 122.000 turistov oz. 22 odstotkov več kot lani, tam pa je prenočilo 235.000 turistov, kar predstavlja 13-odstotno rast. V ostalih celinskih državah je skupaj prenočilo 128.000 prijavljenih turistov oz. šest odstotkov več kot junija lani. Skupaj so tako v notranjosti države dosegli sedemodstotno rast.

Hrvaška
Hrvaška FOTO: Dreamstime

Največ prenočitev – 3,9 milijona – so ustvarili Nemci, sledijo domači turisti (1,4 milijona prenočitev), približno enako število pa so jih opravili tudi Avstrijci in Slovenci. Sledijo jim še turisti s Poljske in Češke.

Hrvaška turistična skupnost zavrača navedbe o slabšem turističnem obisku

Hrvaški mediji so sicer minuli teden pisali o slabšem turističnem obisku v juniju in ga pripisali predvsem visokim cenam. Z njihovimi navedbami sta se strinjala tudi profesor s splitske ekonomske fakultete Željko Garača in predsednik Združenja potniških agencij pri hrvaški gospodarski zbornici Boris Žgomba. Prvi je za hrvaški N1 dejal, da je primerjal številke, koliko tujih turistov je v zadnjih dveh tednih obiskalo Hrvaško. Ugotovil je, da je ta številka je v primerjavi z lansko: "šokantno, kar štirikrat nižja".

Žgomba je medtem za Jutarnji list dejal, da so se v maju upočasnile rezervacije za junij in julij, nekateri pa da so jih začeli odpovedovati. "V glavni del sezone vstopamo s številom rezervacij, za katerega nikakor ne moremo reči, da je zadovoljiv, velik del pa se lomi na zasebnih nastanitvah. Cene ne ustrezajo povpraševanju in ponudbi na trgu, imamo pa tudi veliko rast števila zasebnih namestitev," je dejal. Dodal pa je, da padec rezervacij opažajo povsod od Istre do Dalmacije.

V turistični skupnosti se s temi ocenami ne strinjajo. "Teze, ki se pojavljajo v nekaterih hrvaških medijih, enostavno ne ustrezajo resničnemu stanju, ko govorimo o rezultatih in trendih v hrvaškem turizmu," so pojasnili. Izpostavili so, da so na Hrvaškem od začetka leta do minule srede zabeležili 6,41 milijona prihodov in 25,16 milijona nočitev, kar je v primerjavi z enakim obdobjem lani 15-odstotna rast po številu gostov in 10-odstotna rast po številu nočitev.

Zavrnili pa so tudi navedbe medijev o manjšem zanimanju turistov za najem zasebnih namestitev oz. apartmajev. Po pisanju Jutarnjega lista je bil najem apartmajev v hrvaški Istri med 1. in 25. junijem za osem odstotkov slabši kot v enakem obdobju lani. Hrvaška turistična skupnost je nižji odstotek pripisala večjemu številu ležišč v zasebnih namestitvah.

Na Hrvaškem je bilo po podatkih sistema eVisitor junija lani v tem segmentu registriranih okoli 243.000 objektov s skupno 1,211 milijona ležišči, danes pa jih je 251.000 s skupno 1,266 milijona ležišči. V turistični skupnosti so izpostavili, da to pomeni skoraj 56.000 več ležišč v zasebnih namestitvah kot lani. Po njihovi oceni je zato na različen trend zasedenosti individualnih namestitvenih zmogljivosti pri zasebnikih treba gledati tudi s tega vidika.

Poudarili so še, da turistični promet na Hrvaškem dosega stabilno rast in pozitivne trende. Kot so dodali, so napovedi za preostanek turističnega leta zelo dobre.

Navedbe v medijih o slabšem turističnem obisku zaradi visokih cen je ob robu navtične konference na Korčuli konec tedna komentirala tudi hrvaška ministrica za turizem. Po njenih besedah bo to, ali so ponudniki turističnih storitev na Hrvaškem letos pretiravali z dvigom cen, pokazal trg. Ministrica je ob tem dodala, da je bolj pomembno kot štetje turistov to, da se turizem enakomerno razvija po celotni državi, predvsem na celini, kjer letos beležijo sedemodstotno rast.

Na hrvaških avtocestah za skoraj 10 odstotkov več vozil kot lani

Na hrvaških avtocestah so od 26. junija do 2. julija zabeležili 819.496 vozil in 5,60 milijona evrov prihodkov od cestnin brez DDV, so sporočili iz podjetja Hrvatske autoceste (Hac). To je za devet oz. osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko so zabeležili 749.058 vozil in 5,20 milijona evrov prihodkov.

V prvi polovici leta so na avtocestah, ki jih upravlja Hac, zabeležili 31.370.883 vozil in 187,55 milijona evrov prihodkov od cestnin brez DDV, kar je za 13 odstotkov več vozil in za 10 odstotkov več prihodkov od cestnin kot v enakem obdobju lani.

Samo na cestninski postaji Lučko pri Zagrebu, ki je začetna točka avtoceste proti hrvaški obali, so v juniju zabeležili 6,6 milijona vozil, kar je za 640.000 vozil oz. za skoraj 10 odstotkov več kot junija lani.

Cestninska postaja na Hrvaškem
Cestninska postaja na Hrvaškem FOTO: Shutterstock

Na Lučkem so v petek in soboto našteli skupno 150.000 vozil. To je 4000 več kot prvi konec tedna v lanskem juliju, je za hrvaško nacionalno televizijo HRT v nedeljo izpostavil direktor sektorja za cestninjenje pri Hacu Ivan Ribičić. Ocenil je, da bodo imeli v juniju na cestninski postaji skoraj 18 milijonov evrov več prihodkov kot v enakem obdobju lani.

Na Hrvaškem nameravajo sicer do konca naslednjega leta uvesti nov sistem cestninjenja. Višina cestnine bo odvisna od prevožene razdalje ter skupine in emisijskega razreda vozila. Obstoječih cestninskih hišic in zapornic ne bo več. Namesto njih bodo na cestninskih točkah na avtocesti in zunaj nje stali DSRC-čitalniki, ki bodo omogočili povezavo z napravami za plačevanje cestnine (ENC) v vozilu.

Novi sistem cestninjenja bo po ocenah hrvaškega ministrstva za pomorstvo, promet in infrastrukturo omogočal prehod do 3000 vozil v eni uri skozi območja sedanjih cestninskih postaj, medtem ko ročno plačevanje omogoča prehod približno 200 vozil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wilkins
09. 07. 2023 14.54
-1
Prejšnjo soboto se mi je zahotelo iti na dopust. Rezerviram apartma z dvema spalnicama, dvema kopalnicama, dnevno sobo z kuhinjo z pomivalnim strojem, brisače, čistila in klimo v Zadru tik zraven morja za 6 ljudi po ceni 120 eur na dan za 5 dni. Hrana v trgovinah malce dražja, sladoled 2.5 eur, morje krasno. Se mi nekako ne zdi da je kaj pretirano več kakor v preteklosti. Pač uvedba evra in inflacija pa smo tam...Drugače me pa zanima kam naj grem na dopust z 4 otroci (3 nad 15) in dva odrasla na dopust ki ni na Hrvaški obali da bo ugodnejša in skratka boljša varianta. Za tak denar ne morem niti v toplice doma v Sloveniji.
krpati
04. 07. 2023 09.33
+4
Isto v španiji in italiji....več dohodkov in več prenočitev in kaj sedaj.....a ja pa še boljši odnos do tujcev in boljša postrežba!
Wyatt
04. 07. 2023 08.56
+5
Koga zanima kolko turistov majo hrvati? Super, lepo .24 ur, tipicno slovensko. Bolj vas zanima kaksen avto sosed vozi pa kaksno fasado ima kot se ukvarjat s samim seboj.
AlexReal
03. 07. 2023 20.04
+8
Najti je treba še ljudi, ki tem podatkom verjamejo. Sem imel priložnost prejšnji teden na lastne oči videti, koliko je turistov in lahko rečem samo, porazno .
Rožice so zacvetele
03. 07. 2023 21.24
+3
Smetnjak /škovaca po ital./ SLO je polna turistov, daleč od puščave, še preveč jih je že sedaj.
urban.decay
03. 07. 2023 20.01
+8
me zanima kok se hrvati ukvarjajo z naso statistiko turizma😂 verjetn ni nikjer zasledit niti enga clanka kako je stanje pr nas… vi pa nas vsak dan obvescate kok turistov je prestoplo mejo k njim
nestabilen
03. 07. 2023 19.56
-5
To kar imajo Hrvati vsaj lahko imenujemo turizem.
zajebant1
03. 07. 2023 19.52
+6
Preprosti
03. 07. 2023 19.47
+9
Vse za klike. Primerjate z letom 2019. Glede na leto 2022 pa je konkreten osip turistov. Turisti so se prebudili in bo tudi njih doletela "Planica".
SSKOMENTATOR
03. 07. 2023 19.44
+6
Sezona se je komaj začela. Kar nekaj nemških sosedov imam in še nikoli niso prišli pred 15.7.. Prej avgusta. Tako da ocene o sezoni so preuranjene. Hrvaška bo vedno dobro obiskana, ker ima enostavno prelepo obalo in morje, pa če je to komu všeč ali ne. Ko avgusta navalijo še Italijani, boste težko dobili prazno mizo. Turizem je ena najbolj odpornih gospodarskih panog. Dopustu se nihče ne odreče, pa četudi bi moral travo jesti ves mesec, ko se vrne domov.
scipio
03. 07. 2023 19.35
-3
Kaj imate od tega šimfanja čez Hrvate v poletni sezoni? Se vi ne bi borili za svoj kruh? Turistični HR trg obstaja, pa se vanj vključite ali izključite, vaša je izbira. Lahko pa z njimi tudi cenkate in čakate, da vam spustijo ceno in storijo kaj za vaše ugodje. Kot bi kje v Arabiji ali Španiji, poskusite...
Belibog
03. 07. 2023 19.22
+4
LAŽETE !!! Vsak dan dobivam ponudbe z nižanjem cen.
anatomija
03. 07. 2023 19.01
+12
Na Hrvaškem je veliko turistov , Restavracije pa so na pol prazne . Nekatere restavracije imajo normalne cene , dovolj osebja , ki jih solidno plačajo . Druge restavracije imajo premalo osebja ker so jim ponudili minimalne plače in zelo visoke cene in upajo na goste , ki bodo nasedi . Veliko gostov ne morejo oskrbeti brez osebja . Nikoli ne naroči v gostilni , kjer ne vidiš cenika . In ti , ki so navili cene znižujejo tudi obisk pri tistih , ki imajo normalne cene . Gost gre samo enkrat na led . To so besede domačina v Opatiji . Razen v nastanitvah bo prihodek od turistov drastično manjši
Kobansko
03. 07. 2023 18.59
+11
Trenutno sem v Dalmaciji, nobene gužve, pivo 3,5 do 5 EUR, kepica sladoleda 2 EUR. Sezona slabša kot lani in tudi vreme. Če pa sam sebi delaš statistiko si pa itak najboljši
medo357
03. 07. 2023 18.53
+7
padajo predvsem rekordi cen, osel gre le enkrat na led in za kalamare plača 25€
Leon Rupnik
03. 07. 2023 18.55
-7
:)) RAvno takih pasteta turistov (tipicnih slovencev) ,nahrbtnicarjev se hocejo znebiti! In imajo popolnoma prav!
pepi73
03. 07. 2023 19.33
+2
Imam dobro ponudbo zate: Najem mobilne hiške 1.203 eur, (na dan) večerja od 184 eur naprej, pivo 0,33- 14 eur, kepica sladoleda (mala) 8,45 eur, najem ležalnika na plaži 68 eur, ... Za letos je vse polno, lahko pa rezerviraš za 2024. Pogoj 100% avans plus 5.000 eur rezervacija, ki pa se ne všteje v ceno. Vnos svoje paštete pa se kaznuje z 495 eur.
misterbin
03. 07. 2023 18.47
+5
Verjamem ,da rinejo ,dol .Kar nekaj jih poznam ,da so dvignili kredite samo ,da se pokažejo v vasi pred sosedi da so bili na morju na Hrvaškem .
agent.brinko
03. 07. 2023 18.43
+18
bla, bla, bla. Bil sem tam, pa ni res tako. Bistveno manj gostov.
gengsta1234
03. 07. 2023 18.42
+5
Jokajo kok je dragu na hrvaskem pa se dol hodijo ocitnu je prepoceni kaj vidijo na hrvaskem koda je edino hrvaska na tem svetu
Leon Rupnik
03. 07. 2023 18.39
-4
Ce bi bila fousija denar, bi bili slovenci bogati! Tako pa.... :)))
janez653
03. 07. 2023 18.43
+5
saj smo bogati. 27 milijard evrov denarjo imamo na bankah
Leon Rupnik
03. 07. 2023 18.45
-4
:))) Ne ti! In se manj povprecen slovenec,kateri ima ,povprecno, 700 e na tekocem racunu (Uradni podatki SURS 2022)! :)))
Rožice so zacvetele
03. 07. 2023 20.00
+4
SamoLu, Slovenci SMO bogati in ker ti nisi našega rodu, te vse v zvezi z nami moti, le denar, ki ga tu služiš, ti diši. Glede na vedno enake tvoje pisarije sklepam, da ne zaslužiš prav veliko, kriv si si pa popolnoma sam.
Apokalipso
03. 07. 2023 18.39
+19
Zakaj tako lažete ??? Hoteli so prazni, apartmaji so prazni, na plažah ni ljudi, restavracije so prazne !!! Vsak konec tedna potujem v severnio Dalmacijo , s cenami so si naredili kalops!!
Leon Rupnik
03. 07. 2023 18.43
-13
:)) IN? Raje poglej pri tebi doma; VSE prazno !! Brez bonov v slo NI tureizma. OCITNO!
Rožice so zacvetele
03. 07. 2023 20.02
+6
SamoLu, imam apartmaje polne za vso sezono, Posočje je popolnoma zasedeno, lokali polni pozno v noč. Stopi malo čez prag, dvigni se iz kavča, da boš videl, kaj se dogaja zunaj.
SAKOSAKO
03. 07. 2023 18.38
+12
A je sploh pomembno kako imajo??? Če je dobro je dobro, če slabo je slabo. Mi nimamo nič od tega!!!