Tujina

Na Hrvaškem potrdili že tretji primer okužbe, v Italiji 12. smrtna žrtev

Zagreb / Seul, 26. 02. 2020 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.V. / V.Š. / D.L. / STA
Komentarji
241

Na Hrvaškem so potrdili že tretjo okužbo z novim koronavirusom. Po svetu je sicer okuženih več kot 81 tisoč ljudi, večina na Kitajskem. Največ primerov zunaj Kitajske, 1140, so zabeležili v Južni Koreji, v Evropi pa največji izbruh z več kot 450 okuženimi beležijo v Italiji. V Franciji so potrdili drugo smrt zaradi koronavirusa, v Španiji pa je zbolel moški, ki ni potoval v tujino.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Poostren nadzor
    02:27
    Iz 24UR: Poostren nadzor
  • Iz 24UR: Več kot 400 okuženih
    03:26
    Iz 24UR: Več kot 400 okuženih
  • Iz 24UR: Kakšno je vzdušje v Milanu?
    02:40
    Iz 24UR: Kakšno je vzdušje v Milanu?

Na Hrvaškem so potrdili še tretji primer okužbe z novim koronavirusom. Pred tem je hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš dopoldne potrdil, da je druga okužena oseba brat dvojček 26-letnika, ki je bil v torek zabeležen kot prvi primer okužbe v sosednji državi. Oba okužena imata blažjo klinično sliko, je potrdila Alemka Markotić, direktorica infekcijske klinike Fran Mihanović.

Tretjega okuženega oskrbeli na Reki

Tretji potrjen okuženi je moški, ki so ga oskrbeli v bolnišnici na Reki, je danes v pogovoru za regionalno televizijo N1 potrdil hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki je tudi predsednik nacionalnega štaba civilne zaščite. Gre za moškega, ki dela v Parmi v Italiji.

Zdravstveni delavec na Hrvaškem
Zdravstveni delavec na Hrvaškem FOTO: AP
V Splitu so danes policisti in sanitarni inšpektorji pričakali trajekt Marco Polo, ki je prispel z redno ladijsko linijo iz Ancone v Italiji. Na njem je bilo približno 80 potnikov, a niso nikogar napotili na pregled k epidemiologom.

Prvi okuženi na Hrvaškem je bil med 19. in 21. februarjem v Milanu, kamor je potoval z avtobusom. Na današnji tiskovni konferenci so potrdili, da so našli vse osebe, ki so bile v neposrednem stiku z okuženima bratoma. Prve preiskave so pokazale, da dekle prvega okuženega nima novega koronavirusa, a bodo preiskavo danes ponovili. Mati okuženih dvojčkov je zaposlena na hrvaškem zunanjem ministrstvu. Po stiku s sinovoma ni bila v službi, so za hrvaške medije potrdili na sedežu hrvaške diplomacije.

Medtem so opravili tudi sanitarni in epidemiološki pregled v poslopju hrvaškega elektrogospodarstva, kjer je zaposlen drugi okuženi. Za 64 oseb, ki so bile v stiku z okuženima v Zagrebu, so določili intenzivni nadzor. Obvezno se morajo oglasiti epidemiologom dvakrat dnevno.

Plenković pozval državljane, naj ne pretiravajo z nakupi

Doslej opravljene laboratorijske preiskave pri več kot 85 preostalih sumih na okužbo z novim koronavirusom na Hrvaškem so bile negativne. Medtem v laboratorijih nadaljujejo preiskave preostalih primerov suma na okužbo, ki so jih zabeležili tudi v drugih hrvaških mestih.

Hrvaški minister za zdravje je znova poudaril, da ima okužba z novim koronavirusom v 80 odstotkih primerov blage simptome ter da je podobna okužbi z običajno gripo. Novi koronavirus se je na Hrvaškem pojavil med sezonsko epidemijo gripe, zaradi katere so v nekaterih hrvaških bolnišnicah že prej omejili obiske, so pojasnili na današnji novinarski konferenci.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Božinović je na dopoldanski novinarski konferenci dejal, da odvisno od stanja obravnavajo tudi morebitne prepovedi posameznih prireditev, na katerih je pričakovati množičen prihod ljudi.

Kljub opozorilom strokovnjakom, da je stanje pod nadzorom ter da ni razloga za paniko, hrvaški mediji poročajo, da v nekaterih zagrebških trgovinah in lekarnah zaradi velikega povpraševanja zmanjkuje zaščitnih mask in sredstev za dezinfekcijo rok.

Zaokrožile so fotografije praznih polic v nekaterih zagrebških trgovinah, v katerih so potrošniki na veliko kupovali moko, testenine, riž, kvas, meso in podobna živila, ki so primerna za večdnevne zaloge. Hrvaški premier Andrej Plenković je zato danes pozval državljane, naj ne pretiravajo z nakupi, ker je stanje s koronavirusom pod nadzorom. 

V Italiji že 455 okuženih, Kitajka, ki je prva zbolela, ozdravela

V Italiji, kjer zaenkrat beležijo največji izbruh novega koronavirusa v Evropi, je okuženih že več kot 450 ljudi, zabeležili pa so 12. smrtno žrtev, prvo v Emiliji - Romanji. Umrl je 70-letni moški s pridruženimi boleznimi iz Lombardije.

Med obolelimi je tudi sedem otrok, šest jih prihaja iz Lombardije, eden pa iz Veneta. Kitajska državljanka, ki je bila prva obolela v Italiji in se je zdravila v bolnišnici v Rimu, je ozdravela. 

V Španiji okužen moški, ki ni potoval na območja s koronavirusom

Iz Španije poročajo o prvem primeru v državi, da je zbolela oseba, ki ni potovala v tujino. 62-letnik iz Seville je v bolnišnici, a njegovo stanje ni resno. Oblasti medtem iščejo vse, ki so bili v stiku z njim, in preverjajo, kje bi se lahko okužil. 

Prvi primer novega koronavirusa v Severni Makedoniji

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so danes potrdili tudi v Severni Makedoniji. Minister za zdravje Venko Filipče je sporočil, da je z virusom okužena 50-letna ženska, ki se je nedavno vrnila iz Italije. 

Potrdili drugo smrt zaradi okužbe s koronavirusom v Franciji

Skupino šolskih otrok iz mesta Courbevoie, ki se je vrnila z izleta v Lombardiji, so v Franciji v torek testirali za okužbo z novim virusom, potem ko so nekateri izmed njih kazali določene simptome, a so bili rezultati negativni.

Drugo smrt zaradi koronavirusa so potrdili v Franciji. Umrl je 60-letni moški. Moški je bil učitelj na šoli v mestu Crepy-en-Valois, približno 80 kilometrov severovzhodno od Pariza. Umrl je ponoči, potem ko so ga v resnem stanju v torek zvečer prepeljali v bolnišnico, je sporočil namestnik ministra za zdravje Jerome Salomon.

Glede na doslej znane informacije moški ni potoval na območja, prizadeta v globalnem izbruhu novega koronavirusa. Na delovnem mestu na šoli, ki ima trenutno počitnice, je bil nazadnje 12. februarja. Prva žrtev bolezni covid-19 v državi je bil sicer sredi februarja 80-letni kitajski turist.

V Franciji so sicer doslej potrdili 18 primerov koronavirusne bolezni, od teh sta dva umrla, 11 jih je ozdravelo, štirje pa ostajajo v bolnišnici. Med njimi je tudi 55-letni moški, ki je v mestu Amiens na severu države v kritičnem stanju. 

O prvem primeru poročajo tudi iz Romunije. 

Več deset ljudi, ki so zapustili ladjo Diamond Princess, kaže simptome

Diamond Princess je zaradi novega koronavirusa že od začetka meseca zasidrana v japonski Jokohami.

Več deset ljudi, ki so jim dovolili odhod z ladje za križarjenje Diamond Princess ob japonski obali, kaže simptome okužbe z novim koronavirusom. 

Kot je v parlamentu pojasnil japonski minister za zdravje Kacunobu Kato, je japonska vlada stopila v stik z 813 potniki, ki so bili na ladji, ter ugotovila, da je 45 ljudi kazalo simptome okužbe z novim koronavirusom. "Vse s simptomi smo pozvali, naj opravijo testiranja in obiščejo zdravnika."

Na krovu ladje je bilo 3700 ljudi, doslej so potrdili 691 okužb. Po 14-dnevni karanteni so z ladje izpustili okoli 970 ljudi, pri katerih testiranja niso potrdila okužbe. A kasneje so pri več potnikih ugotovili bolezen covid-19.

Na Japonskem so medtem danes zabeležili šesto smrtno žrtev novega koronavirusa. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa gre za osebo z otoka Hokaido, pri kateri so okužbo potrdili po smrti. Oblasti niso navedle spola in starosti smrtne žrtve.

Koronavirus po svetu: prva primera v Južni Ameriki in na severu Afrike

O prvih primerih okužbe poročajo Alžirije, Brazilije, Pakistana in Gruzije. V Južni Koreji je število okužb preseglo tisoč primerov, med njimi je tudi prvi ameriški vojak.

V Braziliji so v torek potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, kar bi lahko bil tudi prvi potrjeni primer v Južni Ameriki. Po poročanju brazilskih medijev so okužbo potrdili pri 61-letniku iz Sao Paula, ki je bil med 9. in 21. februarjem na severu Italije. Trenutno naj bi bil v izolaciji na svojem domu.

O prvem primeru okužbe z virusom poročajo tudi iz Alžirije, kar je hkrati tudi prva potrjena okužba z virusom v kateri od držav severne Afrike. Alžirski minister za zdravje Abderrahmane Benbouzid je sporočil, da gre za Italijana, ki je 17. februarja pripotoval v državo.

Ena najhuje prizadetih držav izven Kitajske je Iran, kjer so do danes zabeležili že 135 primerov okužbe, število smrtnih žrtev se je za štiri povzpelo na 19. Predsednik Hasan Rohani je obtožil ZDA, da poskušajo glede izbruha v državi sejati strah. S tem se je odzval na besede ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea, ki je v torek obtožil Iran, da taji podatke o razširjenosti virusa.

Južna Koreja preverja simptome pri 200.000 članih verske sekte

V Južni Koreji so se lotili preverjanja simptomov pri 200.000 članih verske sekte.
V Južni Koreji so se lotili preverjanja simptomov pri 200.000 članih verske sekte. FOTO: AP

V Južni Koreji so zabeležili 169 novih okužb z virusom, tako da se je do sedaj v državi skupno z novim koronavirusom okužilo 1146 ljudi, kar je največ zunaj Kitajske. Zaradi bolezni covid-19 je doslej v Južni Koreji umrlo 11 ljudi.

Južnokorejske oblasti so danes začele tudi preverjati prisotnost simptomov nove koronavirusne bolezni pri več kot 200.000 članih verske sekte, med katerimi se je virus močno razširil. Za vir okužbe med njimi velja okužena ženska, ki se je še po razvoju bolezni udeleževala verskih obredov.

61-letnica članica je namreč 10. februarja dobila vročina in se po tem v Daeguju udeležila še najmanj štirih cerkvenih obredov, preden so ji postavili diagnozo nove bolezni covid-19. Po dnevnih vse večjega ogorčenja javnosti je skupina oblastem vendarle predala seznam 212.000 članov.

Vojska ZDA je ob tem sporočila, da so okužbo z novim koronavirusom potrdili tudi pri ameriškem vojaku. 23-letni vojak je prvi primer okužbe z virusom med približno 28.500 ameriškimi vojaki v Južni Koreji. Vojak z vojaškega oporišča Camp Carroll, ki je 30 kilometrov severno od mesta Daegu, je trenutno v samoizolaciji na svojem domu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (241)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ćurkl
27. 02. 2020 11.01
+4
Pri nas pa nobenega primera? Spet zadnji!
pajac1
27. 02. 2020 07.44
+7
Sam kle ga ni kao pa sevedno puscate odprte mejw
igor1
27. 02. 2020 07.36
-4
zapreti vse meje in izpuscat samo kamijone
kurva2
28. 02. 2020 07.56
Hehe pa 30000 ljudi ki dela v avstriji na borzo.
DAEMONIUM
26. 02. 2020 21.59
+12
Pa kaj je tem dvema puncama ki sta se danes vrnili iz Irana? Pa koji k...sta rinili tja dol? Kaj ae gresta da v tem casu rineta dol?? Tu bi morala posredovati drzava, da taksni neodgovorni ljudje, ki lahko poslednicno ogrozijo celotno drzavo, da se jim pac ne dovoli izstopa oz da kazensko odgovarjata za samovoljo.Mar folk ne vidi da lahko neodgovoren posameznik ogrozi celotno drzavo?
1984-
27. 02. 2020 07.12
+4
Verjetno nista bili tam nekaj dni, Sherlock.
Jimi1
26. 02. 2020 21.57
+5
V Sloveniji pa čudežno brez okuženega... Bolj kot to,da smo slovenci na virus naravno imuni,je verjetno to,da je sistem zatajil na preverjanju in se virus nemoteno širi med nami... Ko bo izbruhnilo pričakujemo katastrofo bibličnih razsežnosti...?
1984-
27. 02. 2020 07.12
+14
V Hoferju še imajo fižol in moko, ne čakaj!
BrainDance
27. 02. 2020 07.53
+17
Ne pretiravaj :D nekje sem prebral, da alkohol "zavira" virus...pomojem sam zato še ni primera :D
Rožice cvetijo
26. 02. 2020 21.47
+45
Upoštevajmo navodila zdravstvenih delavcev in ne bomo se okužili. Ne rinite med ljudi, če ni potrebno. Ni važno, če so tudi v SLO okuženi. Statejši so bolj ranljivi, zato naj bodo doma, ni potrebe,da rinejo med ljudi.Ne bodite v stiku z ljudmi, če ni pozrebno. Ne objemajte in rokujte se s prijatelji in znanci. Imejte pri sebi in doma razkuževalna sredstva in jih uporabljajte.Ostanimo zdravi. Vemo, kako se moramo obnašati, da se ne okužimo.
mijam75
26. 02. 2020 21.43
+32
Treba je vedeti, da če ne delaš testov,ne veš, koliko je okuženih. Kolegica se je želela testirati, ker je prišla z območja z izbruhom, pa so jo zavrnili, da naj pride, če bo imela simptome bolezni, kar tako pa testov ne delajo. Tudi v Italiji ni bilo okuženih, dokler niso začeli s testi. Sicer okužba ne pomeni obolenja in številke povzročajo le paniko med prebivalstvom, vseeno pa bi se okuženi lahko sami izolirali in bi bilo več možnosti za zajezitev bolezni. Res je, da ljudje umirajo tudi od gripe, pljučnice in drugih virusnih bolezni, ampak najbrž nihče ne želi zboleti za katerokoli, kajne? Še posebej zato, ker je veliko ljudi ravno prebolelo gripo in je njihov imunski sistem še oslabljen.
BrainDance
27. 02. 2020 07.54
+4
Sej pa delajo teste...prek 1000 so jih že izvedli, zaenkrat vsi negativni ;-)
COVID2021
26. 02. 2020 21.39
+22
Ali mamo srečo da pri nas ni virusa ali pa ga naši ne zaznajo 🤔
hobotnica1
26. 02. 2020 21.39
+16
Na Norveškem tudi prvi okužen. Nas se izogiba tale virus.
Komendator
26. 02. 2020 21.35
+17
Po spodnjih komentarjih dobim občutek, da bodo nekateri prav srečni, ko bomo v Sloveniji diagnosticirali prvo okužbo! Res ste bolniki tudi brez tega virusa!
1984-
27. 02. 2020 07.17
+9
Doma so si nakopičili apokaliptične rezerve in zdaj so razburjeni.
pajac1
26. 02. 2020 21.28
-9
Komendator
26. 02. 2020 21.36
+12
Kar z dokazi na plan. Povej še nam ime te osebe in kod prihaja ali pa prenehaj z laganjem!
Boris6116
26. 02. 2020 20.41
+61
Okuženih ni na Madžarskem, Romuniji in Sloveniji čeprav potekajo vsakodnevne migracije iz severne Italije. To je pa res neverjetno!
Komendator
26. 02. 2020 21.33
+4
BUONcaffee
26. 02. 2020 20.39
+9
Panika je hujša kot covid-19.
Jun2
26. 02. 2020 20.38
+26
V Severni Koreji še nevlada panika so najbol skuliran narod.Aja sej sploh nimajo kje zvedt😂
BUONcaffee
26. 02. 2020 20.35
+3
Naši strokovnjaki mirijo, a ni smisla zganjati paniko kot počnejo nekateri okoli nas.
tim38
26. 02. 2020 20.24
+61
Ko ima dežele okoli Alp več sreče kot pameti. Naj tako ostane.
Rožice cvetijo
26. 02. 2020 21.48
+5
Koronavirusovec
26. 02. 2020 20.08
-6
An ban pet podgan
26. 02. 2020 20.04
+56
Pri nas na Slovenskem raste taka slivovka da ji virus ne pride do živega.
BUONcaffee
26. 02. 2020 18.49
+62
covid-19 obšel Slovenijo, medtem ko pri sosedih vsako minuto več okuženih.
Štanjkol
26. 02. 2020 19.03
+65
Saj so tudi pri nas, sam ni hujših zapletov in se ljudje ne gredo testirat. Zveniš kot da bi si želel tega
BUONcaffee
26. 02. 2020 20.39
+15
Ne da bi si želel tega, daleč od tega, a take so novice.
glej ovega
26. 02. 2020 18.15
+12
k sreči pa..če starejša populacija ni odporna na to..kaj bo rekel kučan? :D