Tujina

V Avstriji zaprli hotel, v katerem je delala okužena Italijanka

Zagreb/Dunaj, 25. 02. 2020 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.V. / N.Š. / V.Š.
Komentarji
797

Na Hrvaškem so potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom. Gre za mlajšega moškega, ki se zdravi v bolnišnici v Zagrebu, počutil naj bi se dobro, je potrdil hrvaški premier. Prva dva primera so potrdili tudi v Avstriji, kjer so zaprli hotel, v katerem je kot receptorka delala okužena Italijanka.

V Avstriji so potrdili prva primera okužbe s koronavirusom. Gre za 24 let stara Italijana, ki nista huje bolana, ni pa še jasno, kje sta se okužila. Obolela sta se sama obrnila na reševalno službo v Innsbrucku in opisala svoje simptome. Trenutno sta v izolaciji v bolnišnici v Innsbrucku, kamor so ju pripeljali v ponedeljek zvečer.

V Avstriji v karanteni hotel, v katerem je delala okužena

Direktor univerzitetnega kliničnega centra v Innsbrucku Günter Weiss je povedal, da bosta oba v karanteni ostala do konca tedna. Gre za par, ki je doma v okolici Bergama v Lombardiji in je v petek z osebnim avtomobilom pripotoval v Innsbruck. Njuno zdravstveno stanje je po navedbah Weissa dobro in od danes nimata vročine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pristojne oblasti sedaj poskušajo identificirati vse osebe, s katerimi sta bila obolela v stiku. Ženska naj bi bila zaposlena kot receptorka v hotelu v bližini kraja Innenstadt, zato so hotel preventivno zaprli, piše krone.at. Vse bodo zdravniško pregledali in ob pojavu morebitnih znakov okužbe tudi testirali. Na tak način želi Avstrija preprečiti nadaljnje širjenje virusa.

Hotel v karanteni spremlja 15 policistov, so sporočili z notranjega ministrstva.  "Moramo storiti vse, da bi preprečili širjenje," je dejal notranji minister Karl Nehammer.

Primerno opremljenih 56 bolnišnic

Prav tako bodo na kliniki v Innsbrucku vzpostavili posebno ambulanto za primere suma na okužbo z novim koronavirusom, kjer naj bi takoj ugotovili, ali gre za okužbo z virusom. "Morda bodo teste opravili tudi pri osebah brez značilnih znakov. Tiste, pri katerih bo sum za okužbo, bodo preventivno dali v karanteno, obolele v zdravniško izolacijo," so pojasnili zdravniki. Avstrija ima sicer za obravnavo bolnikov z boleznijo covid-19 ali okužbo z virusom sars-cov-2 ter za morebitne primere sumov na voljo 56 bolnišnic.

V državi so okrepili ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, ko je konec tedna močno naraslo število okuženih na severu Italije. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v ponedeljek po seji kriznega štaba o epidemiji novega koronavirusa napovedal, da bodo v Avstriji proti širjenju virusa uvedli pet novih ukrepov, vključno z informacijsko kampanjo za prebivalstvo ter objavo natančnih potovalnih nasvetov.

Na Gradiščanskem so danes preventivno vzpostavili tudi štab za koordinacijo, ki je v stalnem stiku s pristojnimi oblastmi, reševalnimi postajami ter bolnišnicami. "Na Gradiščanskem doslej ni bilo nobenega potrjenega primera bolezni zaradi koronavirusa," je ob tem sporočil deželni glavar Gradiščanske Hans Peter Doskozil. Dodal je, da ni nobenih razlogov za paniko, a je pomembno sprejeti najboljše možne previdnostne ukrepe ter ostati pozoren.

V Avstriji bo poleg tega v četrtek sestanek deželnih glavarjev vseh devetih zveznih dežel s predstavniki ministrstva za notranje zadeve in zdravje, na katerem bodo govorili o sodelovanju na ravni države, dežel ter občin v boju proti novemu koronavirusu.

Na novi koronavirus se je danes odzval tudi vodja poslanske skupine svobodnjakov Herbert Kickl, ki je zahteval obsežen nadzor na meji. Obmejni promet bi morali po njegovem omejiti na minimum. Prav tako je tudi zahteval, da bi vse nove nezakonite priseljence ali prosilce za azil dali v karanteno.

Na Hrvaškem okužbo potrdili pri mlajšem moškem

Hrvaški premier Andrej Plenković je po seji hrvaškega nacionalnega štaba za civilno zaščito sporočil, da so prvi primer okužbe s koronavirusom potrdili pri mlajšem moškem, ki se nahaja na infekcijski kliniki v Zagrebu. Hospitalizirani moški, ki je bil pred kratkim v Milanu, naj bi bil sicer v dobrem zdravstvenem stanju.

Hrvati na meji postavljajo kontejner za okužene
Hrvati na meji postavljajo kontejner za okužene FOTO: Bobo

Za vse, ki so bili z njim v neposrednem stiku, bodo odredili karanteno, je povedal hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš"Danes ob 11.50 smo prejeli rezultate za hrvaškega državljana, ki je bil v Milanu med 19. in 21. februarjem. Za zdaj ima zgolj blažje simptome bolezni in upamo, da bo tako tudi ostalo."  Beroš je dodal, da se bodo zdravstvene oblasti osredotočile na stike, ki jih je imel oboleli moški, da bi preprečili širjenje okužbe.

Oboleli moški naj bi bil po poročanju Dnevnika.hr Zagrebčan, rojen leta 1994, ker je kazal simptome bolezni je sam prišel v bolnišnico. V petek naj bi bil sicer še v službi, čeprav je že kazal nekatere simptome bolezni, a jih je pripisoval prehladu. Hrvaški Index pa medtem poroča, da je bil okuženi moški v Milanu skupaj s svojim dekletom, ki pa je še niso testirali. 

Ne Pasjaku hrvaški policisti zadržali dva avtobusa

Na mejnem prehodu Pasjak ali Starod so hrvaški policisti v jutranjih urah zadržali dva avtobusa, enega na redni liniji Trst Reka; na drugem pa je bilo 17 dijakov srednje strojne šole z Reke, ki so se predčasno vrnili z izobraževanja v Milanu. 

Vozniki in potniki so bili po poročanju oddaje Svet na Kanalu A razburjeni, ker so jih pustili več ur čakati brez kakšnih koli pojasnil in tudi brez vode ali hrane. "Zgroženi smo, saj ne razumemo, zakaj moramo mi čakati, vsi drugi pa lahko normalno prečkajo mejo, pa so prav tako iz Italije," so razlagali Barbari Bašić

Hrvaška na dveh mejnih prehodih s Slovenijo postavila zabojnike za epidemiologe

Hrvaške oblasti so sicer na skupnih mejnih prehodih s Slovenijo Rupa/Jelšane in Pasjak/Starod postavile zabojnike, kjer bodo naloge opravljali sanitarni inšpektorji in zdravniki epidemiologi. V zabojnikih bodo izvajali epidemiološko razvrščanje potnikov, za katere bodo ocenili, da bi po vstopu na Hrvaško potrebovali zdravniški nadzor, so pojasnili v policijski upravi s sedežem na Reki. Izbrali so mejna prehoda, preko katerih poteka večina cestnega prometa med Hrvaško in Italijo.

Premier je potrdil, da se je koronavirus razširil na Hrvaško.
Premier je potrdil, da se je koronavirus razširil na Hrvaško. FOTO: dnevnik.hr

Iz štaba primorsko-goranske županije za nalezljive bolezni so dodali, da so tudi pred poslopjem zavoda za javno zdravstvo na Reki postavili šotor Rdečega križa, v katerem bodo sprejemali in pregledovali osebe, za katere je določen epidemiološki nadzor.

Na območju primorsko-goranske županije je pod nadzorom epidemiologov nekaj manj kot 30 oseb. Na območju županije so določili tudi objekt, v katerem bodo morebitne zbolele osebe namestili v izolaciji, a točne lokacije niso želeli razkriti.

Še vedno čakajo rezultate testiranj devetih delavcev

Hrvaška je trenutno v najvišji stopnji pripravljenosti, zdravstveni minister Beroš pa je zatrdil, da je zdravstveni sistem pripravljen, da se primerno odzove na primere okužbe, ter da bodo storili vse, da zagotovijo varnost državljanov.

V reški kliniki za okužbe so v noči na torek prejeli devet oseb, ki so delale v eni od italijanskih tovarn, v kateri je bilo 20 okuženih delavcev. Laboratorijske preiskave so nocoj pokazale, da niso okuženi s koronavirusom in jih bodo spustili domov, so potrdili na Reki.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (797)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Salamandros
26. 02. 2020 13.32
+1
OOOOO kok je mela pa BABA VANGA PRAV!
Salamandros
26. 02. 2020 13.32
+1
Že dolgo ni imel nihče nekaj tako zelo prav.
jesenvoyo
26. 02. 2020 07.46
+17
Pri nas ne bi zaprli hotela pač pa okuženo delavko je menda jasno.
Animal_Pump
26. 02. 2020 08.11
+12
Ma kaki...še tisto bi dali v domačo karanteno. V trgovino bi pa sama hodila;P
hotchilipoper
26. 02. 2020 07.24
+23
V UKC imajo na voljo dve postelje
motorist_mb
26. 02. 2020 07.16
+17
Dobro da sosedi delajo prav bojo naši kopirali lahko...ajde Janša gremo zaj po vojaško!
majmun11223344
26. 02. 2020 07.16
-2
Kak cirkus vzgajajo mediji, Jao... Ko bi ga le za kaj drugega.
BUONcaffee
25. 02. 2020 21.51
+9
Ni za potovati na hrvaško, da se ne znajdemo v kontejnerju.
BUONcaffee
25. 02. 2020 21.50
+3
Kontejner za okužene?????? A potem jih bodo zaprli not?????
Pacek22
25. 02. 2020 21.49
+4
Wahl
25. 02. 2020 21.43
+19
Zanimiva fotka šesterice za zgornji sliki. Štirje začudeni, dva A je to varianta rezanja deske z motorko. Zaradi takega načina dela marsikdaj tuli sirena.
hotchilipoper
26. 02. 2020 07.23
+1
krtaksn
25. 02. 2020 21.38
+2
BUONcaffee
25. 02. 2020 21.33
+36
Čudi me, da sedaj mirijo, da je virus nevaren samo za starejše ljudi, ko pa vemo, da je bil kitajski zdravnik mladenič v najlepših letih, pa direktor bolnišnice in ostale mlade sestre. A potem niso umrli ali so????
BUONcaffee
25. 02. 2020 21.28
+34
Po mojem imamo okužene tudi pri nas. A tisti okuženi so morali poklicati po telefonu in se držati navodil da ostanejo doma, tako, da testa niso opravili. ...
Ost1234
25. 02. 2020 21.20
-9
Jajo podaniki na FB : VIRUS JE AMERIŠKI Z ŽIDOVSKO PODPORO. TEMU SE JE TRBA UPRETI. VSI NA SVETU BI MORALI BITI PROTI. Kaj, niste več Trumpeljnovi frendiči??
BUONcaffee
25. 02. 2020 21.14
+32
Tisti kateri se bodo prvi okužili bodo šli dobro skozi, ostali bodo ostali pred bolnišnico v kakih šotorskih bolnišnicah, ker ne bo prostora za njih.
Christi Miles
25. 02. 2020 21.12
+51
V Avstriji lahko prideš v bolnico, opišeš simptome in si sprejet na opazovanje, tukaj pa lahko samo pokličeš in moraš biti lepo doma. Dobro so se to spomnili naši
BUONcaffee
25. 02. 2020 21.04
+16
Očitno bo cel svet okužen zato načrtujem pobeg na kak otok, kjer ni še stopila človeška noga in virus z njo. Rabim nekaj žensk in moških za moje pomočnike, da si naredimo varen raj.
Wahl
25. 02. 2020 21.46
+24
Pokliči Conchito Wurst in imaš oboje. Včasih je manj več.
majmun11223344
26. 02. 2020 07.17
-5
BUONcaffee
25. 02. 2020 21.02
+1
Če malo izčete po googlu glede tega virusa boste dobili bolj malo informacij, sploh ker je virus neznan, o širjenju in njegovem delovanju pa vedo bolj malo. Čudi me da naši strokovnjaki v tako mali in skoraj da neznani državi vedo toliko povedati o tem. Če jih zavohajo ameriški znanstveniki jih bodo v zlatu plačevali samo, da jim pomagajo razvozlati ta problem..
Pametolog
25. 02. 2020 21.13
+3
Zadeva poteka drugač, pozanimaj se kaj je sekvencija genoma in boš ugotovil, da ne iščejo zdravila še, recimo za Sars so potrebovali 1 leto.
RamzesII
25. 02. 2020 20.39
+3
"Hotel v karanteni spremlja 15 policistov, so sporočili z notranjega ministrstva." Običajno spremljajo, nadzorujejo (od daleč) osebe, ljudi v karanteni, ne stavb.
Vangaro Design
25. 02. 2020 21.07
-1
Ambasador_dolce
25. 02. 2020 20.39
+14
J.... vas korona virus.... kontam kje bi kak evro uzel ;)))
Komendator
25. 02. 2020 20.53
+14
jesenvoyo
26. 02. 2020 07.52
+3
V promet bi šle tudi domače arcnije za virus, ki razsaja (nekaj namešati skupaj).
BUONcaffee
25. 02. 2020 20.38
+16
Vse skupaj spominja na film zombiland.