Tujina

Na Hrvaškem Mura ponovno narašča: 'Nasipi morajo zdržati še 24 ur'

Zagreb, 06. 08. 2023 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA, N. Ž.
Komentarji
0

Tudi na Hrvaškem se še vedno borijo s poplavami, največjo nevarnost pa predstavlja reka Drava. Gasilci in župani okoliških krajev na območju reke Mure in Drave tako občane vabijo k polnjenju vreč s peskom, saj kot pravijo, nobena previdnost ni odveč.

Poplavni val iz naše države je včeraj zajel dele Medžimurja in Varaždinske županije, a so jo relativno dobro odnesli. Danes naj bi se reke sicer še razlivale, ampak naj ne bi več močno rasle, piše Index.hr. Varni naj bi bili tudi prebivalci Zagreba, kjer je vodostaj Save padal celo noč, trend pa se bo še nadaljeval. Okoliški župani na območju Mure in Drave, kjer so razglašeni izredni protipoplavni ukrepi, občane vabijo k polnjenju vreč s peskom. "Stanje ni alarmantno, vendar moramo biti pripravljeni na vse," so sporočili za hrvaški Index.

Pri Murskem Središću so zabeležili rekorden vodostaj Mure. Ta je čez dan začela upadati, a zdaj spet raste. "Neprijetno bo, če bosta reki Drava in Mura hkrati narasli in se združili. Prav tako pa morebitne padavine povzročijo le še večji porast pritokov," je v skrbeh za Dnevnik HTV dejala Tatjana Vujnović, vodja službe za hidrologijo Hrvaška. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem ko Sava ne predstavlja večjih težav, pa morebitne poplave pričakujejo na povečanem vodostaju Drave. Po podatkih Ivana Rezova iz podjetja Hrvatske vode, bi lahko morebitna višina vodne gladine Drave presegla rekord iz leta 2014, ko je ta merila 577 centimetrov. "Vrhunec razmer pričakujemo nocoj in v ponedeljek. V Drnjah, kjer gradijo nasip, so razmere napete, saj grozi, da bo Drava pronicala na ulice," doda.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem ko so se razmere v občini Brdovec ob Savi, kjer so v soboto evakuirali več ljudi, danes umirile, pa v občini Orle v pričakovanju vodnega vala, protipoplavni nasip zvišujejo z vrečami s peskom.

Na poplave so se v minulih dneh pripravljali tudi ob Kolpi, ki pa za zdaj ni povzročila težav. Vodostaj te reke pri Karlovcu je davi ob 7. uri že začel upadati.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kljub številnim opozorilom pa sta se dve osebi podali v vožnjo z avtomobilom skozi vodo, ki je narasla skozi poplavljeni kanal Sava–Odra v bližini Odranskega polja. V iskalno-reševalni akciji, ki so jo uspešno zaključili zgodaj zjutraj, so osebi rešili, bili sta nepoškodovani in nista potrebovali zdravniške pomoči. Pristojni so občane pozvali k dodatni previdnosti in odgovornemu ravnanju na območjih, ki so poplavno ogrožena.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1