Tujina

Na Hrvaškem se še vedno borijo z naraslo Dravo, vojska v pripravljenosti

Varaždin, 08. 08. 2023 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.V.
Komentarji
5

Na severu Hrvaške se nadaljuje boj s poplavami zaradi narasle Mure in Drave. Največ preglavic povzroča Drava v Podravini ob naseljih blizu meje z Madžarsko. Gasilcem pri preprečevanju poplav pomaga hrvaška vojska. Stanje na območju Varaždina in v Medžimurju se je umirilo, na poplavni val pa se že pripravljajo v Osiješko-baranjski županiji.

Razmere so bile zaradi narasle Drave ponoči najbolj kritične med Drnjem in Hlebinami v Podravini, kjer je na nekaj mestih začel popuščati nasip. Kot je zjutraj poročala hrvaška nacionalna televizija HRT, v Podravini nenehno nastajajo nova krizna žarišča, evakuirali so tudi 33 prebivalcev romskega naselja.

V preprečevanju poplav je gasilcem na tem območju pomagalo okoli 160 pripadnikov hrvaške vojske. Skupaj s prebivalci so polnili vreče s peskom in gradili začasne nasipe.

V Drnju je poročanju HRT ogroženih nekaj hiš, prebivalcem naselja pa živila in pomoč dostavljajo s čolni.

Velika količina vode se medtem še vedno izliva v tamkajšnje jezero Šoderica, ki ga je Drava v ponedeljek popolnoma preplavila. Vodostaj jezera se je danes zvišal za meter in pol, voda pa je poplavila več počitniških hiš.

V Virovitiško-podravski županiji vrhunec poplavnega vala pričakujejo v sredo zjutraj. Na poplavni val se pripravljajo tudi v Osiješko-baranjski županiji. Pričakujejo ga v petek, kot tudi rekorden vodostaj reke Drave, so danes sporočili iz županijskega štaba civilne zaščite.

Željko Kovačević iz podjetja Hrvatske vode je medtem sporočil, da so vodostaji Mure in Drave na vseh merilnih postajah višji od tistih v letu 2014, ko so v Osiješko-baranjski županiji imeli izredne razmere.

Dodatnih 150 vojakov pa bo od danes naprej v pripravljenosti v vojašnicah v Đakovu in Našicah, so sporočili z ministrstva za obrambo. Hrvaški vojaki v Đakovu in Našicah bodo na terenu angažirani po potrebi, torej na zahtevo Uprave za civilno zaščito, ki je pristojna za koordinacijo protipoplavnih aktivnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Potouceni kramoh
08. 08. 2023 18.28
+0
Hrvati vse vedno zrihtajo takoj.
Kimberley Echo
08. 08. 2023 20.00
+3
Kakorkoli gledate "kramoh", imajo Hrvati vedno prednost, da se pripravijo, saj vode tečejo navzdol od Slovenije proti njim. Vedno imajo čas dan ali dva, da se pripravijo, Slovenija tega ni imela.
mackon08
09. 08. 2023 15.35
Ja Hrvati zrihtajo takoj kot pri zadnjem potresu.
Ramzess
08. 08. 2023 17.07
+4
Evakuirali so rome, med tem ko pri nas opozarjajo na skupine romov, ki hodijo okrog in gledajo pod dvoriščih v ujmi zapuščenih hiš.
Kimberley Echo
08. 08. 2023 19.53
-2
Torej namiguješ, da bi Rome morali prepustiti usodi, ker so vsi "slabi"? In to ti, ki se imaš za nekoga, ki vse ve in v vsaki stvari išče iglo v senu.