Tujina

Na Hrvaškem spremenili kazensko zakonodajo, nato pa razpustili sabor

Zagreb, 14. 03. 2024 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški poslanci so pred skorajšnjimi volitvami izglasovali razpustitev sabora. Pred tem so sprejeli še spremembe kazenskega zakonika, ki kot kaznivo dejanje uvajajo femicid ter nepooblaščeno razkrivanje vsebin iz preiskav in dokaznih postopkov oz. odtekanje informacij. K temu, da glasujejo proti spornemu členu zakona, so ves čas pozivali novinarji in opozicija, češ da poskušajo vladajoči utišati novinarje in žvižgače.

Hrvaški poslanci so pred razpustitvijo sabora, za katerega je glasovalo 143 od 151 poslancev, s 77 glasovi za sprejeli tudi spremembe kazenskega zakonika, ki kot kaznivo dejanje uvajajo femicid ter nepooblaščeno razkrivanje vsebin iz preiskav in dokaznih postopkov oz. odtekanje informacij. Medtem ko je opozicija podpirala vključitev femicida v kazenski zakonik, je po drugi strani ostro nasprotovala kriminalizaciji razkrivanja informacij oz. členu 307a, ki je dobil vzdevek Lex AP.

Omenjeni člen ne določa kazenskega pregona novinarjev, ki bi razkrili omenjene vsebine, temveč kazenski pregon tistih, ki bodo informacije razkrili. Vlada je po nasprotovanju velikega dela javnosti v člen pred glasovanjem dodala tudi odstavek, ki se nanaša na prevladujoči javni interes. Ta določa, da ne bo kaznivega dejanja, če bo informacija objavljena zaradi zaščite žrtve kaznivega dejanja, v interesu obrambe v kazenskem postopku ali v drugem prevladujočem javnem interesu.

Žrtev nasilja
Žrtev nasilja FOTO: Thinkstock

Več opozicijskih strank je prek vloženih amandmajev kljub temu zahtevalo umik spornega člena, a so poslanci vladajoče večine vse zavrnili. Opozicija je bila kritična tudi do tega, da so morali hkrati glasovati o kriminalizaciji razkrivanja informacij ter o uvedbi kaznivega dejanja femicida. Ocenili so namreč, da vladajoča HDZ s povezovanjem glasovanja izkorišča zaščito žensk pred nasiljem v zameno za kriminalizacijo razkrivanja informacij.

Predlaganim spremembam kazenskega zakonika je ostro nasprotovalo tudi hrvaško novinarsko društvo (HND), ki je poslance ta teden znova pozvalo, naj glasujejo proti zakonu.

HND zakon označuje za zakon nevarnih namer in napad na temelje demokracije, saj hrvaški državljani po prepričanju društva ne bodo več mogli biti obveščeni o velikih aferah in ne bodo imeli dostopa do informacij javnega značaja. Žvižgačem oziroma tistim, ki bodo novinarjem posredovali informacije javnega značaja, pa po drugi strani grozi do tri leta zapora.

Z glasovanjem o vseh točkah dnevnega reda in o razpustitvi sabora je hrvaški parlament končal delo v dosedanjem sklicu. O novi sestavi sabora bodo odločali državljani na parlamentarnih volitvah, ki bodo med 14. aprilom in 12. majem. O dnevu volitev bo odločil predsednik države Zoran Milanović, ki bo razpisal volitve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sickk 2
14. 03. 2024 15.37
-1
Podperam hujse zakone oz kazni za nasilja in femicide, ampak istocasno bi pa pousod mogl uvest zakonsko, da se uvedejo kazni za varanje, presustvo za oba spola. Nekomu se to mogoce zdi glupo, ampak za mnoge je to hudo dusevno trpljenje, huj k fizicno naselje. Sam tok u razmislek. Ce nisi za skupi, usak svojo pot, ce ne pa odgovarji za svoja dejanja!!
JApajaDAja
14. 03. 2024 15.24
+7
dan pred tem pa potrdili za glavnega na dorhu človeka, ki se več druži s kriminalci, obsojenci in obdolženci kot z lastno familijo :.)
zdravkob
14. 03. 2024 14.10
+11
Femicid? Kaj pa je to, da to ni bilo že prej kaznivo? Spet nekaj silno krepostnega v kazenskem zakoniku. Hrvati so že kazali, da imajo neko pot, a so že čisto v megli kot vsa levičarska Evropa.
yss
14. 03. 2024 14.58
+0
V Sloveniji je lani zaradi femicida umrlo 7 od 8 ženskih žrtev umora, leta 2018 15 od 19, 2017 pa 10 od14. Resolucije o nacionalnem programu preprečevanja nasilja v družini niso obnovili že 5 let, kar je precej zgovoren podatek o pomembnosti teme. Španci so za preprečevanje femicida uvedli številne mehanizme, z njim pa se borijo tudi z rednimi poročanji na nacionalni TV. Žal je femicid v Sloveniji politično in družbeno neznan ter nepomemben pojem. V družbi, ki še vedno objektivizira ženske in jih krivi za stanje v družini, pač ni pričakovati drugega. Samo povem, ker očitno ne veš..
stumfeta
14. 03. 2024 15.25
-3
Morda kakšna razlaga, zakaj se je potrebno sprenevedat, kaj je to femicid?
Mladi? Plasto
14. 03. 2024 13.56
+13
ko si mutivode pišejo zakone zase :D , preden grejo :D