Tujina

Na Hrvaškem ukinili večino brezplačnih toplih obrokov za žrtve potresa

Zagreb / Sisak, 12. 10. 2021 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, T.V.
Komentarji
8

Mnogi prebivalci sisaško-moslavške županije, ki po uničujočem potresu bivajo v začasnih namestitvah, so bili presenečeni nad odločitvijo lokalnih oblasti o zmanjšanju števila upravičencev do toplih obrokov. V Glini naj bi tako od ponedeljka namesto 800 razdelili med 200 in 300 brezplačnih toplih obrokov.

Na oglasni deski v naselju stanovanjskih zabojnikov v Glini so prebivalce obvestili, da s ponedeljkom toplega obroka ne bodo več deležni tisti, ki imajo v svojih začasnih namestitvah možnost priprave hrane. Lokalne oblasti v Glini so pojasnile, da so zmanjšali število toplih obrokov z namenom, da bi jih razdelili tistim, ki jih kot žrtve potresa najbolj potrebujejo.

Omenili so, da so tople obroke doslej redno prejemali tudi tisti, ki niso izgubili stanovanjskih objektov v lanskem potresu, nekateri pa so s toplimi obroki hranili svoje domače živali.

Župan Gline Ivan Janković je za več hrvaških medijev v ponedeljek dejal, da bodo topli obrok zagotovili vsem prebivalcem, ki nimajo pogojev, da bi jed pripravili. "Strinjam se, da je vprašanje občutljivo, a ne vidim razloga, da tisti prebivalci, ki so zaposleni in imajo to možnost, ne bi sami kuhali. Zakaj bi jim davkoplačevalci zagotavljali topli obrok?" je dejal Janković za današnji Jutarnji list.

Uporabniki pomoči izpostavljajo, da bodo novi ukrepi vsekakor vplivali na življenjski standard tistih z nizkimi pokojninami in tudi tistih, ki so manj mobilni in so jim topli obrok prinesli na dom pripadniki Rdečega križa in socialnih služb. Mnogi, ki živijo v stanovanjskih zabojnikih, ki so opremljeni z mini kuhinjami, pa opozarjajo, da kuhanje v takšnih prostorih ni primerno, posebej v zimskem času, ko zaradi vremenskih pogojev ni možno prezračevanje in se v zabojniku kondenzira para.

Potres z magnitudo 6,2 je Petrinjo stresel konec decembra lani. Žarišče silovitega je bilo po podatkih seizmoloških služb tri kilometre od mesta Petrinja oziroma okoli 46 kilometrov jugovzhodno od Zagreba. Večina stavb v središču Petrinje je bila deloma ali v celoti porušenih. 

Država je od takrat porabila več kot 30 milijonov kun (štiri milijone evrov) za dnevne tople obroke za žrtve potresa. S časom se je dnevno število toplih obrokov zmanjšalo z 9000 na 2200, ker se je zmanjšala tudi potreba, je pojasnil tiskovni predstavnik nacionalnega štaba civilne zaščite za popotresno obnovo Mladen Pavić. Prebivalce popotresnih območjih najbolj skrbi, ker se prenova, ki jo napoveduje država, še ni začela. Poleg sisaško-moslavške županije na organizirano popotresno konstrukcijsko obnovo že več kot letno dni čakajo tudi v Zagrebu.

Hrvaška vlada je leto dni po sprejetju zakona o obnovi ugotovila, da je zakon neizvedljiv zaradi administrativnih ovir, ki zaustavljajo sanacijo škode. Prejšnji teden se je končala javna razprava o spremembah zakona, ki naj bi ga v parlamentu sprejeli novembra.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kiropraktik
12. 10. 2021 19.22
+1
Za Afganistan pa eno milijardo €? Za Evropejce pa ni denarja? Bedna EU!
slovenka62
12. 10. 2021 16.55
+2
Eno leto pa še nič.A je pri nas v Bovcu tudi toliko časa trajalo da so začeli obnavljati.??
Ramzess
13. 10. 2021 10.02
Ne načrtujejo še, zaradi novih potresov.
TolstojV
12. 10. 2021 16.39
+1
Zdaj naj gredo ljudje na demonstracije ker jih bo podražitev prizadela zdaj naj pokažejo, da niso ovce z katerimi trgovci manipulirajo in ne pristanejo na vsako podražitev!
dante
12. 10. 2021 16.34
+3
vse se enkrat konča
Gazija92
12. 10. 2021 15.39
+4
Kaj vam zdaj pomenijo ukradeni domovi krajiških Srbov, ki jih je vaša vojska pregnala v Oluji.
AntiFarseloncek
12. 10. 2021 15.37
+2
baje da hdz clani in sds simpatizerji imajo se vedno zastonj.
Space Voyager
12. 10. 2021 15.30
+0
Zakaj pišete o tem? Sprašujem za prijatelja.