Tujina

Na italijanskih vlakih to poletje brezplačno tudi psi in mačke

Rim, 25. 06. 2022 18.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Glavno italijansko železniško podjetje to poletje svojim potnikom ponuja prav posebno novost. Na vlakih se bodo namreč lahko brezplačno prevažali tudi nekateri "manjši" hišni ljubljenčki. Kosmatinci se lahko po Italiji brezplačno zapeljejo vse do 15. septembra.

Glavni železniški operater v državi Trenitalia je nedavno sporočil, da za prevoz majhnih hišnih ljubljenčkov, tudi mačk in psov, vožnje z vlakom v naslednjih nekaj mesecih ne treba dodatno plačati, poroča Euronews. Brezplačno se lahko tako z vlakom vozijo vsi hišni ljubljenčki, ki se prilegajo v nosilko, ki ne presega velikosti 70 x 30 x 50 centimetrov.

Živali morajo biti ves čas potovanja nameščene v nosilni škatli, potniki pa lahko pripeljejo le enega hišnega ljubljenčka na osebo. Prav tako brezplačna vožnja velja le za vlake prevoznika Trenitalia Freccia e Intercity, koristijo pa jo lahko potniki, ki potujejo v prvem in drugem razredu oz. z vozovnico Executive, Business, Premium in Standard.

Manjši hišni ljubljenčki.
Manjši hišni ljubljenčki. FOTO: Dreamstime

Brezplačno potovanje je za naše hišne ljubljenčke mogoče vse do 15. septembra 2022, njihovi lastniki pa morajo imeti s seboj tudi posebno izkaznico in zdravstveno knjižico živali. Tuji državljani pa lahko namesto tega s seboj prinesejo potni list za hišne ljubljenčke.

Podobno idejo je imelo sicer še eno železniško podjetje Italo. To dovoljuje, da se z vlaki brezplačno zapeljejo psi, ki ne presegajo teže petih kilogramov.

Kaj pa večji hišni ljubljenčki?

Tudi večji štirinožci so sicer dovoljeni na vlakih podjetja Trenitalia, vendar pa morajo njihovi lastniki zanje plačati polno ceno vozovnice za hišne ljubljenčke. Nositi morajo tudi nagobčnik in biti na povodcu.

Cena vozovnice za hišne ljubljenčke je polovična od cene vozovnice za drugi razred oz. standardne vozovnice. Niso pa večji hišni ljubljenčki dovoljeni na vseh vlakih: voziti se na primer ne morejo na ravni storitev Executive ali Premium vozovnice, v delovnem območju ali mirnem območju vlaka ter na zasebnih sedežih. Prav tako od ponedeljka do petka niso dovoljeni na regionalnih vlakih med 7. in 9. uro zjutraj.

Tudi na vlakih podjetja Italo večji psi potrebujejo vozovnico, njena cena pa je odvisna od poti. Upravljavec dovoljuje, da veliki psi potujejo v posebnem prostoru poleg potnikov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

number46
25. 06. 2022 21.29
-2
Oooo, upam, da se še kakšen pokak potem bojo vsi z navdušenjem gledali kako lastnik pobira.
Delavec_Slo
25. 06. 2022 20.15
-1
No zdaj pa še pse in mačke v gostilne na stole pa smo komplet!
Sokril
25. 06. 2022 19.42
+4
Prej pa na vlake niso smeli ljudje, ki niso hoteli prispevati k poslovnemu uspehu Fajzerja.
sh4dyl4dy
25. 06. 2022 19.24
+3
Bravo italijani. 👍