Tujina

Na Japonskem v cepivih Moderne zopet našli sumljive delce

Tokio , 30. 08. 2021 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marijana Lisjak
Komentarji
1

Japonska je zavrnila še dodaten milijon cepiv Moderne, po tem ko so prejšnji teden prekinili dobavo 1,63 milijona odmerkov cepiv. V nekaterih vialah so namreč našli neznane črne delce in neznano roza snov, a prekinitev serije je bil previdnostni ukrep, skupno so torej umaknili že 2,6 milijona odmerkov.

Zaradi različice delta se Japonska bori z najhujšim valom virusa covid-19, dnevna incidenca se je v tem mesecu približala 25 tisoč obolelim, število okužb pa raste zaradi slabe precepljenosti, ki je 44 odstotna. Zaupanja v cepivo bo tako še manj, saj so v prefekturi Gunma in Okinawa prekinili dobavo še dveh serij cepiv.

Vnovičen odpoklic cepiv Moderne na Japonskem.
Vnovičen odpoklic cepiv Moderne na Japonskem. FOTO: dremastime

V prefekturi Gunma so v nekaterih vialah našli majhne črne delce, prav tako so sumljive roza in črne delce našli v brizgah v Okinawi. Nov odpoklic serij je sledil po tem, ko sta po cepljenju s cepivom iz sporne odpoklicane serije umrli dve osebi. Japonska vlada kljub temu trdi, da varnost ni vprašljiva in da je bila dodatna serija odpoklicana zaradi previdnosti. "Po mojem mnenju je malo verjetno, da je vsebnost tujih snovi povzročila smrt,"  je dejal Takahiro Kinošita, zdravnik in podpredsednik informacijske skupine za cepiva Cov-Navi. "Če bi bile kontaminirane snovi dovolj nevarne, da bi pri nekaterih ljudeh povzročile smrt, bi verjetno po cepljenju zaradi simptomov trpelo veliko več ljudi," dodaja Kinoshita. Smrt dveh moških, starih 30 in 38 let, ki sta bila cepljena s cepivom Moderna in potem po nekaj dneh umrla, še preiskujejo. 

Japonske zdravstvene oblasti so že ustavile uporabo 1,63 milijona cepiv Moderne, ki so jih razposlali v 863 cepilnih centrov po državi, potem ko je lokalni distributer cepiv Takeda Pharmaceutical prejel poročila o kontaminaciji nekaterih izmed vial z odmerki cepiva. Po besedah ministra Tara Kona, ki je zadolžen za cepljenje, je cepivo iz sporne serije prejelo pol milijona ljudi. 

Moderna in špansko farmacevtsko podjetje Rovi, ki stekleniči cepiva Moderna za Japonsko, sta dejali, da bi lahko bila kontaminacija posledica težave v proizvodnji na eni izmed linij podjetja Rovi. Cepiva iz prefekture Gunma se sicer razlikujejo od tistih, ki so jih umaknili prejšnji teden, s cepivom iz te serije se je cepilo 4.575 prebivalcev Gunme, ki pa ne poročajo o težavah z zdravjem.  

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rob3rt
30. 08. 2021 17.51
+0
Še malo, pa bom začel verjet, da se na cepljene lepijo kovinski predmeti...