Tujina

Kijev napadli z droni: 'Nekateri so se ustavili, da bi opazovali eksplozije'

Moskva, 04. 05. 2023 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š., STA
Komentarji
0

Brezpilotna letala so napadla Kijev. Streljanje in eksplozije so trajale približno 20 minut. Medtem je na jugu Rusije po napadu brezpilotnega letalnika zagorelo v rafineriji nafte Ilsk v regiji Krasnodar.

Prebivalce Kijeva so prestrašile ponavljajoče se močnejše eksplozije blizu središča mesta. Ena od prič je povedala, da so na območju blizu nogometnega stadiona Dynamo in brega reke Dnipro - tik pred središčem mesta - opazili padanje drona.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lokalne oblasti so ob napadu sprožile alarm za prestolnico in okolico, aktivirale so se protiletalske enote. "Trenutno je v Kijevu nenadoma veliko streljanja. Zdi se kot da strelja zračna obramba, vendar ni jasno, na kaj streljajo," je zapisala ena od prič.

Kyiv Independent je nato poročal, da je ukrajinska zračna obramba sestrelila brezpilotno letalo nad Kijevom. Ostanki drona so padli v okrožje Solomianska na desnem bregu Kijeva in povzročili požar v nestanovanjski stavbi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dopisnik FT Christopher Miller je nato sporočil, da je kijevski župan Vitalij Kličko pravi, da reševalci gasijo požar v štirinadstropni stavbi, ki ga je povzročil dron. 

"Ukrajinska zračna obramba je ravno nad mojim stanovanjem v središču Kijeva v prometni konici sestrelila najmanj dve raketi ali brezpilotni letali. Ljudje tečejo po ulici. Nekateri so se ustavili, da bi opazovali eksplozije. Popolnoma nadrealistično," je dodal. 

Čeprav je urad ukrajinskega predsednika sprva sporočil, da je bil sestreljen "sovražni dron", so se kasneje pojavile navedbe ukrajinskih obrambnih uradnikov, da naj bi bil sestreljen dron del ukrajinskih letalskih sil. Ukrajinski upravljavci naj bi nad dronom "izgubili nadzor", zaradi česar je vstopil v zračni prostor nad Kijevom, kjer so ga sestrelili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinsko prestolnico in več drugih regij so že ponoči pretresli ruski napadi z brezpilotnimi letalniki iranske izdelave. Po poročanju ukrajinskih sil je Rusija proti Ukrajini izstrelila približno 24 dronov, od katerih jih je 18 sestrelila ukrajinska zračna obramba. Poročil o smrtnih žrtvah ali večji gmotni škodi ni bilo.

Vodja vojaške uprave v Kijevu Sergej Popko je pri tem sporočil, da Kijev tako intenzivnih napadov ni doživel že od začetka leta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem je na jugu Rusije po napadu brezpilotnega letalnika zagorelo v rafineriji nafte Ilsk v regiji Krasnodar.  Tamkajšnji guverner Venjamin Kondratjev je na Telegramu sporočil, da je bil požar omejen na 400 kvadratnih metrov površine, nato pa so ga reševalne službe hitro pogasile.

Incident se je zgodil po več napadih z droni, ki jih je Rusija obsodila, vključno z napadom, ki je bil po mnenju Moskve namenjen atentatu na predsednika Vladimirja Putina.

Požar v rafineriji nafte
Požar v rafineriji nafte FOTO: Profimedia

Rusija je v sredo sporočila, da je sestrelila dva ukrajinska brezpilotna letalnika, usmerjena proti Kremlju v Moskvi, in Ukrajino obtožila poskusa atentata na Putina. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obtožbe Moskve zavrnil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni