Tujina

Na Kanarskih otokih opozorila pred izbruhom vulkana

Madrid, 16. 09. 2021 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na otoku La Palma, ki je del španskih Kanarskih otokov, so oblasti po intenzivni potresni aktivnosti v zadnjih dneh opozorile na možnost vulkanskega izbruha. Otoške oblasti so za območje že izdale rumeno opozorilo in ljudem na jugu otoka naročile, naj si pripravijo najnujnejšo prtljago, dokumente, mobilne telefone in zdravila, ki bi jih v potrebovali ob evakuaciji.

Od prejšnje sobote je bilo na območju vulkanske verige Cumbre Vieja na jugu otoka registriranih več kot 4200 potresnih sunkov, ki postajajo vse močnejši in se vse bolj bližajo površju, je opozoril Nacionalni geografski inštitut (IGN). Poleg tega so tla ponekod že nekoliko potisnjena navzgor, kar kaže, da se pod površjem nabira magma.

Otoške oblasti so za območje že izdale rumeno opozorilo
Otoške oblasti so za območje že izdale rumeno opozorilo FOTO: Dreamstime

"Kratkoročne napovedi ne moremo narediti. Vse pa kaže, da se bo situacija razvila v močnejše potrese, ki jih bo prebivalstvo intenzivneje občutilo," je za El Pais navedla direktorica IGN na Kanarskih otokih Maria Jose Blanco.

Zadnji vulkanski izbruh se je na otoku La Palma zgodil leta 1971. Vulkan Teneguia je več kot tri tedne bruhal lavo, potem ko se je na jugu otoka pojavila razpoka. Otok, na katerem prebiva približno 83.000 ljudi, sicer v nasprotju z nekaterimi bolj znanimi Kanarskimi otoki ni najbolj priljubljena turistična točka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theodorise
16. 09. 2021 21.54
+1
Par let nazaj sem bral, da je otok počil na dva dela med enim zadnjih izbruhov in da obstaja verjetnost, da se tisti del, ki gleda na odprt Atlantik, ob naslednjem dovolj močnem izbruhu sesede v morje. Gmota podpora bi sprožila tak tsunami, ki bi dobesedno splaknil celotno vzhodno obalo ZDA. Predvsem Florida, ki je zelo nizka, bi bila najbolj na udaru. Val bi šel praktično čez njo.
AlternativeFacts
16. 09. 2021 18.11
+0
A se je začelo?
flojdi
16. 09. 2021 18.00
-3
. lepo , da je opozorilo rumeno . / če se ne motim je lava rdeče barve
Uporabnik1833045
16. 09. 2021 17.44
+4
Velja pa dodati, da so količine sproščene energije le v nekaj urah presegle količino, ki se je sprostila v nekaj tednih izbruhov, ki so bili nazadnje. Če bo podvodni izbruh, potem je verjetno tudi kar precejšnja verjetnost za kar hud cunami.