Tujina

Na Kitajskem preiskave vodilnih v nepremičninskem sektorju

Peking, 24. 08. 2022 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pristojni organi na Kitajskem v okviru protikorupcijske akcije preiskujejo več vodilnih v državnih nepremičninskih podjetjih, kar predstavlja nov udarec za ta sektor, ki se že spopada z upočasnjeno prodajo, jeznimi strankami in močno zadolženimi investitorji. Preiskovanci naj bi bili osumljeni podkupovanja.

Kitajske oblasti so ločeno sporočile, da preiskujejo predsednika uprave družbe C&D Real Estate Džuanga Juekaja in predsednika uprave družbe C&D Urban Services Šija Džena. Preiskujejo tudi namestnika generalnega direktorja skupine Shenzhen Talents Housing Group Liuja Huija in nekdanjega predsednika družbe China Resources Land. Vsi štirje so "osumljeni hudih disciplinskih kršitev in zakonodaje", so sporočili iz Pekinga. Glede na navedena dejstva bodo najverjetneje obtoženi podkupovanja.

Nepremičnine
Nepremičnine FOTO: Shutterstock

"Gre za nadaljnji spopad s korupcijo, ki je zajel vse od vladnih agencij do finančnih institucij in podjetij v državni lasti," je dogajanje komentirala Ting Meng iz ANZ Bank. Ker je razpoloženje v nepremičninskem sektorju že tako slabo, bo ta novica "še dodatno zmanjšala zaupanje na trgu" in povečala zaskrbljenost glede notranjega upravljanja nekaterih podjetij v državni lasti, je dodala.

Oblasti so sicer v zadnjih mesecih napovedale tudi preiskave v industriji polprevodnikov, pod drobnogledom naj bi bil celo minister za industrijo in informacijsko tehnologijo Šjao Jačingom.

V okviru protikorupcijske akcije, ki jo je že pred časom sprožil kitajski predsednik Ši Jinping, so bili tarče že različni vodje državnih služb, zavarovalniški pomembneži, varnostni uradniki in finančniki, redko pa se zgodi, da se pod lupo znajde minister, ko je še na položaju. Velika večina ljudi, ki se je na Kitajskem znašla v protikorupcijskih preiskavah, je bila na koncu obsojena.

Kitajska se je sicer posebej osredotočila tudi na tehnološki sektor, pri čemer že od lani načrtno sprejema ukrepe zoper ravnanje domačih tehnoloških velikanov, ki so ob umanjkanju konkurence leta in leta beležili skokovito rast.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
24. 08. 2022 14.45
+2
Dajmo najet Kitajce , mislim , da bi v zelo kratkem času počistili vso nesnago skupaj z SDS stranko , ki bi bila po Kitajski preiskavi skupno vsa v čuzi.
olafur
24. 08. 2022 14.42
Naje..l so ga. Tam pa to ni hec, si tako za 10 let v čuzi.
Vislice bodo...
Jernej Sekirnik
24. 08. 2022 13.23
Pri nas je to normalno. Pri njih pa škandal.
devlon
24. 08. 2022 13.20
+2
a na kitajskem, da imajo tudi korupcijo?! Nemogoče..
Tone1234
24. 08. 2022 13.14
+1
Tudi pri nas bi morali tiste, ki preprečujejo izvorno funkcijo Stanovanjskega sklada, gradnja LASTINŠKIH stanovanj z razpisi po fazah in prodaja po lastnih cenah +10% poslati na kitajsko , da jih tam preiščejo in pravično kaznujejo na koncu naj tudi njihovi ostanki tam ostanejo!
Adolph
24. 08. 2022 13.12
Bojo zginli . . . . . . . .