Tujina

Po upadu znova porast: v Evropi in ZDA še naprej narašča število žrtev

Pariz / Zagreb / Madrid / London, 07. 04. 2020 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 16 min
Avtor
A.K. / STA / Ti.Š.
Komentarji
342

Novi koronavirus je življenje pri nas in po svetu obrnil na glavo. Na stari celini po optimizmu novi podatki opozarjajo, da 'še zdaleč ni konec'. Razmere v Evropi se v nekaterih državah namreč drastično slabšajo, zaostrujejo se tudi v ZDA. Na Kitajskem pa prvič od izbruha koronavirusa niso zabeležili nobene smrtne žrtve.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na Kitajskem brez novih smrti
    02:47
    Iz 24UR: Na Kitajskem brez novih smrti
  • Iz 24UR: Razmere v ZDA
    02:18
    Iz 24UR: Razmere v ZDA
  • Iz 24UR: Spodbudni mejnik na Kitajskem
    03:42
    Iz 24UR: Spodbudni mejnik na Kitajskem

Število žrtev novega koronavirusa še naprej narašča, zlasti v Evropi in ZDA. Po svetu je covidu-19 podleglo že 75.538 ljudi. V Evropi so našteli 53.928 žrtev, največ v Italiji (16.523), sledita pa Španija (13.798) in Francija (8911).

V nekaterih prizadetih državah na stari celini pa se medtem le kažejo znaki upanja, da se širjenje bolezni naposled umirja, a kot poudarjajo strokovnjaki, še zdaleč ni konec.

Na stari celini po optimizmu novi podatki opozarjajo, da še zdaleč ni konec.
Na stari celini po optimizmu novi podatki opozarjajo, da še zdaleč ni konec. FOTO: AP

Število smrtnih žrtev v Španiji spet naraslo

V Španiji pa je bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, v zadnjih 24 urah zahtevala še 743 življenj. Število žrtev je znova naraslo po štirih dneh padanja. Po podatkih španskega ministrstva za zdravje je v državi virusu do zdaj podleglo 13.798 ljudi.

V Španiji je po štirih dneh upadanja število žrtev znova naraslo. Koronavirusni bolezni je v zadnjih 24 urah podleglo še 743 ljudi. Znova se hitreje povečuje tudi število okuženih. V zadnjih 24 urah se je število novih primerov povečalo za 4,1 odstotka na 140.510, medtem ko se je do ponedeljka povečalo za 3,3 odstotka.

V Španiji, ki je za Italijo druga najbolj prizadeta država v pandemiji novega koronavirusa, se hitreje povečuje tudi število okuženih. V zadnjih 24 urah se je število novih primerov povečalo za 4,1 odstotka na 140.510, medtem ko se je do ponedeljka povečalo za 3,3 odstotka.

Na španskem ministrstvu za zdravje so ob tem pojasnili, da se je število žrtev morda povečalo zato, ker smrtne primere, ki se zgodijo ob koncih tedna, pogosto registrirajo šele nekaj dni kasneje.

Število smrtnih žrtev v Španiji je spet naraslo.
Število smrtnih žrtev v Španiji je spet naraslo. FOTO: AP

V Franciji zaradi covida-19 umrlo več kot 10.000 ljudi

V Franciji je doslej zaradi novega koronavirusa umrlo že več kot 10.000 ljudi. V zadnjih 24 urah je zaradi covida-19 umrlo še 607 ljudi, kar je največje število v enem dnevu od začetka epidemije, so potrdile francoske zdravstvene oblasti.

Od začetka marca je v bolnišnicah umrlo 7091 ljudi, 3237 pa v domovih za starejše. Na intenzivni negi zdravijo 7131 ljudi, je sporočil predstavnik francoskega ministrstva za zdravje Jerome Salomon.

Francoske oblasti so danes opozorile, da epidemija novega koronavirusa še ni dosegla vrhunca in da ne razmišljajo o omilitvi omejitev gibanja.

"Epidemija še vedno ni dosegla vrhunca, vsak večer poročamo o nekaj več hospitaliziranih pacientih in vsak večer je nekaj več pacientov na intenzivni negi," je dejal Salomon. "To pomeni, da smo še vedno v fazi naraščanja epidemije, čeprav se rast upočasnjuje," je dodal.

V Parizu bodo od srede omejili rekreacijo.
V Parizu bodo od srede omejili rekreacijo. FOTO: AP

V francoski prestolnici Pariz bodo v sredo zaostrili omejitve gibanja. Na dan, ko je država vstopila v četrti teden karantene, vlada medtem opozarja, da epidemija še ni dosegla vrhunca in da ne razmišljajo o omilitvi omejitev gibanja.

Županja Pariza Anne Hidalgo in šef policije Didier Lallement sta v skupni izjavi sporočila, da bo rekreacija na prostem od srede prepovedana med 10. in 19. uro. Izpostavila sta, da se bodo Parižani še vedno lahko rekreirali med 19. in 10. uro, ko je na ulicah manj gneče.

V Franciji je včeraj v enem dnevu zaradi covida-19 umrlo 833 ljudi, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije v državi. Kot je ob tem sporočil zdravstveni minister Olivier Veran, še niso dosegli konca vzpona te epidemije.

Rekreacija je sicer eden redkih razlogov, zaradi katerih je Francozom dovoljeno oditi od doma od uvedbe karantene 17. marca. Drugi sprejemljivi razlogi so delo, obisk zdravnika in nakup življenjskih potrebščin.

Vlada je sicer že omejila rekreacijo na največ eno uro enkrat dnevno v razdalji do enega kilometra od doma. Kolesarjenje in plavanje kot oblika rekreacije nista sprejemljiva, navaja ministrstvo za šport.

Minister za zdravje Olivier Veran je medtem danes vztrajal, da je še prezgodaj govoriti o končanju omejitev gibanja oziroma karantene, ki velja do 15. aprila. Verjetno je celo, da jo bo vlada podaljšala.

V Franciji so v ponedeljek poročali o smrti 833 bolnikov zaradi covida-19, kar je bilo največ v enem dnevu od začetka epidemije. V bolnišnicah se zaradi okužbe zdravi 29.752 ljudi.

Naraščanje števila bolnikov v intenzivni negi se zmanjšuje, upočasnjuje, a še vedno raste, je dejal Veran. "Zaprtje bo trajalo tako dolgo, kot bo potrebno, ker še nismo dosegli vrhunca epidemije," je izpostavil ter opozoril pred prezgodnjimi pogovori o odpravi karantene.

V času boljšega vremena in začetku velikonočnih praznikov v delih države pa je notranji minister Christophe Castaner od prefektov zahteval, da "od primera do primera" preučijo, ali je treba ukrepe še zaostriti.

Pritisk na bolnišnice in domove za starejše občane zaradi okužb z novim koronavirusom se medtem nadaljuje. Veran je v soboto povedal, da so na Kitajskem naročili skoraj dve milijardi zaščitnih mask, ki naj bi prispele do konca junija.

V Italiji 604 nove žrtve koronavirusa, najmanj okužb od 13. marca

V Italiji je bolezen covid-19 zahtevala še 604 življenja, s čimer se je število žrtev povzpelo na 17.127. So pa zabeležili najmanj novih okužb v skoraj mesecu dni.

Po podatkih italijanske civilne zaščite je bilo v zadnjih 24 urah na testiranju pozitivnih 3039 ljudi, kar je najmanj v enem dnevu od 13. marca. To je povečanje za 2,3 odstotka, kar je najmanj od začetka epidemije. Skupno število okuženih se je povečalo na 135.586. Italija je tako po številu okužb na tretjem mestu za ZDA in Španijo.

Medtem v Italiji še naprej upada število bolnikov na intenzivni negi, kar prinaša olajšanje za preobremenjene bolnišnice na Apeninskem polotoku. Na intenzivni negi je zdaj 3792 bolnikov, kar je 106 manj kot v ponedeljek.

Za sedem odstotkov (na 24.392) se je povečalo število bolnikov, ki so okrevali, število aktivnih primerov pa se je povečalo le za 0,9 odstotka na 94.067.

Na Hrvaškem 60 novih okužb in dva mrtva

Na Hrvaškem so od ponedeljka od 14. ure do danes do 14. ure potrdili 60 novih okužb s koronavirusom, s čimer se je število okuženih zvišalo na 1282, je v Zagrebu povedal hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Umrli sta še dve osebi, kar pomeni, da je na Hrvaškem doslej zaradi covida-19 umrlo 18 ljudi.

Beroš je na redni novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite povedal, da sta umrla 91-letnik, ki je imel tudi kronične bolezni, ter moški, rojen leta 1974, ki ni trpel za kroničnimi boleznimi. Povprečna starost zbolelih je nekaj več kot 48 let, med njimi je 49 odstotkov žensk. Ozdravelo je 167 oseb, kar je 37 več kot v ponedeljek.

Na ventilatorjih je 35 oseb, kar predstavlja 4,38 odstotka zmogljivosti hrvaškega zdravstva, ko gre za ventilatorje, je dejal Beroš. Na Hrvaškem imajo nekaj več kot 800 ventilatorjev. Danes so dobili devet novih, potem ko so prejšnji teden število ventilatorjev povečali za štiri, je objavil hrvaški minister za zdravstvo.

Opravili so nekaj več kot 12.300 testiranj zaradi sumov okužb. Največ obolelih je na območju Zagreba, kje je 346 okuženih z novim koronavirusom, sledi splitsko-dalmatinska županija s 181.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem opozorila, da po svetu primanjkuje šest milijonov medicinskih sester. V poročilu, ki ga je pripravila skupaj z Mednarodnim svetom medicinskih sester (ICN), organizacija izpostavlja pomen medicinskih sester, tudi v luči pandemije covida-19.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je napovedal, da bodo do konca dneva odločili, ali bodo dovolili odpiranje tržnic ob izvajanju strogih epidemioloških ukrepov.

Hrvaško zunanje ministrstvo je pred velikonočnimi prazniki svetovalo hrvaškim državljanom, ki imajo začasno ali stalno prebivališče zunaj Hrvaške, naj se odpovejo vsem potovanjem, ki niso nujna. V današnjem sporočilu za javnost so opozorili, da morajo vsi potniki, ki prihajajo na Hrvaško, po vstopu v državo preživeti 14 dni v samoizolaciji. Podoben ukrep jih čaka tudi po vrnitvi v države, iz katerih so prispeli na Hrvaško, so dodali.

V Srbiji covid-19 zahteval še tri življenja

V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili še 247 novih okužb z novim koronavirusom, umrli so še trije ljudje, skupno 61, je danes sporočila namestnica direktorja Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Na novinarski konferenci je povedala, da so 247 novih okužb ugotovili, potem ko so testirali 1074 ljudi. Skupno so doslej v državi potrdili 2447 okužb, v bolnišnicah je 1349 ljudi. Na ventilatorjih je 108 bolnikov.

Ameriški Inštitut za zdravstveno meroslovje in ocenjevanje (IHME) je v raziskavi ocenil, da bi lahko v Evropi v prvem valu pandemije umrlo 151.680 oseb, okuženih z novim koronavirusom, v Sloveniji 104.

Skupno so doslej v državi testirali 9626 ljudi. Predstavnica instituta je navedla še, da je smrtnost zaradi covida-19 v Srbiji 2,49-odstotna. Doslej je umrlo 44 moških in 17 žensk, povprečna starost je bila 64,2 leta, je še povedala.

Komisar za begunce in migracije Vladimir Cucić pa je povedal, da je v Srbiji v sprejemnih centrih trenutno 8700 migrantov in da nihče ni okužen z novim koronavirusom. Kot je pojasnil, so centri "hermetično zaprti več kot mesec dni in vanje ne more nihče priti, niti iz njih oditi". Nove migrante, ki nezakonito vstopajo v državo, nameščajo v posebna centra v dveh krajih, kjer bodo ostali do konca izrednih razmer, da bi prečili morebitne okužbe.

V Avstriji več ozdravljenih kot na novo okuženih

V Avstriji pa so medtem že četrti dan zapored zabeležili več ozdravljenih kot na novo potrjenih primerov novega koronavirusa. Skupno so do popoldneva potrdili 12.519 okužb. Ob primerjavi jutranjih številk pa se je število okuženih v primerjavi s ponedeljkom zmanjšalo za 3,4 odstotka.

Po podatkih avstrijskega ministrstva za socialne zadeve so do 15. ure potrdili 12.519 primerov novega koronavirusa, največ na Tirolskem, in sicer 2835. Covidu-19 je do zjutraj podleglo 234 ljudi, 4046 oseb pa je ozdravelo.

Ob primerjavi jutranjih podatkov, ko je število potrjenih okužb znašalo 12.332, je razvidno, da je število okuženih v upadu. Od ponedeljka do danes zjutraj je namreč ozdravelo 583 ljudi, na novo pa so do jutra potrdili 332 okužb, do 15. ure je bilo teh 519.

Tudi na Tirolskem so bolj optimistični. Deželni glavar Tirolske Günther Platter je opozoril, da je porast novih okužb v zadnjih 24 urah bil manjši od petih odstotkov, ozdravelo pa je 184 oseb. Po njegovi oceni imajo sedaj na voljo dovolj kapacitet v bolnišnicah.

V Avstriji ob tem tudi nekatera mesta in dežele razmišljajo o odpravi nekaterih ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa. Potem ko je avstrijski kancler Sebastian Kurz napovedal postopno omilitev po veliki noči, nameravajo v Salzburgu med drugim prihodnji teden spet odpreti parke in igrišča.

V Nemčiji več kot 100.000 primerov novega koronavirusa

V Nemčiji je število okuženih z novim koronavirusom preseglo število 100.000, je razvidno iz analize podatkov zveznih dežel, ki jo je opravila nemška tiskovna agencija dpa. Umrlo je najmanj 1747 ljudi, ki so zboleli za koronavirusno boleznijo 19.

Do popoldneva so registrirali 101.700 primerov. Najhuje je v zveznih deželah Bavarska, Severno Porenje-Vestfalija in Baden-Württemberg, kjer so potrdili po več kot 20.000 okužb.

Po uradnih podatkih nemškega inštituta Robert Koch (RKI) so sicer do danes potrdili 99.225 primerov novega koronavirusa, kar je 3834 več kot dan prej. Doslej je umrlo 1607 ljudi.

V Veliki Britaniji rekordnih 786 žrtev koronavirusa

Na Otoku število smrtnih žrtev v enem dnevu rekordno: umrlo 786 oseb

V Veliki Britaniji je bolezen covid-19 zahtevala še 786 življenj, kar je rekordno število v enem dnevu. Na Otoku je tako za novim koronavirusom umrlo skupaj 6159 ljudi.

Covid-19 ima tudi britanski premier Boris Johnson, ki je od ponedeljka na oddelku intenzivne nege. Njegov zdravstveno stanje je stabilno. Johnson prejema kisik, a diha brez dodatne pomoči. Ne potrebuje mehanske ventilacije ali neinvazivne respiratorne podpore, so sporočili z Downing Streeta 10.

Britansko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je število okužb preseglo 55.000, opravili so 270.000 testov.

Podatki ministrstva za zdravje sicer zajemajo le mrtve v bolnišnicah, ne pa tudi v domovih za ostarele in hospicih ter preminulih doma.

Še včeraj je sicer kazalo, da bo na Otoku le posijal žarek upanja - število smrtnih žrtev covida-19 se je tam namreč zmanjšalo drugi dan zapored, potem ko je prejšnji teden vztrajno naraščalo.

V Belgiji covid-19 zahteval skupno več kot 2000 življenj

V Belgiji je v zadnjih 24 urah umrlo 162 bolnikov s covidom-19, skupno več kot 2000, je danes sporočil predstavnik za odnose z javnostmi vlade Emmanuel Andre. Zmanjšalo pa se je število na novo okuženih z novim koronavirusom in bolnikov, ki se zdravijo v bolnišnicah.

V ponedeljek so potrdili 1380 novih okužb z novim koronavirusom, 314 bolnikov so hospitalizirali. V bolnišnicah se tako sedaj zaradi covida-19 zdravi 6012 bolnikov, od tega jih je petina v intenzivni negi. V ponedeljek so iz bolnišnic po okrevanju izpustili 171 ljudi, je še povedal.

Število žrtev narašča tudi v Belgiji. V zadnjih 24 urah je umrlo 162 bolnikov s covidom-19, skupno pa že več kot 2000. Na Švedskem je za koronavirusno boleznijo v zadnjih 24 urah umrlo 114 ljudi, skupno pa 591.

Belgija je tudi država, kjer imajo sedeže institucije EU. Tako kot v drugih evropskih državah tudi v Belgiji velja karantena do konca velikonočnih šolskih počitnic 19. aprila.

Na Švedskem v zadnjem dnevu za covidom-19 umrlo več kot 100 ljudi

Na Švedskem je za koronavirusno boleznijo 19 v zadnjih 24 urah umrlo 114 ljudi, skupno pa 591. Švedska agencija za javno zdravje je sporočila, da je nekaj novo registriranih smrti posledica revizije podatkov iz prejšnjih dni. Doslej so na Švedskem potrdili 7693 okužb z novim koronavirusom.

Švedska je k spopadanju s širjenjem novega koronavirusa pristopila na samosvoj način, ki je deležen polemik tako doma kot v tujini. V nasprotju z bližnjima Dansko in Nemčijo se ni odločila za uvedbo omejitev gibanja, šole in restavracije ostajajo odprte.

Oblasti so vse pozvale k odgovornosti pri upoštevanju socialne distance in strogih higienskih ukrepov ter k izogibanju nenujnih potovanj. Starejše od 70 let in tiste z bolezenskimi simptomi pozivajo, naj ostanejo doma, medtem ko zaposlene spodbujajo k delu od doma.

A država je pri tovrstnih blažjih ukrepih v Evropi pretežno osamljena in število primerov okužb in smrtnih primerov raste.

Danska postopoma odpravlja omejitve zaradi novega koronavirusa

A nekatere države so že začele sproščati stroge ukrepe, ki so jih uvedle za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Danska bo tako postopoma odpravila omejitve - 15. aprila bodo najprej znova odprli centre za dnevno varstvo, vrtce ter osnovne šole. Srednje šole bodo ostale zaprte do 10. maja, je sporočila danska premierka Mette Frederiksen.

Dodala je, da bari, restavracije, nočni klubi, nakupovalni centri ter frizerski in masažni saloni ostajajo zaprti. Prav tako bo še naprej v veljavi prepoved zbiranja več kot 10 oseb.

Na Danskem so doslej potrdili 4875 primerov okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 187 ljudi.

Izredne razmere na Japonskem

Stanje se poslabšuje na Japonskem, kjer je predsednik vlade Šinzo Abe danes razglasil izredne razmere. V zadnjih 24 urah so namreč zabeležili 252 novih primerov in sedem smrtnih žrtev.

Abe je izredne razmere razglasil po porastu števila okužb v Tokiu, kjer so v nedeljo potrdili 148 novih primerov. V deželi vzhajajočega sonca so sicer do zdaj potrdili skoraj 4000 okužb, umrlo je 80 ljudi.

Na Japonskem je s koronavirusom tako okuženih okoli 4618 prebivalcev, poroča CNN. Abe je uvedel izredne razmere v več regijah, ki jih je prizadel izbruh novega koronavirusa - v Tokiu, treh sosednjih prefekturah Chiba, Kanagawa in Saitma ter v Osaki, Hyogu in Fukuoki. Začele bodo veljati v sredo, veljale pa bodo do 6. maja.

Z izrednimi razmerami bodo lokalne oblasti dobile pristojnost, da lahko prebivalcem odredijo, da ostanejo doma, lahko bodo zaprle šole in druge ustanove. Ukrepi na Japonskem sicer ne bodo tako ostri kot na primer v Italiji ali Franciji.

Japonskim državljanom, ki jih bodo prizadele izredne razmere, za kršitve omejitev ne grozi pregon, oblasti prav tako ne morejo prisiliti podjetij, da prekinejo z delom. Na Japonskem se namesto tega zanašajo na družbeni pritisk, da ljudje ne bodo širili smrtonosnega virusa.

V ZDA že 369.000 primerov okužbe: število smrtnih primerov v New Yorku še naprej narašča

Kritično žarišče so tudi ZDA, kjer je trenutno potrjenih več kot 369.000 primerov okužbe s koronavirusom, z njim pa je doslej povezanih že 11.018 smrti, po poročanju CNN kažejo podatki Univerze Johns Hopkins.

V ZDA je število umrlih do ponedeljka zvečer doseglo skoraj 11.000, število okuženih pa je naraslo na 369.000.
V ZDA je število umrlih do ponedeljka zvečer doseglo skoraj 11.000, število okuženih pa je naraslo na 369.000. FOTO: AP

Najhuje prizadeti sta zvezni državi New York in New Jersey. V zvezni državi New York so do ponedeljka zvečer našteli skoraj 132.000 okužb in skoraj 4800 mrtvih, od tega v mestu New York več kot 72.000 okuženih in skoraj 3500 mrtvih. The Independent medtem piše, da je čez noč samo v New Yorku umrlo 731 ljudi, kar je največje število umrlih v enem dnevu od začetka izbruha virusa. New Jersey pa je včeraj imel več kot 41.000 okuženih in več kot 1000 mrtvih.

V mestu New York je sedaj zaradi koronavirusa tako več mrtvih kot v terorističnih napadih v ZDA leta 2001, številka pa bo naraščala še naprej. V napadih na Svetovni trgovinski center (WTC) je umrlo 2753 ljudi, skupaj s Pentagonom in zrušenim letalom v Pensilvaniji pa 2977.

New York je tako po letu 2001 spet žarišče ameriške tragedije, s to razliko, da so bili Newyorčani leta 2001 na novo popularni, danes pa se jih drugje po ZDA otepajo kot hudič križa. Prvo smrtno žrtev je koronavirus v mestu zahteval 13. marca, dva tedna po prvi znani okužbi.

Newyorški guverner Andrew Cuomo je potrdil, da bodo vojaško ladijsko bolnišnico Comfort uporabljali za bolnike s koronavirusom, čeprav je bila uvodoma mišljena kot olajšanje za mestne bolnišnice s sprejemanjem drugih nujnih primerov razen koronavirusa. Ker ni prometa in kriminala kot ponavadi, pa ni toliko poškodovanih in ladja s 1000 posteljami je doslej bolj ali manj samevala.

V torek je odpadel tudi drugi razlog za sprejemanje le tistih, ki nimajo koronavirusa, saj so okužbo potrdili pri članu posadke ladje. Virus je že na ladji in izkušnje z drugimi ladjami kažejo, da bo tam tudi ostal.

Newyorški guverner Cuomo je na novinarski konferenci sporočil, da je število smrtnih primerov zaradi novega koronavirusa v državi čez noč naraslo za 731, kar je največji dnevni skok v 37 dneh izbruha pandemije. V državi je doslej umrlo 5489 ljudi, samo v mestu pa je število mrtvih naraslo čez 3200.

Število okužb je v državi New York od ponedeljka naraslo s 130.689 na 138.836. To je za 8147, kar je že tretji dan zapored, da je naraslo za manj od petkovega rekorda 10.841. V bolnišnice so od ponedeljka sprejeli 656 novih bolnikov, kar je manj od rekorda v četrtek (1427) in tretji dan zapored z manj kot 1000 novimi sprejemi. Pred tem je bilo sedem dni zapored več kot 1000 sprejemov.

Država je imela ob izbruhu krize 53.000 bolniških postelj, sedaj jih ima 90.000. Med zasilnimi bolnišnicami, ki rastejo po mestu, bo kmalu tudi največja katedrala v mestu St. John the Divine na severu Manhattna, kjer bodo postavili 200 postelj v šotorih, ki jih bodo postavili znotraj glavne cerkvene ladje.

Cuomo je na novinarski konferenci dejal, da se bo država zdaj posvetila širitvi kapacitet za testiranje, glede česar je že zdaj prva v ZDA. Novi testi lahko v 15 minutah potrdijo ali zavrnejo okužbo. Od zmogljivosti testiranja bo odvisen vnovičen zagon ekonomije.

Newyorško ministrstvo za zdravje pa je tudi že začelo testiranje protiteles za virus. Čakajo na zeleno luč Zvezne uprave za hrano in zdravila (FDA), nakar bodo lahko testiranje zagnali v večjem obsegu.

V prestolnici Washington so medtem našteli 1211 okužb in 22 smrti, šele v nedeljo pa so tam zaprli ribjo tržnico, ki so jo ljudje v soboto kljub navodilom o družbenem distanciranju napolnili do vrha.

V ZDA je sedaj s koronavirusom okuženih skoraj 370.000 ljudi, umrlo pa jih je 11.018. Za New Yorkom je na drugem mestu država New Jersey z več kot 41.000 okužbami in 1003 mrtvimi, ostale zvezne države so daleč zadaj.

Generalni kirurg ZDA Jerome Adams je bil zjutraj na televiziji ABC optimist in je dejal, da če se bodo Američani do konca meseca držali navodil o družbenem distanciranju, bodo morda lahko potem ponekod že začeli odpirati dele gospodarstva. Za zdaj gledajo, kako so se tega lotili na Kitajskem in v Južni Koreji.

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je danes naznanil 225 milijonov dolarjev (dobrih 206 milijonov evrov) pomoči tujim državam za boj proti koronavirusu, potem ko so ZDA podobno vsoto naznanile že prejšnji mesec. V tej pomoči ne bo zaščitne opreme za zdravstvene delavce, ki jo ZDA same potrebujejo bolj kot denar.

Na Kitajskem dan brez smrti

Na Kitajskem, kjer se je novi koronavirus, s katerim je okužen že več kot milijon svetovne populacije, prvič pojavil, v zadnjih 24 urah niso zabeležili nobene smrtne žrtve koronavirusne bolezni 19. To je prvič od januarja, ko so začeli objavljati podatke o umrlih in okuženih z novim koronavirusom. Potrdili so še 32 okužb, vse med njimi so uvožene iz tujine, ter 30 okuženih brez simptomov, je sporočila kitajska državna komisija za zdravje.

Na Kitajskem so doslej potrdili skupno 81.740 primerov okužbe, 3331 ljudi je umrlo.
Na Kitajskem so doslej potrdili skupno 81.740 primerov okužbe, 3331 ljudi je umrlo. FOTO: AP
Na Kitajskem po drugi strani prvič od januarja niso zabeležili nobene smrtne žrtve koronavirusne bolezni. Potrdili so 32 okužb, vse med njimi so uvožene iz tujine, ter 30 okuženih brez simptomov. Na Kitajskem so doslej potrdili skupno 81.740 primerov okužbe, 3331 ljudi je umrlo.

Doslej so na Kitajskem zabeležili 1033 asimptomatskih okužb. Podatke o okuženih, ki nimajo simptomov covida-19, a lahko prenašajo okužbo, je Kitajska začela objavljati prejšnji teden. Velik delež okužb brez simptomov so zabeležili v mestu Vuhan, kjer se je novi virus konec lanskega leta prvič pojavil. V mestu so zaskrbljeni, saj naj bi v sredo odpravili karanteno, ki so jo uvedli konec januarja.

V provinci Hubej, kjer leži Vuhan, so sicer že začeli odpravljati nekatere omejitve gibanja med kraji v okviru širših prizadevanj za vnovični zagon gospodarstva v državi, čeprav nadaljujejo tudi s prizadevanji, da bi preprečili drugi val okužb. Na Kitajskem so doslej potrdili skupno 81.740 primerov okužbe, 3331 ljudi je umrlo.

Virus se je razširil po vsem svetu in zahteval skoraj 75.000 življenj, okuženih je 1,35 milijona ljudi, milijardam pa začasno povsem spremenil življenje. Ljudje so doma, gospodarstvo na kolenih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.19

Kustečeva z drugimi evropskimi ministri za povezanost evropskega raziskovanja

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je z ministri EU, pristojnimi za raziskave, na videokonferenci razpravljala o odzivanju raziskav in inovacij na virusno krizo. Skupaj z drugimi ministri je poudarila povezanost evropske raziskovalne skupnosti ter pomen vključevanja vseh akterjev, so sporočili z ministrstva.

21.05

Lufthansa zmanjšuje floto, Germanwings bo ostal na tleh

Pandemija novega koronavirusa je dodobra prizadela tudi nemškega letalskega prevoznika Lufthanso. V družbi so napovedali, da bodo svojo floto zmanjšali za 42 letal. Prekinili bodo tudi vse lizinške pogodbe za najeta letala in tako svoje zmogljivosti v matični družbi zmanjšali za okoli 10 odstotkov. Ukinili bodo prevoznika Germanwings.

19.32

Bruselj preložil sprejetje načrta za postopno odpravo omejevalnih ukrepov v pandemiji

Evropska komisija je za nedoločen čas preložila sprejetje načrta za postopno odpravo omejevalnih ukrepov, uvedenih zaradi pandemije novega koronavirusa. Kolegij komisarjev bo v sredo o načrtu le razpravljal, ne bo ga pa sprejel, kot so sprva napovedali. Novinarsko konferenco predsednice Ursule von der Leyen so preložili do sprejetja načrta.

19.21

V Italiji 604 nove žrtve koronavirusa, najmanj okužb od 13. marca

V Italiji je bolezen covid-19 zahtevala še 604 življenja, s čimer se je število žrtev povzpelo na 17.127. So pa zabeležili najmanj novih okužb v skoraj mesecu dni.

19.07

Svet Evrope poziva k premisleku o alternativah zaporu v času pandemije

Generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić je v luči pandemije novega koronavirusa pozvala pristojne oblasti v državah Sveta Evrope k razmisleku o alternativah odvzemu prostosti, še posebej v primeru prenapolnjenosti zaporov, kot tudi k sprejemu ukrepov za zaščito zapornikov in zaposlenih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (342)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pretekt
08. 04. 2020 10.57
romeob
07. 04. 2020 21.47
+3
IKEA dela krste...enostavno in poceni...z navodili
Xm@s
07. 04. 2020 21.27
+5
Zdej pa hiter spet wuhan supermarkete odpret....
slo_veter
07. 04. 2020 21.24
+8
v Ekvadorju .. (to je daleč stran za vse z moderno izobrazbo ) je uradno 150 mrtvih .. a posnetki kažejo, da je zmanjkalo lesenih krst. Zato da rešijo problem, mrtve zlagajo v krtonaste .. to je nekakšen Ikea sistem. Kje je naša babi .. ja sekundo .. vrsta 3 regal 21 .
ljubiteljživali
07. 04. 2020 21.34
+2
Bral sem o tem. Ali pa enostavno postavijo krsto pred hišo, pokličejo pristojne, da naj pokojnika pridejo iskat...Menda samo pravijo, da bojo uredili...Baje tudi po enem tednu...Po pričevanju sosedov se širi neznosen smrad po državi. Samo razmišljam; kaj šele se bo recimo dogajalo v Indiji v teh njihovih "slumih"...Pa ne samo v Indiji. Verjetno že več kot milijarda ljudi živi v takih naseljih, ki od obvezne oskrbe nimajo praktično nič. Ubogi ljudje. In vse zdravstveno osebje, ki se mora boriti v takih razmerah.
slo_veter
07. 04. 2020 21.57
+3
v Indijskem Dharavi. ju, to je eden največjih slumov tam, pol miljona ljudi živi na 2.5 km2, kjer cela ulica ima en skret, tekoča voda pa je na drugi strani .. je že en umrl . Res da imajo "močnejši" imunski sistem, saj je drek kamor pogledaš a virusa ne izkoreniniš več, ko pride enkrat v tako skupnost.
resnica2020
07. 04. 2020 20.51
-1
fora je samo v tem, da se v sloveniji preveč vsi poznamo in ne morejo lagati o množičnem umiranju, zadnje dni opažam nove fore ker seveda bolnikov ni so nam začeli prodajati, da večina ljudi sploh nima NIČ SIMPTOMOV... to je pa zdej taka izmišljotina, da me kar glava boli, absolutno nobenega dokaza nimam, da je kdorkoli imel karkoli... kakor razumem tudi velika večina starčkov na 85 v domovih za upokojence z celim kupom kroničnih bolezni ne potrebuje hospitalizacije... kake buče so tole... v tujini še poskušajo z pr potezami, lažno hospitalizacijo znanih ljudi in podobno... patetično res
slo_veter
07. 04. 2020 21.06
+0
ljubiteljživali
07. 04. 2020 21.17
+2
Če kdo, si sedaj ti tisti, ki zavaja in je patetičen. Doma sem samo en hrib stran od doma upokojencev, ki spada med največja žarišča v Sloveniji, zato mi ne govori, v kakem stanju so starčki pri 85 letih. Tisti v tujini so predvsem zelo prestrašeni, saj vedo, da jih čaka verjetno smrt, tudi če jih pripeljejo v bolnišnico, saj ne bojo prišli na vrsto za kisik oziroma za intubiranje, prej bo na vrsti kak 40 let mlajši, ki recimo ima o vsem tem tako mnenje kot ti. Raje se malo pozanimaj preden klatiš neumnosti.
Kolo11
10. 04. 2020 09.28
Poznam dve osebi, ki sta pozitivni. Obe v zgodnjih 30.letih. Ena je prebolela to v 3 dneh, druga je imela 10 dni zelo visoke vročine. So pa to zdrave in mlade osebe, kako bi to preživel 50. letnik s kakšno boleznijo?
ljubiteljživali
07. 04. 2020 20.47
+9
Strašljivi podatek iz Francije, več kot 11.000 na novo okuženih v enem dnevu in več kot 1.400 žrtev.
resnica2020
07. 04. 2020 20.57
-4
dej že dojem, da ni res, ko boš zraven in videl na lastne oči takrat vrjem
MrKritik77 .
07. 04. 2020 20.25
+21
Trump bo, s svojo nesposobnostjo, pobil več Američanov, kot jih je umrlo v vseh vojnah in terorističnih napadih v zadnjih stotih letih.
nnnnnnnnnnn
07. 04. 2020 20.03
-6
A je kdo kej gledu kaj je blo pol s tisto novico ko so kazal intubirane bolnike, ki so se izkazali za lutke pa ko so kazal polne bolnice v NY pol se je pa izkazalo da gre za posnetek iz italije?
slo_veter
07. 04. 2020 20.08
+4
če je na YZ 100.000 posnetkov hrčkov, veveric, bobrov, na milijone najstniških ritk.. najdeš samo prgišče novic (poleg uradnih) glede coronavirusa še posebej kakšno stanje je v NY in v bolnišnicah .. praktično top cenzura.
slo_veter
07. 04. 2020 20.16
+2
govorim o You.Tube ne YZ, se opravičujem.
resnica2020
07. 04. 2020 20.54
+0
pa ljudje so neverjetni, isto kot 9/11 in oristanek na luni, vse je fake, a vidiš da se zdaj zmišljujejo da večina nima nič simptomov, tko da bojo res lih rekl da je 100.000 slovencev bolnih haha... v sloveniji tega trika o množičnem umiranju ne morejo izvest ker se preveč poznamo med sabo, to gre v New Yorku, na kitajskem, itd... prazne škatle snemal v italiji in podobno.. v sloveniji tega ne morejo zrežirat
slo_veter
07. 04. 2020 21.13
+2
bomo videli . Zgodovina je tista, ki bo razsodila, kaj je bilo prav in kaj ne.
unclub
07. 04. 2020 21.45
+1
Teoretiki zarote, po svoje vas kr občudujem, da v vsaki stvari najdete zaroto. V bistvu ste tudi teoretiki zarot, zarota!
slo_veter
07. 04. 2020 19.52
+15
Trump je pa res simpatičen .. kako zmerom najde nekoga drugega za krivca.. 3. januarja je imel na mizi celotno analizo glede epidemije virusa. Ponovno 17. JANUARJA z oceno št. žrtev v različnih primerih ukrepanja in neukrepanja. Do .. druge polovice marca je pravil , to je kot gripa "it will go away" .. in da bo vsega konec Aprila, ko pride vročina. Vmes se je bolj ukvarjal z Harry in Megan in da Amerika ne bo plačeval za njuno varnost in večkrat je poudarl, da je na FB številka 1. Wauuu to pa je ukrepanje. Do velike noči bo v večna lovišča odšlo 12K++ američanov .
kameltrajbar
07. 04. 2020 19.43
+3
Kwa laze trumpeta...... 🤣🤣🤣🤣
Wahl
07. 04. 2020 19.37
+12
Kitajski podatki so pa res verodostojni, ja- Kako naiven moraš biti, da to verjameš.
Štanjkol
07. 04. 2020 19.51
-2
mater si obremenjen z verodostojnostjo kitajcev. Po mesecu dni koanja vsi poznamo tvoje mnenje LOL
ljubiteljživali
07. 04. 2020 21.52
+1
Res. Medtem ko v Singapurju vsaj priznajo, da so prekmalu šli ven in nehali z omejitvami, pa jih je zdaj zadel drugi val, s po več kot 100 okuženimi na dan...Tudi sam ne verjamem kitajskim statistikam. V Singapurju pa bojo spet zaprli vse verjetno.
Banion
07. 04. 2020 18.59
+6
Trump ti je kot Janez, vedno so krivi drugi
Mr.
07. 04. 2020 19.18
+3
taft007
07. 04. 2020 18.52
+1
A mislte da bo hujš kot Hong Kongška gripa takrat ko je bilo 1 miljon mrtvih?
marston
07. 04. 2020 18.50
+18
Glede zavajanja who ima Trump prav. Še oni so pogruntal, da who zavaja. A naši bodo ali so že?
Uporabnik1540409
07. 04. 2020 19.16
+0
Levičarji in NIJZ pravijo, da ima WHO prav in da kihanje v rokav pomaga pri preprečevanu širjenja sezonske gripe.
Da se mene pita..
07. 04. 2020 18.40
+4
Po jonsonu je kramp na vrsti..
zvizi
07. 04. 2020 18.29
-1
zvizi
07. 04. 2020 18.28
+1
Amerika..1035...
Antropozofija
07. 04. 2020 18.26
+10
Evropski komisar Lenarčič za krizno upravljanje bi lahko začel že krizno upravljati in se tako odzvati na krizo..če še zbira medicinsko opremo( zbira jo že dva meseca) bi lahko obiskal italijanskega premierja Conteja ali pa vsaj Salvinija.
devlon
07. 04. 2020 18.08
-1
airbnb se ne da... si je zagotovil miljardo, tako da mu ne bo hudga
Rožice cvetijo
07. 04. 2020 18.21
+4
Airbnb bo plačal 25% vsote, ki naj bi jo gostje dali najemodajalcem ,če odpovedó najem. Edini od vseh.
rocknmetal
07. 04. 2020 19.07
+3
Airbnb je vsem rezervacijam v Evropi, narejenih pred 14.3., dal možnost povrnitve 100% denarja. Povem iz prve roke, zadnji teden v marcu bi moral biti na službeni poti v Pragi in sem dobil ves denar povrnjen. Za rezervacije po 14.3. pa ne morem komentirati.
Male?ka
07. 04. 2020 17.26
+14
Lahko pop tv pove, od kod njim stevilka, da je v Spaniji umrli 743, ce worldmeters pravi 457.
Male?ka
07. 04. 2020 17.27
+1
Te pa verjami temm nasemu mediju kaj. Sam lazi in zavajanja.
Krematorij666
07. 04. 2020 17.44
+11
Španija 457, Amerika 910...BELGIJA 403!!!!
Krematorij666
07. 04. 2020 17.46
+6
Marko Podganjek
07. 04. 2020 18.01
+1
743 umrlih v Španiji 6.4. 457 umrlih 7.4. Do zdaj in ni se konec dneva. Moraš datume gledat