Tujina

Po napadu je promet čez most na Krim znova vzpostavljen

Kijev, 08. 10. 2022 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K, STA, T.H.
Komentarji
0

Na Krimskem mostu, ki povezuje Krim z Rusijo in je osovraženi simbol okupacije, je zjutraj odjeknila močna eksplozija. Posnetki prikazujejo porušene cestne odseke in goreče vagone. Vnelo se je namreč sedem vagonov, ki so prevažali gorivo. Šlo naj bi za napad s tovornjakom bombo, so sporočili iz Moskve. Še nihče sicer ni potrdil, da je šlo za vojaški napad. Del cestišča je padel v morje, most je delno porušen. Zaradi uničene cestne infrastrukture so se vile dolge kolone pred trajektnim pristaniščem, do konca dneva pa je Rusija ponovno vzpostavila tako cestni kot železniški promet čez 19 kilometrov dolg most. Po eksploziji je ruski predsednik Vladimir Putin ukazal poostreno varovanje kritične infrastrukture na polotoku Krim.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Eksplozija na krimskem mostu
    02:54
    Iz 24UR: Eksplozija na krimskem mostu
  • Napad na most na Krim
    00:41
    Napad na most na Krim

Cestni promet zdaj teče po enem vozišču, saj je del drugega vozišča padel v morje, preko železniškega mostu pa sta že peljala dva vlaka, je sporočila družba, ki upravlja z železniškim prometom med Rusijo in Krimom. En vlak je iz Krima odpeljal proti Sankt Peterburgu, drugi pa proti Moskvi, so po poročanju francoskih tiskovnih agencij sporočili iz družbe.

Že pred tem so obnovili tudi cestni promet, ki pa poteka samo po enem vozišču. Po eksploziji je bil del drugega vozišča namreč uničen in je padel v morje. Medtem je na železniškem mostu, ki teče zraven, zagorel vlak z gorivom, kar je prav tako poškodovalo most. A očitno ne dovolj, da bi ustavili promet po njem.

Pogled na uničenje na Krimskem mostu iz zraka
Pogled na uničenje na Krimskem mostu iz zraka FOTO: AP

V eksploziji so sicer po dosedanjih podatkih ruskih preiskovalcev umrli trije ljudje. Šlo naj bi za moškega in žensko v avtomobilu, ki je bil na cesti v trenutku, ko je tovornjak eksplodiral. Podrobnosti o identiteti tretje žrtve pa niso razkrili. Posamezni ruski viri na Telegramu sicer navajajo, da naj bi bil voznik tovornjaka z gnojili 51-letni Makir Jusubov azerbajdžanskega rodu, vendar naj ne bi šlo za samomorilskega napadalca. Kot trdijo, naj bi naročilo za prevoz umetnih gnojil čez most dobil preko spleta, ob tem pa naj se ne bi zavedal, da ga bodo izrabili v napadu. Kot detonator naj bi bil uporabljen osebni avtomobil. 

Nekateri analitiki pa ugibajo, da bi lahko šlo za napad z droni iz zraka ali pa za napad "od spodaj", za katerega je bilo uporabljeno plovilo v Azovskem morju.

Še nihče sicer ni potrdil, da je šlo za vojaški napad. Niti v Ukrajini niso prevzeli odgovornosti, čeprav tam zaradi dogodka vlada pravcato slavje.

Putin poostril varnost na Krimu

Most na Krim, ki si ga je Rusija nezakonito priključila leta 2014, je sicer strateško pomemben za oskrbo ruskih vojakov, ki se borijo na jugu Ukrajine. Za Ukrajino pa je eden simbolov ruske agresije. Na območju Kerča, kjer pride most na Krim, je tudi že prišlo do več napadov z droni. V Kijevu so že večkrat napovedali, da bodo ruske napadalce pregnali s celotnega ukrajinskega ozemlja, tudi s Krima. 

Rusija je na drugi strani že večkrat zagrozila s hudimi posledicami, če bi si Ukrajina drznila napasti most. Nekaj ur po eksploziji je ruski predsednik Vladimir Putin izdal ukaz za povečano varovanje polotoka Krim in samega mosta, pa tudi infrastrukture, preko katere poteka oskrba z elektriko in plinom. Za zaščitne ukrepe je zadolžil rusko Zvezno varnostno službo (FSB).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot poroča The Guardian, je na Krimskem mostu, ki velja za osovraženi simbol okupacije južnega ukrajinskega polotoka, v soboto zjutraj okoli 6. ure na delu, kjer poteka železniški promet, odjeknila močna eksplozija. Most je ključna logistična pot za oskrbo ruskih sil na Krimu in v južni Ukrajini, ki jo okupira Rusija. 

Posnetki z mostu kažejo železniške vagone v plamenih. Eksplozija, ki se je po besedah očividcev slišala kilometre daleč, je odjeknila v trenutku, ko je vlak prečkal most. Vzrok nesreče še ni jasen, poroča The Guardian. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rusija: eksplodiral tovornjak, ki je na most prišel s polotoka Taman

Kot sicer poroča ruska tiskovna agencija Tass, je vlak prevažal gorivo, med prečkanjem mostu pa je zadnji del kompozicije zajel ogenj. Vzrok za požar še ugotavljajo, navaja agencija. Kot kaže, je ob tem prišlo tudi do eksplozije ali več njih, pri tem pa je bil most za cestni promet močno poškodovan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je po poročanju Tassa sporočil ruski urad za boj proti terorizmu, je na mostu eksplodiral tovornjak, ki je na most prišel s polotoka Taman na ruski strani Kerške ožine. "Do eksplozije je prišlo nekaj minut čez 6. uro zjutraj, ko je most prečkal tudi vlak z gorivom. Sedem cistern z gorivom se je vnelo, deli mostu pa so se delno porušili," so sporočili iz Moskve. Promet čez most je zdaj zaprt, Rusi pa vzpostavljajo trajektno linijo za prečkanje Kerške ožine, še poroča Tass.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou