Tujina

V začasni šotorski center na Lezbosu namestili že okoli 800 migrantov, 21 jih je okuženih

Atene, 15. 09. 2020 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
6

Po tem, ko je prejšnji teden požar uničil begunski center Moria na grškem otoku Lezbos, so v začasni šotorski center doslej namestili že okoli 800 migrantov. Med njimi jih 21 okuženih z novim koronavirusom.

Begunski center Moria na otoku Lezbos so grške oblasti odprle pred petimi leti, na vrhuncu migrantske krize. V njem je v nemogočih razmerah živelo več kot 12.000 migrantov, mnogi pa so tam preživeli tudi več let. Pred tednom dni pa je tam izbruhnil velik požar, ki je največji grški center za migrante skoraj povsem uničil. Po požaru so ljudje čez noč ostali brez strehe nad glavo, večina od takrat spi na poljih, pločnikih ali v zapuščenih stavbah.

Grške oblasti so nato le nekaj kilometrov stran postavile začasno šotorsko naselje, v katerega so doslej namestili že 800 migrantov. Ob namestitvi v šotore so vse migrante tudi testirali na okužbo z novim koronavirusom. Po podatkih grškega ministrstva za migracije so okužbo potrdili pri 21 migrantih. 

Prebežniki se bojijo, da bodo v začasnem šotorskem begunskem centru Kara Tepe, ki so ga oblasti postavile severno od mesta Mitilena, ostali zaprti in otoka ne bodo mogli zapustiti, zato se vanj ne želijo naseliti. Grške oblasti jih z letaki v sedmih jezikih zdaj obveščajo, da za odhod z otoka ni druge možnosti, kot da pridobijo azil, azilni postopek pa se lahko zaključi le v novem centru.

Slovenija je pripravljena sprejeti štiri mladoletne osebe, mlajše od 10 let
Slovenija je pripravljena sprejeti štiri mladoletne osebe, mlajše od 10 let FOTO: Dreamstime

Radikalni migranti, med katerimi je večina Afganistancev, ki so jim prošnjo za azil zavrnili, po drugi strani vidijo te kaotične razmere kot zadnjo priložnost, da jih prepeljejo v celinsko Grčijo. Od tam pa naj bi se jim odprla pot v zahodno Evropo, je dejal predstavnik tamkajšnje obalne straže.

Medtem je Nemčija danes sporočila, da bo sprejela še dodatnih 1500 migrantov z Lezbosa, predvsem družine in otroke. Nemška kanclerka Angela Merkel in notranji minister Horst Seehofer sta se strinjala z načrtom potem, ko se je okrepil pritisk na vlado, naj se odzove na uničujoč požar v begunskem centru. Nemčija se je sicer že konec minulega tedna zavezala, da bo v okviru skupne evropske pobude za mladoletnike brez spremstva sprejela 100 do 150 otrok. Med državami, ki so pripravljene sprejeti migrante iz Grčije, je tudi Slovenija, ki namerava sprejeti štiri mladoletnike brez spremstva, mlajše od 10 let, ki izpolnjujejo pogoje za priznanje mednarodne zaščite. 

Na Lezbosu medtem naraščajo napetosti med migranti in policisti, vse bolj nezadovoljni pa so tudi lokalni prebivalci. Mnogi nasprotujejo zadrževanju migrantov na otoku, incidenti med prosilci za azil in prebivalci, vključno s simpatizerji skrajne desnice, pa so na otoku pogosti že od lanskega leta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravisprehajalec
15. 09. 2020 20.45
+5
Mlajše od 10 let se da spreobrniti. Najprej pokrstiti, pa župnik pa verouk pa stroga vzgoja. Pa vzgojiti jih v zagrizene slovence. Samo na ta način se da, ker dugače vzgajaš kot je pokazal primer zahoda tempirano biološko bombo....
kiropraktik
15. 09. 2020 16.15
+14
So pomagali pri gradnji kampa? Kje pa! To je dolžnost Evrope!???
Zver23
15. 09. 2020 16.06
+19
Ce jim ne pase itak sam jamrajonaj zginejo domov
dartford
15. 09. 2020 16.03
+19
Imajo zastonj kamp na plaži pa še se pritožujejo. In zastonj hrano. Na slovenski obali pa stane kamp cca 15€ po osebi + 2€ turistična taksa. Brez hrane...
VeNoM
15. 09. 2020 15.22
+36
"Slovenija je pripravljena sprejeti štiri mladoletne osebe, mlajše od 10 let" Bodo Fajonka, Kordiš, Mesec in Tomička posvoji vsak po enega? 😂😂😂
hotchilipoper
15. 09. 2020 14.32
+47
Tam naj živijo,je varno,če se naveličajo naj grejo domov.