Tujina

Na Madagaskarju zakon, ki dovoljuje kastracijo posiljevalcev otrok

Antananarivo, 17. 02. 2024 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Parlament na Madagaskarju je sprejel zakon, ki dovoljuje kemično in v nekaterih tudi primerih kirurško kastracijo tistih, ki so spoznani za krive posilstva mladoletne osebe. In medtem, ko je zakon prejel podporo aktivistov, ki pravijo, da je to primerno sredstvo za preprečevanje tovrstnih grozot in zajezitev kulture posilstev, je med številnimi mednarodnimi skupinami za človekove pravice požel tudi več kritik.

Parlament te 28-milijonske otoške države v Indijskem oceanu je zakon sprejel 2. februarja letos, prejšnji teden pa ga je potrdil še senat, poroča AP News. A njegove poti do končne uveljavitve še ni konec. Ratificirati ga mora še visoko ustavno sodišče ter nato podpisati predsednik Andry Rajoelina.

Prav njegova vlada je sicer predlagala spremembo zakona, ki po novem dovoljuje kemično, v nekaterih primerih pa tudi kirurško kastracijo posiljevalcev otrok. 

Otroci na Madagaskarju
Otroci na Madagaskarju FOTO: Profimedia

Ministrica za pravosodje Landy Mbolatiana Randriamanantenasoa meni, da je to zaradi porasta primerov posilstev otrok nujen ukrep. Leta 2023 je bilo po njenih besedah zabeleženih 600 tovrstnih primerov posilstva, januarja letos pa že 133 primerov. "Madagaskar je suverena država, ki ima pravico spreminjati svoje zakone glede na okoliščine in v splošnem interesu ljudi," je dodala ob tem. "Trenutni kazenski zakonik ni bil dovolj, da bi zajezil storilce teh kaznivih dejanj."

Kdaj kemična in kdaj kirurška kastracija?

Zakon kirurško kastracijo nalaga za tiste, ki spolno zlorabijo otroka, mlajšega od 10 let. Če se zgodi posilstvo otroka med 10. in 13. letom starosti, bo storilec kaznovan s kirurško ali kemično kastracijo, v primeru posilstva mladoletnikov, starih od 14 do 17 let, pa bo storilec kaznovan s kemično kastracijo. Storilce bi lahko ob tem doletela dosmrtna zaporna kazen. "Otroke smo želeli bolje zaščititi. Mlajši kot je otrok, večja je kazen," je pojasnila ministrica na Madagaskarju.

Pri kemični kastraciji gre za uporabo zdravil, ki blokirajo hormone in zmanjšujejo spolno slo. V primeru prenehanja jemanja zdravil je ukrep običajno reverzibilen. Kirurška kastracija pa je medtem trajen poseg.

Madagaskar
Madagaskar FOTO: Shutterstock

Kemična kastracija za nekatere spolne prestopnike je sicer že dovoljena v več državah po svetu, tudi v nekaterih zveznih državah ZDA, vključno s Kalifornijo in Florido. Veliko bolj redko pa je kaznovanje s kirurško kastracijo.

'Nečloveško in ponižujoče ravnanje'

Sklad Združenih narodov za otroke in nekatere druge organizacije so že večkrat poudarjali visoko stopnjo spolnih zlorab otrok na Madagaskarju, ki ima tudi eno najvišjih stopenj revščine na svetu. Nekatere nevladne organizacije ob tem opozarjajo, da je dejansko število posilstev otrok celo višje od uradnih podatkov, saj da mnogi primeri ostanejo neprijavljeni. Po mnenju nevladnih organizacij je velik del primerov posilstva otrok tudi posledica incesta.

Organizacija Amnesty International je nov zakon na Madagaskarju označila za "nečloveškega in ponižujočega". Pravi tudi, da ni v skladu z ustavnimi zakoni države. "Zakon bi se moral osredotočiti na zaščito žrtev," meni Nciko wa Nciko, svetovalec za Madagaskar pri organizaciji. Kot je dejal, se postopki in sojenja na otoku ne izvajajo anonimno. "Zaradi nepreglednosti in korupcije pa je veliko tudi nezaupanje v njihov kazenski in pravosodni sistem. Pogosti so povračilni ukrepi proti žrtvam posilstva. Novi zakon pa se proti temu ne bori," pravi.

Ob tem je izpostavil možnost, da se obsojenega pozneje spozna za nedolžnega, a je bila v tem času že izvedena kirurška kastracija. Sprašuje pa se tudi o sposobnosti zdravstvenih organov zagotavljanja ustreznih kirurških posegov.

A med omenjenimi kritikami so tudi tisti aktivisti, ki se s spremembo zakona strinjajo. "Na Madagaskarju je kultura posilstev močno prisotna," pravi Jessica Lolonirina Nivoseheno iz skupine Women Break the Silence, ki ob tem dodaja, da se nekatera dejanja spolnega nasilja celo normalizira oz. da se zmanjšuje resnost teh primerov. "Novi zakon pomeni napredek, saj bo kazen storilce odvračala od tovrstnih kaznivih dejanj," meni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3