Tujina

Na meji med Severno in Južno Korejo odjeknili opozorilni streli

Seoul, 11. 06. 2024 09.43 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
4

Južnokorejske sile so proti svoji sosedi izstrelile opozorilne strele, potem ko so severnokorejske enote prečkale skupno mejo, je sporočila vojska. A šlo naj bi za napako severnokorejskih enot, saj naj bi se potem hitro umaknili. Incident na demilitariziranem obmejnem območju je sicer še en v nizu zadnjih napetosti, državi si zadnje dni namreč pošiljata balone, polne smeti, in razne letake.

"Ni bilo nenavadnih premikov, razen tega, da se je severnokorejska vojska po naših opozorilnih strelih takoj premaknila proti severu," je dejal polkovnik Lee Sung-jun, tiskovni predstavnik južnokorejskega združenih štabov. "Južnokorejska vojska pozorno spremlja premike severnokorejske vojske in sprejema potrebne ukrepe."

Meja med Severno in Južno Korejo
Meja med Severno in Južno Korejo FOTO: AP

 

A kot so pojasnili na tiskovni konferenci, so se severnokorejski vojaki, bilo naj bi jih okoli 20, po prestopu hitro umaknili in ni bilo videti, da bi imeli namen vdreti na južno stran. Poročilo o incidentu je bilo objavljeno ravno sredi povečanih napetosti, potem ko je na južni strani polotoka pristalo na stotine balonov, napolnjenih s smetmi, ki so jih izstrelili s severa. Vlada v Seulu je v odgovor ponovno začela oddajati propagandne oddaje po zvočnikih.

Kim Jo Džong, vplivna sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, je že v nedeljo opozorila, da je nadaljevanje oddaj po zvočnikih "uvod v zelo resno situacijo" in da bo Južna Koreja deležna novega protiukrepa s strani Severa, če bo s tem nadaljevala.

Okoli 260 kilometrov dolgo demilitarizirano območje (DMZ), ki ločuje Severno in Južno Korejo, je eno najbolj oboroženih meja na svetu, obdano je z visokimi ograjami in polno zemeljskimi minami, tam pa se ljudje načeloma ne gibljejo. Mejno črto je zaradi gozda zelo težko opaziti.

A od leta 2020 do večjega obračuna med sosedama ni prišlo do sedaj. Severnokorejski vojaki so se približali meji, po opozorilnih strelih pa so se odpravili nazaj čez vojaško razmejitveno črto. 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wild west
11. 06. 2024 21.13
-1
Testiranje novih hipersoničnih raket, v obliki velikega vodje😂
amedeo
11. 06. 2024 16.55
+2
Jao, jao kam smo prišli...baloni s smetmi...višek civilizacije!
Tone 12345
11. 06. 2024 16.54
+2
To ne bo nič!drugače severna koreja je v slučaju konflikta mrzla v dveh dneh ker bi amerikanci unicili vse vojne objekte v s koreji!!
roten
11. 06. 2024 12.29
+2
to si samo sms-je pošiljajo