Tujina

Putin o Prigožinu v pretekliku: nadarjen človek, ki je delal napake

Moskva, 24. 08. 2023 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.S., T.H.
Komentarji
0

Prvi podatki kažejo, da so bili na krovu letala uslužbenci Wagnerja, je potrdil ruski predsednik Vladimir Putin, ko se je oglasil dan po nesreči. Spomnil je na pomembno vlogo Wagnerjevcev na bojišču v Ukrajini in zatrdil, da to ne bo pozabljeno. Družinam umrlih je izrekel sožalje, Jevgenija Prigožina pa je označil za "nadarjenega poslovnega človeka, ki je v življenju delal hude napake, a je dosegal potrebne rezultate". Po strmoglavljenju letala Embraer so ruske oblasti na kraju nesreče našle vseh 10 trupel ljudi na krovu ter uvedle preiskavo dogodka. Vzrok nesreče še ni znan, Telegramov kanal, povezan z Wagnerjevo najemniško vojsko, pa trdi, da je bilo letalo sestreljeno. Da za padcem letala sicer stoji Putin, meni tudi Zahod.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Smrt zloglasnega Prigožina
    03:29
    Iz SVETA: Smrt zloglasnega Prigožina
  • Iz SVETA: Kdo je Jevgenij Prigožin?
    02:16
    Iz SVETA: Kdo je Jevgenij Prigožin?

Ko je v sredo zvečer odjeknila novica o letalski nesreči, je ruski predsednik Vladimir Putin govoril na prireditvi v Kursku ob 80. obletnici slavne bitke iz druge svetovne vojne. Putin med svojim nastopom ni omenil letalske nesreče, se je pa poklonil ruskim vojakom, "ki se pogumno in odločno borijo v Ukrajini". 

Se je pa oglasil dan po nesreči: družinam umrlih je v televizijskem nagovoru izrekel sožalje, Jevgenija Prigožina pa je označil za "nadarjenega poslovnega človeka".  Kot njegove besede povzema BBC, je Putin zatrdil, da je bil o nesreči obveščen šele v četrtek zjutraj. Dejal je, da bodo preiskovalci dogodek preiskali, kar pa bo trajalo nekaj časa. 

Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin FOTO: AP

Prvi podatki kažejo, da so bili na krovu letala uslužbenci Wagnerja, je potrdil Putin. "Rad bi poudaril, da so bili to ljudje, ki so pomembno prispevali k našemu skupnemu cilju, boju z neonacističnim režimom v Ukrajini. To smo si zapomnili in tega ne bomo pozabili," je zatrdil in znova spomnil na "denacifikacijo", s katero je na začetku invazije v Ukrajino pogosto utemeljeval "posebno vojaško operacijo", kot ji pravi.

Prigožinove smrti ruski predsednik ni neposredno potrdil, je pa o njem govoril v pretekliku.

"Prigožina sem poznal dolgo, od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja," je dejal Putin v svojem nagovoru. "To je bil  človek z zapleteno usodo, ki je v življenju delal velike napake,, ki je v življenju delal velike napake, a si je tudi prizadeval za dosego potrebnih rezultatov. Tako zase kot, kadar sem ga prosil, za skupno stvar, kot v teh zadnjih mesecih,"  je dejal ruski predsednik. Prigožin se je v Ukrajini z Wagnerjevimi soborci namreč boril na ruski strani, po naraščajočem nezadovoljstvu z ruskim vojaškim vrhom pa so se konec junija podali proti Moskvi. 

"Kot je meni znano, se je Prigožin šele včeraj vrnil iz Afrike, ker se je srečal z določenimi ljudmi," je dejal ruski predsednik. V ponedeljek je Prigožin sicer objavil svoj prvi videonagovor po spodletelem uporu proti ruskemu vojaškemu vrhu – trdil je, da se nahaja v eni od afriških držav.

Rosavijacija: Prigožin je bil na letalu

Ruska zvezna agencija za zračni promet Rosavijacija je včeraj potrdila, da je bil na seznamu potnikov strmoglavljenega letala vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin. Poleg njega je bilo na krovu še šest potnikov in trije člani posadke. Po poročanju ruskih državnih medijev je letalo zagorelo ob trku s tlemi, v zraku pa je bilo manj kot pol ure. Telegramov kanal Gray Zone, povezan z Wagnerjem, medtem trdi, da je letalo sestrelila ruska vojska. 

Kraj strmoglavljenja letala
Kraj strmoglavljenja letala FOTO: Profimedia

"Vodja Wagnerja, ruski heroj in patriot Jevgenij Viktorovič Prigožin, je umrl zaradi dejanja ruskih izdajalcev," so zapisali. 

Seznam potnikov in članov posadke, kot ga je objavila Rosavijacija:

Propustin, Sergej

Makarjan, Jevgenij

Totmin, Aleksander

Čekalov, Valerij

Utkin, Dmitrij

Matušev, Nikolaj

Prigožin, Jevgenij

 

Člani posadke:

Levšin, Aleksej – pilot

Karimov, Rustam – kopilot

Raspopova, Kristina – stevardesa

Policija je območje okoli kraja strmoglavljenja zaprla, pristojni organi pa so oblikovali posebno komisijo, ki bo nesrečo preiskala. 

Sklicujoč se na neimenovane beloruske vire ukrajinski Nacionalni odporniški center trdi, da so nekateri Wagnerjevi konvoji namenjeni proti Rusiji. "Konvoji so verjetno namenjeni proti meji z Rusijo, vendar beloruske specialne enote poskušajo preprečiti njihov odhod," so zapisali v sredo, nekaj ur po letalski nesreči, poroča BBC, ki informacij ni mogel neodvisno preveriti. 

Zasebno letalo sicer ni kazalo nobenih znakov težav, dokler ni nenadoma začelo padati, kažejo podatki Flightradar24. "Kar koli se je zgodilo, se je zgodilo hitro," je za Reuters povedal Ian Petchenik. Gre sicer za letalo Embraer Legacy 600. Proizvajalec s sedežem v Braziliji je ta tip letala začel proizvajati leta 2002, izdelali pa so jih skoraj 300. Model ima sicer zelo dobro varnostno statistiko, v več kot 20 letih je bila zabeležena le ena nesreča, ki pa ni bila posledica mehanske okvare. 

Strmoglavljeno letalo je med letoma 2007 in 2015 uporabljal tudi nekdanji slovenski letalski prevoznik Linxair, ki je leta 2014 bankrotiral. Prevažal je denimo predsednika države, premierja, ministre in podjetnike. 

Embraer je v odzivu zapisal, da so bili obveščeni o nesreči, več informacij pa za zdaj nimajo. Od leta 2019 sicer niso servisirali letala zaradi mednarodnih sankcij, uvedenih proti Rusiji. 

Embraer Legacy 600, ki je strmoglavil na poti iz Moskve v Sankt Peterburg.
Embraer Legacy 600, ki je strmoglavil na poti iz Moskve v Sankt Peterburg. FOTO: AP

Biden: Nisem presenečen

"Ne vem zagotovo, kaj se je zgodilo, a nisem presenečen," je v prvem odzivu dejal ameriški predsednik Joe Biden. "V Rusiji se ne zgodi veliko stvari, za katerimi ne stoji Putin. Ampak ne vem dovolj, da bi vam dal odgovor," je dodal. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zatrdil, da Ukrajina nima nič opraviti s tem dogodkom. "Mislim, da se vsi zavedamo, kdo je vpleten," je dejal novinarjem. Ob tem se je še pošalil na račun sredine  letalske nesreče, rekoč da, ko so se v Kijevu na države sveta obračali glede letal, niso imeli tega v mislih. "Ampak to bo na nek način gotovo pomagalo," je dodal.

Pomočnik ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je medtem ocenil, da je letalska nesreča, ki se je zgodila natanko dva meseca po pohodu Wagnerjevih sil na Moskvo, Putinov signal ruskim elitam. "Pozor, nezvestoba je enaka smrti."  Enako meni tudi ruska novinarka Ksenja Sobčak. "Pravzaprav popolnoma jasen signal vsem elitam. Vsem, ki so imeli kakršne koli uporniške misli," je zapisala na Telegramu. 

Abbas Galjamov, nekdanji pisec Putinovih govorov, zdaj pa njegov kritik, je dejal, "da je establišment zdaj prepričan, da Putinu ne bo mogoče nasprotovati. Putin je dovolj močan in sposoben maščevanja". 

Svetovalec ukrajinske vlade Anton Geraščenko je medtem namignil, da bi se Wagnerjevi plačanci morda želeli maščevati Putinu, drugi paravojaški voditelji, povezani s Putinom, pa bi se lahko počutili ogrožene. Svetlana Tihanovska, vodja beloruske opozicije v izgnanstvu, je poudarila, da Prigožina v Belorusiji, kamor so se po uporu zatekli nekateri Wagnerjevi borci, ne bodo pogrešali. "Bil je morilec in kot takega bi se ga morali spominjati." 

Poljski zunanji minister Zbigniew Rau je dejal, da politični nasprotniki, za katere Putin meni, da so grožnja njegovi oblasti, ne umrejo naravne smrti, estonska premierka Kaja Kallas pa je za CNN komentirala: "Če je res, kaže, da bo Putin odstranil nasprotnike, in to prestraši vsakogar, ki misli izraziti drugačno mnenje od njegovega."

Ameriškega predsednika nenadno strmoglavljenje letala s Prigožinom na krovu ne preseneča.
Ameriškega predsednika nenadno strmoglavljenje letala s Prigožinom na krovu ne preseneča. FOTO: AP

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je medtem posvarila pred špekulacijami, poroča STA. Ob tem pa je opozorila, da incident vseeno izpostavlja, "da sistem in oblast, ki temelji na nasilju, tudi v notranjosti pozna le nasilje". Tiskovni predstavnik francoske vlade Olivier Veran je izjavil, da obstajajo utemeljeni dvomi glede okoliščin letalske nesreče. Tiskovni predstavnik britanske vlade je sporočil, da pozorno spremljajo razmere. Predsednica odbora za zunanje zadeve v britanskem parlamentu Alicia Kearns pa je prepričana, da bi "nam hitrost, s katero so ruski uradniki potrdili, da je bil Prigožin na letalu, morala povedati vse, kar moramo vedeti".

Britanski varnostni vir, ki ga navaja časnik The Daily Telegraph, sicer meni, da je letalo skoraj zagotovo sestrelila ruska obveščevalna služba FSB, ki je delovala po nareku Putina. Keir Giles, strokovnjak za Rusijo iz inštituta Chatham House, pa je pozval k previdnosti glede poročil o Prigožinovi smrti. Pojasnil je, da je v zadnjem času "več posameznikov spremenilo svoje ime v Jevgenij Prigožin", s čimer naj bi si šef Wagnerja želel prikriti svoja potovanja, poroča STA. 

Prigožin nekdanji tesen zaveznik Putina

Najemniško skupino Wagner naj bi leta 2014 ustanovil Dmitrij Utkin, veteran obeh čečenskih vojn, ki je bil več let zaposlen v ruski vojaško-obveščevalni službi (GRU), tudi on pa je bil na seznamu potnikov padlega letala.  

Prigožin je bil v preteklosti tesen zaveznik ruskega predsednika. Vse od junijskega poskusa upora proti vodstvu ruske vojske, ki se je po posredovanju predsednika Belorusije, kamor naj bi se Wagnerjevci tudi umaknili, končal po vsega 24 urah, se vodja najemniške vojaške skupine Wagner ni veliko pojavljal v javnosti. 

Prigožinov upor je predstavljal enega največjih izzivov za dolgoletno vladavino Vladimirja Putina. Vodja Wagnerjeve skupine je imel pomembno vlogo pri invaziji na Ukrajino, si je pa večkrat dovolil ostro kritiko ruskih (vojaških) oblasti in je opozarjal na pomanjkanje streliva za njegove enote, ki so se v Ukrajino prišle borit za rusko stran.

Putin je organizatorje upora takrat označil za izdajalce, ki so Rusiji zasadili nož v hrbet. Številni analitiki pa so ocenjevali, da se bo ruski predsednik Prigožinu maščeval.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1