14°C

Na Novi Zelandiji prepričljivo slavila Laburistična stranka Jacinde Ardern

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Neža Pušnik /
KOMENTARJI
37
Laburistična stranka novozelandske premierke Jacinde Ardern je prepričljivo slavila na volitvah – dobili so 49 odstotkov glasov, kar pomeni, da se jim obeta absolutna večina v parlamentu. Opozicijska desno-sredinska Narodna stranka, ki je dobila 27 odstotkov glasov, je že priznala poraz. Volitve bi morale potekati že septembra, a so jih zaradi ponovnega izbruha covida-19 prestavili.

Po podatkih volilne komisije je Laburistična stranka novozelandske premierke Jacinde Ardernprejela 49 odstotkov glasov, sledijo pa ji Narodna stranka s 27 odstotki, ACT Nova Zelandija in Zelene stranke pa so na osmih odstotkih.

"Nova Zelandija je Laburistični stranki izkazala največjo podporo v zadnjih 50 letih. Tega ne bomo jemali za samoumevno. Obljubljam vam, da bomo stranka, ki bo vladala za vsakega Novozelandca,"je po zmagi svojim podpornikom sporočila Ardernova. 

Voditeljica Narodne stranke Judith Collinsje Ardernovi čestitala in ji obljubila, da bodo "trda opozicija". "Tri leta bodo minila v trenutku. Vrnili se bomo,"je dejala, v mislih pa je imela naslednje volitve. 

Projekcije kažejo, da bo Laburistična stranka dobila 64 sedežev v parlamentu, kar je dovolj za absolutno večino. Od leta 1996, ko so uvedli nov način glasovanja, to ni uspelo še nobeni stranki. Ardernova obljublja, da bo uvedla več politik, ki skrbijo za podnebje, povečala financiranje nepriviligiranih šol in zvišala davke za tiste, ki zaslužijo največ.

Poleg odločanja o tem, kdo jih bo vodil naslednja tri leta, so Novozelandci glasovali tudi o evtanaziji in legalizaciji konoplje. Prvi referendum je zavezujoč, kar pomeni, da bo nemudoma začel veljati, če več kot 50 odstotkov glasuje za. Drugi pa ni, kar pomeni, da mora vlada vseeno sprejeti zakon, ki bi legaliziral rekreativno uporabo konoplje, tudi če večina ljudi glasuje za. Rezultati referendumov bodo znani šele 30. oktobra.