Tujina

Na Novi Zelandiji se spominjajo uničujočega potresa

Christchurch, 22. 02. 2021 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.M.
Komentarji
0

Nova Zelandija je obeležila desetletje od uničujočega potresa v Christchurchu, ki je terjal življenja 185 ljudi, od tega kar 87 tujih državljanov. Potres je povzročil ogromno gmotno škodo. Spominske slovesnosti v Christchurchu, ki je največje mesto Južnega otoka, se je udeležila premierka Jacinda Ardern ter na tisoče drugih ljudi.

Ob 12.51 po lokalnem času so se žrtev spomnili z minuto molka. Točno ob uri, ko je območje leta 2011 stresel potres z magnitude 6,3. V mestu s 400.000 prebivalci je zavladalo opustošenje, številne zgradbe so se porušile, izbruhnili so številni požari, ulice pa so bile poplavljene. Mesto je spominjalo na vojno območje. Zastave na novozelandskem parlamentu in lokalnih javnih poslopjih so tako danes spuščene na pol droga.

Spominska slovesnost se je pričela z blagoslovom lokalnega maorskega plemena Ngai Tuahuriri. 185 žrtev uničujočega potresa so počastili s tem, ko so svojci glasno prebrali njihova imena.

Premierka je v svojem nagovoru dejala, da je potres zelo zaznamoval območje. Popotresni sunki, uničena pokrajina, žalujoči prebivalci ter otroci z duševnimi stiskami so bili vsakodnevni opomnik o tem žalostnem dogodku. 

Obsežna obnova območja, ki ga je prizadel potres, pa šele sedaj dobiva pravi zagon. V samem središču mesta poslopja še vedno samevajo, med njimi tudi znamenita neogotska katedrala. Nekateri prebivalci še vedno bijejo pravne bitke z zavarovalnicami ter urejajo plačilo odškodnine. Ravno zaradi tega pa nekateri prebivalci s težavo zrejo v prihodnost.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Premierka je poudarila, da je bilo za mesto Christchurch izjemno težko desetletje, bili so zelo težki trenutki, vendar pa si vsi želimo svetlejše prihodnosti, prevladati mora optimizem. Želimo si, da bi bilo naše mesto ponovno med obetajočimi novozelandskimi mesti.

Prav Christchurch pa je bil leta 2019 tudi prizorišče terorističnega napada, v katerem je Brenton Tarrant med streljanjem v dveh mošejah ubil 51 ljudi. Najprej je izvedel pokol v mošeji Al Noor, kjer so potekale petkove molitve, nato pa je svojo morilsko pot nadaljeval na drugi strain mesta v mošeji v soseski Linwood. Trenton, ki zagovarja prevlado bele rase, je lani krivdo nepričakovano priznal, grozi pa mu dosmrtna ječa.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.