Tujina

Na obali Nove Zelandije nasedlo in poginilo skoraj 100 kitov

Waitangi / Wellington, 25. 11. 2020 19.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
3

97 kitov in trije delfini so nasedli na obalo novozelandskega otočja Chatham - zelo odročno območje v Tihem oceanu. Ko je do njih le prispela pomoč, pa je bilo že prepozno. Živih je bilo le še 26 živali, ki pa so jih morali uspavati. V bližini so se namreč že zbirali beli morski psi, kiti pa so bili preveč oslabljeni.

Okoli sto kitov in delfinov, vrst mrka in velika pliskavka, je nasedlo na obale novozelandskega otočja Chatham, so sporočili uradniki. Večina živali je nasedla minuli konec tedna, prizadevanja biologov za reševanje pa je ovirala oddaljenost otoka.

Chathamski (tudi Chathamovi) otoki so namreč precej odročno ozemlje, ki se nahaja okoli 800 kilometrov od vzhodne obale Nove Zelandije.

Nasedli kiti na Chathamskih otokih. Reševalna prizadevanja je ovirala tudi odročnost lokacije.
Nasedli kiti na Chathamskih otokih. Reševalna prizadevanja je ovirala tudi odročnost lokacije. FOTO: Jemma Welch - Department of Conservation NZ

Novozelandsko ministrstvo za zaščito (Department of Conservation - DOC) je sporočilo, da je skupno poginilo 97 kitov in trije delfini. O nesrečnem dogodku so bili obveščeni v nedeljo. "Takrat je bilo živih le še 26 kitov, večina pa jih je bila zelo šibkih. Zaradi razmer morja in dejstva, da so skoraj gotovo v vodi v bližini že bili veliki beli morski psi, ki jih pritegnejo dogodki, kot je bil ta, smo jih evtanazirali," je ob tem dejala raziskovalka biotske raznovrstnosti pri DOC Jemma Welch.

Eden največjih tovrstnih dogodkov nedolgo nazaj

Množična nasedanja kitov na otokih Chatham so sicer razmeroma pogosta, poročajo tuji mediji. V enem od takšnih dogodkov leta 1918 je denimo nasedlo in poginilo skoraj 1000 živali. Podobne primere beležijo skozi vso sodobno zgodovino; vprašanje, ki že leta tare biologe, pa je, zakaj se to dogaja. Odgovora (še) nimajo, upajo pa, da bi razlaga pomagala preprečiti tovrstne pogine. Tudi nedavnega, ko je konec septembra je v plitvini ob avstralski obali nasedlo in poginilo več sto kitov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slobodan Cvijetinovic
25. 11. 2020 21.45
+0
Testirajte jih KORONA čuda dela
Paine
25. 11. 2020 21.15
+0
Obračanje magnetnih polov?
Optimisty
25. 11. 2020 21.43
+1
če bi to bilo bi verjetno tudi morski psi nasedli in ostale ribe....