Tujina

Na območju, kjer so odkrili kosti pogrešanega dečka, potekajo številne analize

Le Vernet, 02. 04. 2024 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V oddaljenem zaselku v francoskih Alpah, kjer so odkrili posmrtne ostanke dveletnega dečka, je na terenu več sto policistov, medtem ko forenzični strokovnjaki analizirajo zemljo z območja, kjer so bile najdene kosti. Oblasti namreč skušajo ugotoviti, kako in kdaj je deček umrl.

Emile je počitnikoval pri starih starših v majhni francoski vasici Le Vernet v Alpah, ko je lansko poletje izginil neznano kam. In do včeraj ni bilo nobenih podatkov o tem, kje bi se deček lahko nahajal. 

Včeraj pa smo poročali, da je naključni sprehajalec ob cesti videl številne kosti. Na kraj so prispeli tako policisti kot reševalci in forenziki, slednji pa so pozneje potrdili, da gre za kosti izgubljenega dečka. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Danes se preiskava nadaljuje, na območje so bili napoteni tudi antropologi, ki so analizirali zemljo, da bi ugotovili, kako dolgo so bile njegove kosti tam. "To imenujemo forenzična arheologija. Ideja je preveriti, ali obstajajo sledi, ki nam omogočajo, da vemo, ali so bile kosti prisotne dlje časa," je dejala polkovnica Marie-Laure Pezant, tiskovna predstavnica nacionalne žandarmerije.

Forenzični strokovnjaki analizirajo tudi dečkovo  lobanjo in skušajo na tak način ugotoviti vzrok njegove smrti. Vendar pa analiza preiskovalcem ne bo omogočila določiti datuma njegove smrti, francoske medije povzema Sky News. Vsekakor pa bodo skušali ugotoviti, ali je Emile umrl na kraju, kjer so bile najdene kosti. 

"Manjka ta ničelna točka, kjer se nahaja največje število kosti, mesto, kamor je otrok padel ali bil položen," je pojasnil nekdanji direktor forenzičnega oddelka francoske nacionalne žandarmarije François Daoust. 

Nacionalna žandarmerija naj bi na območje napotila tudi tri brezpilotna letala, opremljena z multispektralnimi senzorji. Droni bodo "zelo natančno preslikali celotno prizorišče s fotografiranjem in ga nato rekonstruirali v 3D in 2D," je pojasnil poročnik Aurelien S., vodja forenzičnega oddelka Nacionalne žandarmerije. To pomeni, da bodo preiskovalci imeli vedno dostop do prizorišča, kar jim bo omogočilo, da natančno spremljajo teren. 

Na terenu so sicer tudi psi, ki so specializirani za iskanje človeških ostankov, saj nekaj delov dečkovega telesa še vedno niso našli. 

Spomnimo

Francijo je pretresla novica, da se je v majhni vasici izgubil deček Emile. Njegova družina sicer prihaja iz mesta Marseille na jugovzhodu Francije, v Le Vernetu pa so počitnikovali pri sorodnikih. Družina naj bi se odpravljala na pohodniški izlet, in ko so starši malčka želeli posesti v avto, so ugotovili, da je deček izpred hiše izginil. 

V času izginotja je bilo v hiši okoli 10 ljudi, med njimi dečkove tete in strici. Dečka, ki je bil oblečen v rumeno majico in bele kratke hlače, sta na ulici pred hišo nazadnje videli dve osebi, nato se je vsaka sled za njim izgubila. 

Dan za tem, 9. julija, je policija objavila poziv vsem, ki bi o izginulem dečku kar koli vedeli. Sprožili so obsežno iskalno akcijo, v kateri je sodelovalo skoraj 500 prostovoljcev. Dečka je iskalo več deset policistov in vojakov, ekipe reševalnih psov in helikopter. Preiskali so 30 stavb, 12 vozil in prečesali 12 hektarjev terena, območje so za določen čas tudi zaprli. Zaslišali so 25 ljudi. 

Francoske oblasti so si pri iskanju pomagale tudi z zvočnim posnetkom dečkove mame, ki so ga predvajali prek zvočnikov na helikopterju. Iskanje so 13. julija prekinili in se osredotočili na analizo pridobljenih informacij.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cobra007
02. 04. 2024 15.58
+5
Iskalo ga je ogromno stevilo ljudi, kar nekaj časa. Zelo čudno je, da niso takrat našli nobene sledi za njim..Pripeljali so celo pse, pa je bilo vse neuspešno. Zdaj so pa njegove posmrtne ostanke, našli nedaleč od doma starih staršev. Vse skupaj je zeloo čudno.
Aijn Prenn
02. 04. 2024 14.13
-1
To je ta nazadnjaški pristop k preiskavi... 3D skeniranje, analiziranje zemlje, plazenje policistov po grmovju, preiskava vsake malenkosti. Tapravi napredni pristop je seveda čisto drugačen. Z bagri splaniraš teren, da se da spodobno hoditi, potem pa pogledaš, če je še kje kakšna luknja v tleh in če je morda kaj v njej. Skratka, manjka tem naslednikom Napoleonovega duha!
Krneki 00
02. 04. 2024 14.23
+11
dej še kej napiš mogoče te interpol zaposli k si pravi sherlock holmes očitno
Aijn Prenn
02. 04. 2024 14.32
-4
Z Interpolom sem jaz na "ti", ne skrbi... ;-))
Micimici7
02. 04. 2024 15.34
+4
Aijn.. ja, se ti na dalec vidi-beri bere:(((
Aijn Prenn
02. 04. 2024 15.54
-2
Zdej se zgražata nad menoj, če sem samo opisal "najnapredniji pristup istrage", ki smo ga videvali v reportažah iz okolice Bora v Srbiji??
Micimici7
02. 04. 2024 14.08
+10
ojej, uboga dušica mala
beez
02. 04. 2024 14.03
+12
Groza, ne morem si predstavljati stiske druzine… in agonije otroka. :/