Tujina

Ob dokončnem razhodu med EU in Otokom zaenkrat brez večjih težav

London, 01. 01. 2021 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko je Združeno kraljestvo januarja lani izstopilo iz Evropske unije, je opolnoči zapustilo še evropski enotni trg in carinsko unijo. Veljati je začel sporazum o prihodnjih odnosih med unijo in Otokom, ki prinaša številne spremembe tako za državljane kot podjetja. A zaenkrat na mejah med njima ne prihaja do večjih težav in zamud.

"To je izjemen trenutek za to državo," je v novoletni poslanici nekaj ur pred dejanskim brexitom povedal britanski premier Boris Johnson. "Svojo svobodo imamo v svojih rokah in od nas je odvisno, da naredimo iz nje največ, kar se da," je poudaril.

Otok je 31. januarja lani po 47 letih članstva uradno zapustil EU, a to ni prineslo bistvenih sprememb za ljudi in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva, saj je do četrtka veljalo prehodno obdobje.

Marca so stekla pogajanja o prihodnjih odnosih med stranema, ki so na božični večer prinesla dogovor o trgovini in sodelovanju med Združenim kraljestvom in unijo po brexitu. S tem so se izognili kaosu, ki bi nastopil danes, če ne bi bilo dogovora.

Vendar pa je z današnjim dnem vseeno prišlo do številnih sprememb za državljane in podjetja v EU in Združenem kraljestvu, med drugim pri potovanjih in študiju na Otoku, poslovanju s tamkajšnjimi podjetji in prometni povezljivosti.

Zaenkrat iz Združenega kraljestva ne poročajo o težavah in zamudah v carinskih postopkih ali pri vstopu na Otok. Prvi tovornjaki, ki so prispeli na mejo med EU in Združenim kraljestvom, so v državo vstopili brez težav. "Vse je teklo gladko in tako kot pred 23. uro. Zelo zelo mirno je. Skladno z napovedmi je zelo malo tovornjakov," je po opravljenih prvih carinskih postopkih sporočil John Keefe, tiskovni predstavnik železniškega predora pod Rokavskim prelivom, znanega kot Evrotunel.

Prvi tovornjaki, ki so prispeli na mejo med EU in Združenim kraljestvom, so v državo vstopili brez težav.
Prvi tovornjaki, ki so prispeli na mejo med EU in Združenim kraljestvom, so v državo vstopili brez težav. FOTO: AP

Predor je od polnoči prečkalo skoraj dvesto tovornjakov. Podobno kot na Otoku težav ne beležijo v Franciji, kar pripisujejo dobro delujočemu visokotehnološkemu mejnemu sistemu. Prvi trajekt s 36 tovornjaki je iz britanskega Dovra v francoski Calais prispel zjutraj. Na dodaten pregled so morali samo trije tovornjaki.

Na Irsko pa je prvi trajekt iz Združenega kraljestva prispel že malo pred 7. uro po srednjeevropskem času. Na trajektu iz Holyheada v Walesu v irski Dublin je bilo okoli deset tovornjakov, vsi pa so prve postopke na mejah opravili brez zamud.

Kasneje je trajektno podjetje Stena Line tvitnilo, da so morali zaradi neustreznih dokumentov šest tovornjakov s tega trajekta zavrniti in jim niso dovolili vstopa na Irsko.

Številni sicer svarijo, da bo do zamud prihajalo po praznikih v prihodnjih dneh in tednih.

Irska vlada je opozorila predvsem na spremembe pri dobavi blaga. Kot je dejal irski zunanji minister Simon Coveney, bo trgovina zagotovo motena zaradi veliko več nadzora, carinskih deklaracij in birokracije. Severna Irska sicer ostaja del evropskega notranjega trga, a med Združenim kraljestvom in Irsko je po novem carinska meja na Irskem morju.

Na Škotskem so se od EU poslovili precej čustveno. "Škotska bo kmalu nazaj," je tvitnila predsednica škotske vlade Nicola Sturgeon.

Sporazum o prihodnjih odnosih, ki obsega prosto trgovino, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma, je v četrtek uspešno premagal še zadnje ovire na poti do uveljavitve. Po potrditvi v britanskem parlamentu je zakon o ratifikaciji podpisala še kraljica Elizabeta II., s čimer je začel veljati. Dogovor pa je bil objavljen tudi v uradnem listu EU.

Brexit, London, parlament, splošna

Do predvidoma 28. februarja bo v začasni uporabi, saj ga ni bilo mogoče ratificirati po rednem postopku pred koncem lanskega leta. Evropski parlament ga bo tako potrjeval v prvih mesecih tega leta, nakar ga bodo morale države članice dokončno potrditi.

Slovensko zunanje ministrstvo se je tik pred polnočjo britanskim prijateljem na Twitterju zahvalilo za "47 čudovitih let". Že v četrtek pa je sporočilo, da bo za Slovenijo Združeno kraljestvo tudi po izstopu iz EU pomemben partner. Slovenija si bo v prihodnje prizadevala za nadaljevanje tesnih in dobrih dvostranskih odnosov ter krepitev političnega dialoga in sodelovanja na vseh področjih skupnega interesa.

Sodelovanje med obema državama bo po navedbah MZZ še posebej pomembno pri prehodu na nove trgovinske odnose, ki jih prinaša izstop Otoka iz EU. "V interesu obeh držav je, da je ta prehod čim lažji za vsa podjetja ter državljane obeh držav, ki jih bo izstop Združenega kraljestva iz EU kakorkoli zadeval. Zato si bomo še naprej prizadevali tudi za polno izvajanje izstopnega sporazuma," so navedli.

Dogovor o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom pa ne zajema Gibraltarja, britanskega ozemlja na jugu Iberskega polotoka. Madrid in London sta v četrtek dosegla načelni dogovor o ohranitvi prostega gibanja med Gibraltarjem in Španijo, ki bo osnova za prihodnji dogovor med EU in Londonom glede Gibraltarja, so sporočili s španskega zunanjega ministrstva.

"S tem se ograja umika, schengen velja za Gibraltar, omogoča odpravo nadzora med Gibraltarjem in Španijo," je pojasnila španska zunanja ministrica Arancha Gonzalez Laya.

Če ne bi bilo dogovora, bi z današnjim dnem med ozemljem pod britansko suverenostjo in Španijo nastala t. i. trda meja, kar bi povzročilo težave ljudem in podjetjem na obeh straneh.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

awontuwej
02. 01. 2021 18.39
-1
ZDA je uspelo razcepiti EU, VB pa bo plačala ceno te pustolovščine...
hotchilipoper
02. 01. 2021 11.28
Brez večjih težav,je pa ogromno majhnih hahahaha,kar vprašajte šoferje
FlatyEric
01. 01. 2021 20.32
+2
Škoti dobrodošli. Vrnite se čim prej.
nikhrast
01. 01. 2021 20.21
+0
Angleški ribiči pa nezadovoljni, godrnjajo kako jih je izdal Johnson.
Ingram
01. 01. 2021 19.00
+7
A veste kako se obnašajo angleži? Sem kar nekaj časa na otoku v presledkih. Nikoli niso bili del EU skupnosti tako da zdaj velja: angleški zrak, angleška voda, angleško drevo, angleška zemlja, angleški... itd. Tudi mladina je tako naučena oz demokratično vzgojena, kar ni angleško je slabo, čudno, bljak in grozno. Mislim da Škoti bodo dosegli samostojnost isto tako se bodo S. Irci združili z R. Irsko. EU bi pa lahko bila malo bolj stroga pri trgovanju z UK. Lahko bi pisal in pisal ampak naj bo dovolj, ker me žalosti kot velika demokratična država navzven ampak navznotraj pa precej drugačna.
ochi
01. 01. 2021 20.22
lesne repromateriale imajo bosanske, tako, da so lahko kar mirno tiho.
malaraja
01. 01. 2021 17.22
+14
Jaz jim želim veliko sreče in da se čim prej spet vidimo. Če jim ne bo šlo, bodo gotovo welcome back. Ne bi bilo prvič, da so si premislili. Škotom pa veliko poguma in srečno na referendumu. Je rekla Škotska premierka, naj v Evropi ne ugasnemo še luči, ker bodo Škoti kmalu nazaj. Carica.
Zmaga Ukrajini ...
01. 01. 2021 18.27
-2
Ja, Škoti se bunijo. Ampak Johnson jih bo onemogočal na vse mogoče načine. Nazadnje je izjavil, da ponovni referendum Škotov ni dopusten.
metulj?ek
01. 01. 2021 19.11
+2
Škoti bodo naredili kar je treba, boli njih za Johnsona...
SlabaGuma
01. 01. 2021 20.15
+3
Škote čakamo odprtih rok. Angleži pa naj svojo politiko s kraljico vkup nekam vtaknejo. Čim bolj stroge zakone proti njim pa da jih vidmo s svojim funtom kje bodo končali.
Zmaga Ukrajini ...
01. 01. 2021 20.27
+1
Ja, ja,... ok. Saj jim privoščim, da jim uspe znebiti se norega Johnsona in britov. In da to uspe tudi Severnim Ircem. Ampak pravim samo, da bo težka. Imeli so referendum 2014 in odločili so se za obstanek v UK, zdaj pa jim Johnson meče pod nos, da so obljubili, da bo to edini referendum. Takrat seveda ni bilo nobenega govora o brexitu, ki bi zelo verjetno precej spremenil izid referenduma.
kakafonijaprava
01. 01. 2021 16.50
+1
viski se bo podražu.
R 500
01. 01. 2021 18.17
+4
portorico 1
01. 01. 2021 18.46
+2
Kaj ti še piješ škotskega. Sedaj je v modi japonski!
EEgon
01. 01. 2021 16.33
+5
Sedaj bo VB dokončno razpadla na Škotsko in Anglijo ( Welsh oni so že vsi jugoslovani beri angleži).
McGregor---
01. 01. 2021 16.07
+6
Pred mesecem kupil superge v UK in ker imamo na našem koncu GLS dostavo v ku..u, je bil paket vrnjen pošiljatelju. Pošiljatelj mi bo v ponedeljek (preko drugega ponudnika paketne dostave) poslal paket ponovno. To pomeni, da bom moral zaradi izmečka pri GLS, ki mi je prvotno kao dostavljal in vrnil paket, sedaj plačati carino na ponovno poslan paket 🤔😏
Fluxx
01. 01. 2021 16.31
+5
Fluxx
01. 01. 2021 16.31
+5
Zmaga Ukrajini ...
01. 01. 2021 18.29
+2
Daj oglasi se ponovno, KO boš plačal carino. Me prav zanima.
ochi
01. 01. 2021 20.24
+1
uveljavljaj vračilo carine če je datum na računu izpred izstopa.
tutabo
01. 01. 2021 15.59
+6
haj sedaj, ko se ni prometa... boste poročali čez 14dni!!
Geres
01. 01. 2021 14.39
+8
Švica tudi ni del EU, ampak če prav vem, ima Švica z EU med drugim tudi dogovor, da so del carinske unije. Osebno menim: če nisi del EU, potem se pač tudi ne moreš biti del carinske unije. Ne pa pobrat samo kar ti paše, prispevati pa nič.
DominusMaximuz
01. 01. 2021 15.12
-6
V bistvu bi morali biti vse samo v carisnki uniji vse ostalo pa bi moralo ostati na lokalni ravni! EU mora pasti in nekaj novega mora zrasti na tem skrupcalu
Andree
01. 01. 2021 15.38
-1
Geres
01. 01. 2021 17.47
+5
No jaz pa recimo ne vidim smisla v taki množici držav in kar se mene tiče bi za celotno EU uvedla enotno davčno politiko, zdravstveni sistem, pokojninski sistem. In zmanjšala javno upravo v državah.
Michel Franco HD
01. 01. 2021 20.19
Bodočnost unije je samo na plečih delavcev. V korist požrešnim kapitalistom.
Uporabnik419925
01. 01. 2021 14.30
-11
Kaj pomeni pojem demokracija ? Demokracija je pojem ki med enim pojasnjuje dejansko voljo ljudstva. Torej ljudstvo se je odločilo v Angliji, da izstopi iz EU!!! Če bi v Sloveniji vladajoča politična garnizltura omogočila izpeljavo referenduma kjer bi se državljani izjasnili glede ostanka v zvezi NATO ali ne bi se po mojem mnenju večina odločila za izstop. Ker pa politična opcija na oblasti v Sloveniji ne spoštuje volje državljanov Slovenije torej posledično zavrača demokracijo živimo v državi, ki najbolj spominja na greznico. Vsa dejstva zadnjih 30 let to dokazujejo.
zurbrigen
01. 01. 2021 14.38
+8
IN ko izstopimo iz nata, bo vsak ki ima 3 NE 5 minut časa, zavzel Slovenijo, mi s teboj na čelu pa jih bomo pričakali v predklonu z spuščenimi hlačami ane. Ajde človk dej se mal zresni, ti bi vojski vzel pa dal vsem ki imajo že sedaj preveč reveži pa še vedno neb mel za sendvič. Drugo leto bi enako naredil s policijo, kaj jo pa rabmo ane.
malaraja
01. 01. 2021 15.28
+5
Ne vidim razloga, da bi izstopili iz Nata ali EU. Ni šans. Referendum sigurno ne bi uspel. Samo EU nas brani pred podivjanimi janšisti in kriminalnim podzemljem. Vsaj en, ki ga po prstih, ki jih preveč steguje. Si predstavljate, da Janša začne tiskat denar? Uffff, pakiram kufre.
Damijan Medica
01. 01. 2021 15.50
+5
NWO 2014
01. 01. 2021 16.53
+0
malarja : evo ta model "Malarja" je tipičen primer povprečnega slovenca ki ni in ne bo še dosti časa dojel kaj se dogaja..Vi ste še na tem "levelu" da mislite oz upate da državni parlament nekaj šteje.Pa kaj vam ni jasno no? Kaj vam ni jasno?? Koliko dokazov dejanj rabite da boste že enkrat štekali da to ne gre tako ? ..Ta problem z maskami,z covidom je več ali manj povsod v evropi.Se pravi so vsi Janše ? ..Ne vi ste sam butli to je problem.Dejte začet razmišljat ker ste patetični...patetični !
malaraja
01. 01. 2021 17.15
+1
NWO, pusti maske, pusti Covid, poglej z distance na našo lepo državico, ki jo vodi pravnomočno obsojeni kriminalc. Samo za to gre. Edini v Evropi imamo očitno volilce, ki jim je to vseeno. Je še kje na svetu PV, ki je ušel iz zapora zaradi procesnih napak? Ve kdo za koga? Ne nabijat in menjat teme, meni je vse jasno.
Victorinox
01. 01. 2021 18.10
+2
Kako pa bi komentiral izražanje volje ljudstva od l.1945-1989 (razen takoj po vojni kot zavajanje ljudi) ko sploh ni bilo nobenih volitev na državni in lokalni ravni? A tisto je bilo pa v redu, namreč na oblasti ena in edina samooklicana in zveličavna stranka??
portorico 1
01. 01. 2021 18.50
+1
Bolje tako "obsojeni" predsednik, kot vaški komedijant!
Justice4all
01. 01. 2021 13.48
+12
Posledice bomo lahko ocenili šele po enem letu. Do takrat ga pa ni pametnjakoviča.....edino tukaj...
provni
01. 01. 2021 13.41
+18
Ker Britanija ne bo več plačevala denarja v Evropski fond, bo morala pač plačevati carino. Počasi bodo ugotovili ali se jim splača biti izven EU. Pa srečno 2021.
Rde?a barva
01. 01. 2021 12.49
-7
Če bi bila Tanja Fajon predsednica evropske komisije, ZK ne bi nikoli zapustilo unije, ampak bi namesto njega leteli Mađarska in Poljska.
zurbrigen
01. 01. 2021 14.40
+6
Tanja bo ko potečejo mandati prezident le še svojega dvorišča
VAREN
01. 01. 2021 12.29
+7
Nobene škode.