Tujina

Na plažo Floride naplavilo trimetrsko kladvenico

Tallahassee, 16. 04. 2022 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obiskovalce plaže Pompano je presenetil velik poginuli morski pes. Samica vrste kladvenica je tehtala 226 kilogramov, velika pa je bila tri metre. Ker se jih ne sme loviti, so tako znanstveniki dobili edinstveno priložnost za podrobnejši vpogled v tega morskega plenilca. Po odvzetju vzorcev so morskega psa zakopali na plaži.

Na floridski paži Pompano se je 6. aprila zbrala množica ljudi. A tokrat ne zaradi toplega vremena ali morja, obiskovalce je pritegnil čisto poseben obiskovalec, pred katerim sicer običajno bežijo v nasprotno smer. Na plažo je namreč naplavilo kar trimetrsko kladvenico, ljudje pa so si lahko tako na varen način ogledali tega morskega predatorja, ki plavalcem sicer naganja strah v kosti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na plažo je kmalu prihitela tudi organizacije American Shark Conservancy, ki je morskega psa odstranila ter nato odvzela vzorce, poroča CNN. Med zobmi samice kladvenice pa se je skrival tudi trnek. Naravoslovka in ustanoviteljica organizacije Hannah Medd je povedala, da posebna vrsta trnka običajno kaže na to, da je nekdo lovil veliko žival, kot je na primer tudi kladvenica. "Zlasti ta vrsta morskega psa je še posebej dovzetna za  stres," je povedala. 

Kot je dejala, majhna skupina rekreacijskih ribičev s svojim lovom cilja prav na morske pse, ki jih po ulovu sicer izpusti. To je na Floridi zakonito, vendar pa lahko stres zaradi ulova ter rane zaradi ribiških trnkov povzročijo tudi pogin živali. "To je sicer precej redek dogodek," je povedala Meddova ter dodala, da na leto v povezavi s tem dobijo do štiri klice.

Njena ekipa se sicer zavzema, da bi ribiči uporabljali vsaj boljšo ribiško opremo in drugo orodje, ki skrajša čas boja med ribo in ribiči. Krajši čas pa pomeni tudi manj možnosti za poškodbe ali smrt, je razložila. "Ta vrsta morskega psa je zelo dobra v boju z ribiči. Prav zato jih slednji tako radi lovijo, saj jim prinesejo več razburjenja."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ker je njihov lov sicer  prepovedan, če jih po ulovu ne vrnejo v naravo, je znanstvenikom zelo težko dobiti vzorce. Tokratno odkritje naplavljenega morskega psa pa predstavlja odlično priložnost, da to "pomembno" vrsto raziščejo podrobneje.

Po podatkih komisije za ohranjanje rib in divjih živali Floride so veliki morski psi v obalnih vodah okoli Floride pogosti. Živijo lahko tudi več kot 20 let, dosežejo pa lahko več kot pet metrov dolžine. Kladvenice imajo sicer pomemben vpliv na oceanske ekosisteme, pravi Meddova. "So le zelo pomemben del prehranjevalne mreže, ki ohranja naše oceane zdrave," je dodala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G8J
17. 04. 2022 11.16
+0
Koga spet farbate? Na omenjeno obale greš če želiš biti demonizovan. ribolovu pa nasprotujejo lahko samo vegani in gretovci ki ne vedo kaj je dobra riba. Vse ribe so okusne in tudi ta je odlična v kolikor je pravilno pripravljena.
Tone 12345
17. 04. 2022 10.46
Hugh_Mungus
16. 04. 2022 17.08
+8
Športni ribolov ni nič drugega kot izživljanje nad preganjanjem živali. Kot da bi v parku dal meso na trnek, pol pa psa za gobec vlekel na laksu, dokler ga ne bi zvlekel do sebe in ga pol kao "velikodušno" izpustil. Sadisti pač.
flojdi
16. 04. 2022 16.15
+2
.? zakaj je umrla. ? so jo odprli in v njej našli plastenke , jogurtove lončke , pixne ,...…….
flojdi
16. 04. 2022 16.16
+0
.in ..? zakaj ne piše , kaj ribiči vse najdejo v ribah , ko jih razkosavajo
Zamorec
16. 04. 2022 16.07
+6
Nevem če je glih najboljš to na plaži par centimetrov pod sipo zakopat...
Ramzess
17. 04. 2022 09.44
-1
Res ni, prej sli slej bo spet zunaj, kadaver razpada in ni zdravo za ljudi, ki so na plaži.