Tujina

Na Poljskem tesno zmagal dosedanji predsednik Duda

Varšava, 13. 07. 2020 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
11

Na nedeljskih predsedniških volitvah na Poljskem je z majhno prednostjo zmagal dosedanji predsednik Andrzej Duda. Kot je danes sporočila državna volilna komisija, je po končnih izidih prejel 51 odstotkov glasov. Župana Varšave Rafala Trzaskowskega je podprlo 49 odstotkov volivcev. Volilna udeležba je bila neobičajno visoka, 68,2-odstotna, najvišja v zadnjih 25 letih, je še sporočila volilna komisija.

Na nedeljskih predsedniških volitvah na Poljskem je z majhno prednostjo zmagal dosedanji predsednik Andrzej Duda. Kot je danes sporočila državna volilna komisija, je prejel 51 odstotkov glasov. Župana Varšave Rafala Trzaskowskega je podprlo 49 odstotkov volivcev. Volilna udeležba je bila zelo visoka, 68,2-odstotna. To je najbolj tesen izid na predsedniških volitvah od padca komunizma leta 1989, piše BBC

Noben od kandidatov poraza sicer po rezultatih vzporednih volitev ni priznal. Trzaskowski je svojim podpornikom v nagovoru dejal, da gre verjetno za najtesnejši izid v poljski zgodovini in da še nikoli niso tako močno občutili, kakšno moč ima glas posameznika. 

Trzaskowski je Dudi sicer danes čestital za zmago. "Naj bo ta mandat povsem drugačen," je zapisal na Twitterju.

Iz njegove stranke Državljanska platforma (PO) so sicer v nedeljo sporočili, da zbirajo informacije o volilnih "nepravilnostih". Med drugim, naj Poljaki v tujini ne bi pravočasno prejeli glasovnic, tako da niso mogli glasovati.

Prve čestitke je Duda po navedbah tujih tiskovnih agencij prejel iz Madžarske. Madžarski premier Viktor Orban je na Facebooku objavil fotografijo s poljskim predsednikom in zapisal: "Bravo!". Čestitali so mu tudi že srbski predsednik Aleksandar Vućić ter predsednik Litve Gitanas Nauseda in češki predsednik Miloš Zeman.

Politologinja z varšavske univerze Anna Materska-Sosnowska je ocenila, da visoka mobilizacija mladih za kandidata opozicije kaže na "novo opozicijsko silo". Vendar pa je po njenih besedah "realistično" tveganje, da bi lahko Poljska začela postajati podobna Madžarski.

Dodala je, da bi lahko zaradi tesnega rezultata volitve izpodbijali na sodišču.

Kam se bo usmerila Poljska?

Volitve so bile videne kot izredno pomembne za smer, v katero bo šla država – stran ali proti Evropski uniji, stran od ali proti liberalizaciji. Zmaga Dude najverjetneje pomeni nadaljnje nasprotovanje splavu in pravicam istospolnih, prav tako pa sporne spremembe sodnega sistema. Med volilno kampanjo je Duda med drugim dejal, da so "pravice LGBT skupnosti bolj destruktivna ideologija kot komunizem".

Trzaskowski na drugi strani podpira bolj progresivne ideje in aktivno sodelovanje znotraj Evropske unije. Leta 2018 je postal župan prestolnice, slogan njegove kampanje pa je bil "Varšava za vse". Po vzporednih volitvah je svojim podpornikom dejal, da jih čaka napeta noč, a da, ko bodo rezultati uradni, je prepričan v to, da bodo zmagali. Ob tem je poudaril, da ne bodo imeli druge možnosti za spremembo smeri, v katero gre Poljska. "Karkoli se bo zgodilo, se bomo še vedno borili za svobodna sodišča, branili ustavo in se nadalje zavzemali za pravice žensk," je še dejal. 

Duda je imel široko podporo v ruralnih področjih in na vzhodu države, medtem ko je njegov rival popularen predvsem v večjih mestih in regijah, ki mejijo na Nemčijo. Volitve bi se morale zgoditi maja, ko je imel Duda po javnomnenjskih raziskavah veliko večjo podporo, a je udarila pandemija novega koronavirusa. Vladajoča stranka si je kljub temu želela izvesti volitve, a so klonili, ko se je koalicijska stranka pridružila opoziciji pri stališču, da PiS politiko postavlja pred javno zdravje. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sokril
13. 07. 2020 17.21
-4
Trzaskowski na odrih ni predstavlja prihodnost Poljske, kot si jo on zamišlja. Kje so migranti iz Azije in Afrike, kje so istospolni, kje so transspolne osebe, itd.
nikhrast
13. 07. 2020 16.50
-5
Če se v parlamentarni demokraciji smatra vloga predsednika kot politična funkcija, potem je nekaj narobe v tej državi. Predsednik v parlamentarni demokraciji more biti predstavnik vseh državljanov.
Desno
13. 07. 2020 16.22
+5
bravi poljaki.. bolje desno definitivno
mačo123
13. 07. 2020 16.07
+1
Levičarji tudi Poljaki so spregledali.Še vedno bolje slab desničar kot dober levičar.
Rde?a barva
13. 07. 2020 10.58
-25
Katastrofa! Takoj izgnat iz EU.
Marko_13
13. 07. 2020 11.47
+25
Demokracija je hudič za komuniste, to imaš pa prav😉
Khronos
13. 07. 2020 12.23
+10
borjac
13. 07. 2020 10.34
+1
Ali se kdo še spomni kdo je Lech Walesa, to je človek, ki je začel in tudi izpeljal demokratizacijo Poljske, ter izstop iz Varšavskega pakta, to je izvedel kot predsednik sindikata pristaniških delavcev v Gdasku, oblast so po tem ugrabili konservativci in cerkveni moljakarji ki vladajo še danes, tipično za te ljudi, garajo in borijo naj se drugi, mi pa poberemo pridelek, celo tako daleč so šli da so Waleso postavili pred sodišče ko si je drznil kritizirati Kacynskega , on je z bratom dvojčkom obvladoval Poljsko, po smrti brata pa vodi Poljsko sam po konservativnih pravilih, ki so takšna kot pred 200 leti, ima polno podporo Poljske cerkve, zanimivo pa je to da nima družine in po glasovih , ki včasih utečejo čez zid molčečnosti, je homoseksualec, hinavščina cerkve ali pa utečena praksa, kakor vzameš.
FolkloraS
13. 07. 2020 10.11
-6
Za razliko od našega se ta vsaj opraviči, pri nas pa iz dneva v dan hujše. Ko zmanjka žaljivih tvintov doma, gre pa malo po Balkanu
Tylers
13. 07. 2020 10.06
+24
Desni zmagali na volitvah?! Weeeeee, fašizem!!!!
Synchro
13. 07. 2020 09.05
+21
Bravo Duda! Poljska bo kot kaže še naprej normalna država z pravilnimi Evropskimi vrednotami. Z liberalci pa lepo na smetišče. :)