Tujina

Na Portugalskem divjajo gozdni požari, vročina se bo še stopnjevala

Lizbona , 10. 07. 2022 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Portugalskem ob izredno visokih temperaturah divja več gozdnih požarov. Oblasti poročajo o 29 poškodovanih osebah. Večje pošiljke dežja ni na vidiku, meteorologi pa za prihodnji teden napovedujejo, da se bodo temperature povzpele vse do 45 stopinj Celzija.

V soboto so na Portugalskem zabeležili 125 aktivnih požarov, kar je največ v enem dnevu letos. S tremi večjimi požari se trenutno bori okoli 1500 gasilcev. 

Portugalska vlada je razglasila stanje pripravljenosti po vsej državi, ki bo veljalo od ponedeljka do petka. V tem času bodo veljali številni previdnosti ukrepi, med drugim prepoved dostopa do gozdov, ki so še posebej ogroženi, prepoved uporabe kmetijskih strojev in ognjemetov. Portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa je zaradi razmer v državi odpovedal udeležbo na zasedanju Združenih narodov v New Yorku. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dodatne skrbi povzročajo tudi napovedi meteorologov. Od torka naprej se bodo temperature v nekaterih delih države povzpele vse do 45 stopinj Celzija, vročino pa bo spremljal močan veter. 

Posledice požara na jugu Francije
Posledice požara na jugu Francije FOTO: Profimedia

Zahodna Evropa se že vse od junija sooča z neobičajno visokimi temperaturami in hudo sušo. Gozdni požari divjajo tudi v Španiji in Franciji. Junijska količina padavin v Španiji je bila za okoli polovico manjša od tridesetletnega povprečja, državni rezervoarji pa so na pol prazni. Tudi Italija se sooča z najhujšo sušo v 70 letih. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
10. 07. 2022 13.56
+2
kot sta revščina in bogastvo nepošteno razporejena so tudi suše in poplave! ko je vsega preveč-je odveč!
Anakin Skywalker
10. 07. 2022 16.00
Ramzess
10. 07. 2022 13.53