Tujina

Na zadnjem posnetku Mateja ob Savi se sliši glas – nova sled ali lažna prijava?

Beograd, 18. 01. 2022 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
67

V Beogradu se nadaljuje iskanje mladega Splitčana Mateja Periša, ki je pogrešan že 19 dni. Policija noč in dan išče sledi, ki bi dale odgovore o njegovem izginotju, pomagati poskušajo tudi ljudje, ki pa večinoma sporočajo netočne in napačne informacije. Zadnja od njih naj bi bil neznan glas na posnetku, na katerem se Matej spušča proti vodi.

Več videovsebin
  • Rekonstrukcija dogodkov ob Matejevem izginotju
    07:29
    Rekonstrukcija dogodkov ob Matejevem izginotju
  • Skrivnostno izginotje Mateja Periša
    00:49
    Skrivnostno izginotje Mateja Periša

Najzanesljivejša sled za pogrešanim Matejem Perišem so posnetki nadzornih kamer po mestu. Na zadnjem od njih se Matej po stopnicah restavracije Savanova spušča k vodi. Kaj se je zgodilo zatem, ni znano. 

Včeraj pa so na spletni strani Izginuli Matej Periš izpostavili, da je policija, ki je pregledala več kot sto ur videomateriala, izpustila izjemno pomembno podrobnost – da se na deveti sekundi omenjenega posnetka sliši, kako nekdo reče: "Ajde sad ustani." ("Daj, vstani zdaj.") Že pred tem so se pojavljala namigovanja, da je na tem posnetku poleg Mateja mogoče opaziti še eno osebo. 

A upanje, da gre za novo sled, je hitro razblinil menedžer restavracije Savanova, Ljubomir Ilić, ki je za Index.hr povedal, da njihove kamere sploh ne snemajo zvoka. Glas, ki se sliši na posnetku, je bil tako najverjetneje dodan naknadno in ni del izvirnega posnetka. Policija zadeve še ni komentirala, po poročanju srbskih medijev pa naj bi posnetek vseeno še enkrat preučila.

Ena zadnjih lažnih prijav je bil tudi klic na policijo, da so na območju Bele stene opazili truplo mlajšega moškega. Na kraj so seveda takoj odhitele patrulje, ki pa niso našle ničesar. Tudi sicer so prebivalci policiji sporočali, da so Mateja videli na več lokacijah v mestu, a prav vse takšne sledi so peljale v slepe ulice. 

"Policija podrobno preveri vsako informacijo, ki jo dobi, a pokazalo se je, da so bile do zdaj vse napačne. Ta primer obravnavajo zelo resno in ne želijo izpustiti prav nobenega detajla. Preiskovalci vedo, da ljudje nimajo slabih namenov in da želijo samo pomagati, ampak še vsakič do zdaj se je izkazalo, da ne gre za pogrešano osebo," je za Kurir povedal neimenovan vir blizu preiskave. 

Matejev oče Nenad je vse, ki bi imeli kakršne koli informacije, pozval, naj jih prijavijo policiji, in izrazil željo, da se iskanje ne bi spremenilo v "resničnostni šov". "Zelo pomembno je in upanje mi daje to, da sem od toliko ljudi v Srbiji dobil sočutje. To si bom zapomnil do konca življenja," je dejal. 

Policija izdelala rekonstrukcijo dogodkov in izključila nasilje

Spomnimo, Matej je izginil v noči s 30. na 31. december, ko je iz še neznanih razlogov nenadoma in brez svoje jakne zapustil klub Gotik, v katerem so se zabavali s prijatelji. Nadzorne kamere so ga posnele, kako je devet minut tekel po mestu, do promenade ob Savi, kjer se je približal reki. Tam se je za njim izgubila vsaka sled. Prijatelji so njegovo izginotje policiji prijavili 31. decembra ob 18. uri. 

"V prvih dneh njegovega izginotja se je veliko ugibalo – od tega, da je Mateja nekdo ugrabil, do tega, da je postal žrtev migrantov in da se nekje skriva. Preiskovalci so vse te teorije ovrgli in sporočili, da ni nobenih dokazov, da je bil Matej žrtev kaznivega dejanja. Javnosti so pokazali tudi rekonstrukcijo njegovega gibanja tiste usodne noči, na podlagi katere lahko sklepamo, da je šel v reko, iz nje pa ni nikoli prišel," še dodaja vir. 

Srbska policija je s pomočjo posnetkov nadzornih kamer ugotovila, da je Periš klub Gotik zapustil ob 1.43, tekel po Karađorđevi ulici in se nato napotil na promenado Sava. Kot že omenjeno, ga je kamera restavracije Savanova ob 1.52 posnela, kako se spušča k vodi. Signal njegovega telefona je bil zadnjič zabeležen ob 2.03 v Savi, obstaja pa tudi posnetek osebe, ki ob 2.05 plava v reki točno nasproti kluba Gotik. Zanj je policija po številnih ugibanjih sporočila, da je avtentičen.

Da se iskanje nadaljuje in da se vsaka sled podrobno preveri, je potrdila tudi policija. "Iščemo naprej, ne samo v vodi pri Beogradu, ampak tudi širše. Obvestili smo kolege iz drugih policijskih uprav, preverimo vsako informacijo, ne glede na to, kako nenavadna je. Mateja iščejo tudi domačini, iščemo ga s termovizijskimi kamerami, sateliti in vsemi razpoložljivimi sredstvi," so pojasnili. 

Pred nekaj dnevi se je iskanju s čolnom pridružil celo notranji minister Aleksandar Vulin, ki je skupaj z direktorjem beograjske policije Veselinom Milićem in vodjo potapljaške enote prečesaval reko Savo. "Na čolnu je bil tudi oče pogrešanega Mateja. Pokazali so mu zemljevid reke in obale ter mu pojasnili traso, na kateri bi Matej šel v vodo in kjer bi lahko bil," je še navedel vir. 

Policijska rekonstrukcija Matejevega gibanja.
Policijska rekonstrukcija Matejevega gibanja. FOTO: MUP Srbije

Hrvaška policija bo znova govorila z Matejevimi prijatelji

Medtem pa so hrvaški preiskovalci sporočili, da bodo še enkrat govorili z Matejevimi prijatelji. Prav oni bi namreč lahko imeli odgovore na ključna vprašanja. "V Srbiji so bili večkrat izprašani, opravili so tudi poligrafsko testiranje, a vsekakor jih bodo na Hrvaškem znova izprašali. Trenutno imajo nekateri od njih koronavirus, zato policija čaka, da se pozdravijo, potem pa bodo lahko dali izjave in razjasnili nekatere nejasnosti," je še dejal vir blizu policije. Iz posnetkov je namreč jasno, da je Matej hotel nekam priti, saj je poskušal ustaviti taksi. Pojavljajo se govorice o prijateljici, ki se je prav tako zabavala v Beogradu, kar je Matej videl na Instagramu, nato pa se je želel srečati z njo. Ni pa jasno, zakaj se je potem obrnil k reki, kjer ga je kamera zadnjič posnela. 

Tudi načelnik hrvaške uprave kriminalistične policije, Antonio Gerovac, je poudaril, da so Matejevi prijatelji za ta primer ključni . "Srbska policija se je z njimi že podrobno pogovorila. Ne morem izdati podrobnosti in govoriti o uživanju opiatov. Kar zadeva njihovo gibanje v Beogradu, pa je policija izdelala celotno rekonstrukcijo za vsako minuto. Hrvaška policija se bo osredotočila na njegove prijatelje, ki so ključen vir informacij. Morali bodo pojasniti manjkajoče dele in nejasnosti," je dejal. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blackkesi
01. 05. 2022 13.16
+1
Model je končau v kleti pri kakemu mučitelju ali še kaj hujšega.
Fichte
18. 01. 2022 18.00
-1
To pa res več nobenega ne zanima.
kiropraktik
18. 01. 2022 16.25
+1
Se je preden je šel v vodo sezul? Prosim preverite!
Težeklojz
18. 01. 2022 15.54
+1
Zanima me, če je iz posnetka razvidno al Matej po Savi plava gor, al dol? V primeru plavanja proti toku nekako poizkušam razumet. Verjetno naprošate, če še mi vržemo kak uč proti Zelencem. Če pa je plaval proti izlivu, je pa tole navadno golo posiljevanje na dnevni ravni. Pa mir v dušah svojcev želim.
V SHESHELJ
18. 01. 2022 16.31
+4
Glede na izjave katere pises nisi ravno socuten do svojcev...proti toku...predvidevam da si reko Savo res videl le pri Zelencih da o Beogradu sploh ne govorim...nimas predstave! Zadrzi se bedastih komentarjev, hvala
Grma53
18. 01. 2022 16.53
-4
Posiljevanje je ta nadaljevanka. Večini avtohtonih Slovencev dogajanje na Balkanu dol visi. Zato pa se potem pojavijo tudi taki komentarji, in prav imajo, ker je tega posiljevanja že preveč. Kogar pa zanima dogajanje južno od Kolpe, pa ima vse možnosti, da to izve.
nikagaja
18. 01. 2022 17.57
+5
pa kaj beres, ce te ne zanima. in potem se komentiras. !!!
Težeklojz
19. 01. 2022 09.09
-1
Gospod Dr....v dani situaciji, katero svojci doživljajo, vam povem, da bo blagodejno stanje nastopilo samo v primer ko ali če Mateja najdejo. Živega ali mrtvega. Svojcem želim, da se situacija razplete kar najhitreje tako ali drugače in sem za to ne sočuten? Predvidevate pravite....mi objasnite razliko plavanja proti toku ter plavanje po Savi navzgor? Za drugo obrazložitev pa vas naprošam, na kakšen način je Matej z nami povezan bolj kot pa Hanzz iz severa Nemčije? O njem namreč ne pišejo ničesar.
theSTRUČKO
18. 01. 2022 15.53
+3
…to pa dela droga pjebi… sam stran od takih pospesevalnih zadev za žuranje in potem eventuelno tudi umiranje… no kakorkoli upam, da bodo starsi dobili odgovore… zelim jim vse dobro… pa upam da je se nekje tam zunaj živ in zdrav… 😔
revolucija_mb
18. 01. 2022 15.21
+0
Nehajte že...brigajte se za svoj prag. Že tako ali tako nič, zdaj pa še kup novic ki ne sodijo med nas...poden od podna.
korošc
18. 01. 2022 15.12
-8
Kaj se slepimo? Če greš v tak klub se drogiraš, drugače ne zdržiš! Malinovci so se ga hotli preveč prizadet in se je enmu strgalo…. Zdaj pa že 20 dni jokamo za narkičem plus tega Hrvat…..
451253
18. 01. 2022 13.51
-3
na posnetku, ko naj bi ze plaval po vodi je delno izrezan, ampak se vedno ga je ostalo toliko, da se opazi cloveka, ki tece po drugi strani mosta in gleda v reko.....tam kjer so rekli da so #nasli#signal, preden je izgin8l.
451253
18. 01. 2022 13.52
+2
Amasakul
18. 01. 2022 13.50
+8
Sava....ravno ni 31.12 primerna za plavanje.
marina1004
18. 01. 2022 13.19
+7
luna.3
18. 01. 2022 13.07
+8
Vsak dan eno in isto, pisanje o vsakem njegovem premiku. Me zanima, ali bi njihovi mediji pisali vsak dan, če bi se izgubil kakšen naš državljan, kar se tudi dogaja. Naj pustijo, da o tem pišejo njihovi mediji, težko je za domače, posebno še, če je vsak dan druga informacija, ampak naši mediji naj se posvečajo svojim težavam oz. našim.
Vidmax.com
18. 01. 2022 13.05
+15
Jaz sem še vedno mnenja, da mu je od droge zašpilalo, ali da je imel neke vrste hud panični napad (lahko ravno zaradi droge, ali pa zdravstvenih razlogov), nakar se je zaradi vročine vrgel v vodo. Sklepam, da si je v tistem trenutku samo zaželel domov, kjer bi se čutil varnega, a se je izteklo drugače. Poanta zgodbe: Droge so d*ek.
mungus
18. 01. 2022 13.21
+8
se strinjam ....pa saj to se ve samo v javnost ne dajo ker bi pogrešani takoj izgubil pike pri folku....ker v nasprotnem bi pa folk zamahnil z roko in ...saj si je sam kriv.....tako je to.
pokercat912
18. 01. 2022 12.38
+25
Bogi svojci, nihče si ne zasluži živet v tej agoniji ko ne veš kje je tvoj ljubljeni
deltex
18. 01. 2022 12.33
+14
Seveda so prijatelji ključni v tem primeru. Zagotovo vedo veliko več, kot so povedali, ali pa so povedali, pa pač javnost še ni izvedela. Glede na to, da jih bodo ponovno zaslišali in to večkrat, niso ravno usklajeni...
Killer999
18. 01. 2022 12.32
+6
Moje mnenje mali je sam pojedel drogo ali so mu kolegi podtaknil naj začnejo govorit kolega so zj..bal da jih ni sram poleg tega pa celo familijo
ljx
18. 01. 2022 12.28
+18
Da greš decembra samo v majici s kratkimi rokavi okol,pol sigurno nisi priseben,še posebej pa če kr neki tekaš okol kot muha brez glave.Tudi jaz bi prvo pomislil na droge,če fant že prej ni mel psihičnih težav.
Pinkman.
18. 01. 2022 12.24
+11
A se ni nobenemu sprehajalcu zdelo čudno, da mlad fant teka decembra v kratkih rokavih na okoli?
Abica
18. 01. 2022 12.37
+12
Bi ti klical policijo, če bi mimo tebe nekdo tak tekel? Bi že moralo biti kaj več.
Grma53
18. 01. 2022 16.57
velijo
18. 01. 2022 12.23
+3
V istem momentu, ko se Matej odpravi po stopnicah proti Savi, se v desnem vogalu zgoraj vidi še ena oseba ki gre v isti smeri. Do zdaj nisem zasledil, da je to kdo opazil in kak od policajev komentiral, pa se mi zdi pomembno, saj bi lahko sledili tudi tisto osebo po kamerah, saj so jih po Beogradu Kitajci namestili res ogromno. Sledenje te osebe bi lahko pripeljalo do tega, da je identificirajo in izprašajo, saj je ta oseba zadnja, ki ga je dokazano videla živega
pokercat912
18. 01. 2022 12.35
+9
D0c
18. 01. 2022 12.41
+6
Grma53
18. 01. 2022 17.00
Javi se v Srbsko policijo. Očitno rabijo še enega butalca iz Slovenije, da reši problem
big_foot
18. 01. 2022 12.14
+13
Pa saj jih je tudi v ljubljanici kar nekaj šlo… največkrat so bile krive droge.
dark sun
18. 01. 2022 12.24
+6
Pri drogi, ki povzroča občutek gorenja, človek najbrž ne teče najprej po ulicah do neke restavracije, če ima reko pred sabo.
krucyfix
18. 01. 2022 14.49
+5
Pri drogi ni nujno da se človek obnaša logično.
Grma53
18. 01. 2022 17.02
Se spomnim, ker so tedaj balkanski mediji imeli izredne izdaje in posebne dopisnike iz Slovenije
dark sun
18. 01. 2022 12.05
+2
Ja, zanimivo, da so edini relevantni posnetki nadzornih kamer, ljudje pa nagibamo k bolj ali manj za lase privlečenim zgodbicam;-). Je pa res zanimivo, kako so uspeli mediji iz tega primera narediti pravi reality show. Očitno je prava zmes vseh sestavin, da je za publiko primer zelo zanimiv. Ali veste, da je v približno istem obdobju izginil mlad Srb, ki je tik pred odhodom vse naprave vrnil na tovarniške nastavitve in pustil le zapis, da naj ga ne iščejo in da se bo že vrnil, če mu "tam" ne bo všeč? O tem primeru pa ni ne duha ne sluha.