Tujina

Na protestih v Mjanmaru v nedeljo najbolj krvav dan doslej 

Jangon, 15. 03. 2021 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Mjanmaru se nadaljujejo protesti proti vojaški hunti, ki je februarja prevzela oblast v državi. Nedelja je bila najbolj krvav dan od njihovega začetka, nasilje varnostnih sil je terjalo več deset žrtev. Vojaška hunta je medtem razglasila vojno stanje za še štiri okrožja Jangona. To pomeni, da bodo vsakomur, ki je aretiran v okrožju z vojnim stanjem, sodili na vojaškem sodišču in ne na civilnem, zagrožene pa so kazni od treh let težaškega dela do usmrtitve.

Po navedbah nevladnega združenja za pomoč političnim zapornikom (AAPP) je bilo v nedeljo na protestih ubitih najmanj 44 ljudi. Novičarski portal Myanmar Now je medtem ob sklicevanju na informacije iz treh bolnišnic poročal, da je samo v mestu Jangon umrlo 59 protestnikov.

Predstavnika Združenih narodov sta danes obsodila nedeljsko dogajanje v Mjanmaru. "Vodje hunte ne sodijo na oblast, ampak za rešetke," je tvitnil posebni odposlanec ZN za človekove pravice v Mjanmaru Tom Andrews. "Onemogočiti jim je treba dostop do denarja in orožja," je dodal.

Obsodbam se je pridružila tudi odposlanka ZN za to državo Christine Schraner Burgener. "Nadaljevanje brutalnosti, tudi proti medicinskemu osebju, in uničevanje javne infrastrukture močno spodkopavata možnosti za mir in stabilnost," je zapisala v izjavi. Pozvala je k mednarodni solidarnosti s protestniki.

Vojaška hunta je medtem danes še za štiri okrožja Jangona razglasila vojno stanje. Že v nedeljo ga je razglasila za okrožji Hlaing Tharjar in Švepjitha. To pomeni, da bodo vsakomur, ki je aretiran v okrožju z vojnim stanjem, sodili na vojaškem sodišču in ne na civilnem. Zagrožene pa so kazni od treh let težaškega dela do usmrtitve.

Pred razglasitvijo vojnega stanja so protestniki v nedeljo zažgali več kitajskih tekstilnih tovarn v Jangonu. Pri tem je bilo poškodovanih več kitajskih delavcev, je sporočilo kitajsko veleposlaništvo v Mjanmaru. Mjanmarske oblasti je pozvalo, naj zaščitijo kitajska podjetja in državljane.

Protestniki so se na ulicah mjanmarskih mest zbrali tudi danes. Med drugim v drugem največjem mestu Mandalaj poteka sedeči protest.

V državi se tako nadaljujejo protesti, na katerih ljudje pozivajo h koncu vladavine vojske in izpustitvi izvoljenih voditeljev z Aung San Su Či na čelu, ki so jih ob udaru priprli. Varnostne sile proti protestnikom posredujejo s silo, doslej je bilo po podatkih AAPP ubitih več kot 120 ljudi.

Su Čijeva je obtožena več kaznivih dejanj, denimo nedovoljenega posedovanja voki-tokijev, kršenja omejitev za zajezitev koronavirusa, kršenja telekomunikacijske zakonodaje in namere spodbujanja družbenih nemirov. Vojaške oblasti so jo obtožile tudi, da je na nezakonit način prejela 600.000 ameriških dolarjev (okoli 500.000 evrov) ter velike količine zlata.

Danes bi jo moralo znova zaslišati sodišče, vendar so zaslišanje preložili na 24. marec, je sporočil njen odvetnik Kin Maung Zav. "Zaslišanja ni, ker ni interneta, zaslišanje pa bi moralo potekati po videokonferenci," je dejal in dodal, da ne morejo vzpostaviti videopovezave.

Mjanmarske oblasti že več tednov vsako noč izklopijo internet, zjutraj pa povezavo običajno znova vzpostavijo. Tega davi po navedbah spletne strani Netblocks niso storile.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
15. 03. 2021 15.49
Pa tile vojački so zreli za Hagg in nakoncu na vešala...