Tujina

Spopad med kosovskimi policisti in srbskimi protestniki: več kot 50 ranjenih

Mitrovica, 29. 05. 2023 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z., U.B., STA
Komentarji
138

Pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku na severu Kosova se je v ponedeljek zjutraj zbralo več sto Srbov, ki so zahtevali umik kosovske policije ter novoizvoljenih županov, etničnih Albancev. Zjutraj je policija v Zvečanu proti zaposlenim, ki so hoteli vdreti v stavbo, uporabila solzivec, popoldan pa začela s silo preganjati protestnike, poročajo tako srbski kot kosovski mediji. Dva naj bi ustrelila, eden izmed njiju je huje ranjen. Nasilni so bili tudi protestniki, policiji in Kforju so odgovorili z dimnimi bombami in kamenjem. Direktor bolnišnice v Mitrovici ocenjuje, da je skupaj ranjenih več kot 50 oseb.

Več videovsebin
  • Spopad med kosovskimi policisti in srbskimi protestniki: več kot 50 ranjenih
    00:49
    Spopad med kosovskimi policisti in srbskimi protestniki: več kot 50 ranjenih
  • Protestniki v pripadnike Kforja mečejo dimne bombe in druga pirotehnična sredstva
    01:17
    Protestniki v pripadnike Kforja mečejo dimne bombe in druga pirotehnična sredstva
  • Trenutek, ko je policija sprožila solzivec
    01:07
    Trenutek, ko je policija sprožila solzivec

Zaradi novoizvoljenih albanskih županov v občinah na severu Kosova, kjer živi predvsem srbsko prebivalstvo, se je v ponedeljek dopoldan pred občinsko stavbo v Zvečanu zbralo več kot sto protestnikov, ki so zahtevali umik specialnih enot kosovske policije. Med drugim naj bi vzklikali, naj odidejo in "to je Srbija" ter na eno od vozil policije izobesili srbsko trobojnico. Zaradi napetosti je Nato povečal navzočnost pripadnikov misije Kfor na območju, ki so dejali, da bodo v primeru, da se protestniki ne bodo razšli, posredovali sami. 

Srbski in Kosovski mediji so nato nekaj pred 17. uro začeli poročati o tem, da so kosovski policisti in pripadniki Kforja poskušali razdreti skupino. Ob tem so uporabili solzivec in več deset šok granat, sta poročala tako RTS kot portal Kosovo Online.

Srbi na severu Kosova se niso udeležili aprilskih lokalnih volitev, zato nočejo sprejeti albanskih novoizvoljenih županov v občinah, kjer Srbi predstavljajo več kot 95 odstotkov prebivalstva.

Množica je na posredovanje prav tako odgovorila s silo, v pripadnike Kforja pa ob tem metala steklenice, kamne in druge manjše stvari, poroča srbski N1. Kot kažejo video posnetki s prizorišča, so protestniki v pripadnike metali tudi dimne bombe in druga pirotehnična sredstva, vnelo se je eno izmed vozil. 

Dopisnik RTS iz Zvečana sporoča, da je poškodovanih več oseb, je potrdil tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Nemanja Starović. Direktor bolnišnice v Mitrovici ocenjuje, da je skupaj ranjenih več kot 50 oseb. Med temi tudi novinar tiskovne agencije Tanjug, ki mu je pod nogam eksplodirala ena izmed šok bomb. Ranjena sta tudi vsaj dva Srba, med njima eden huje. Prepeljali so ga v bolnišnico Kosovska Mitrovica, piše Kosovo Online.

Po informacijah italijanske La Republike je bilo v spopadu ranjenih 41 pripadnikov Kforja in kosovske policije, 11 od njih Italijanov. Nemiri naj bi se izpred občinske stavbe začeli širiti tudi v druge dele mesta. Nato je nato nekoliko kasneje sporočil, da je bilo v spopadu ranjenih 25 njihovih pripadnikov, ki napada niso izzvali, povzema srbski N1.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Pripadniki Kforja in kosovski policisti naj bi zaradi razgretih razmer na protestnike tudi streljali, je dejal državni sekretar na srbskem ministrstvu za obrambo Nemanja Starović. "S strelnim orožjem v Zvečanu sta bila ranjena dva Srba, eden huje," je sporočil. Dodal je tudi, da so na Srbe streljali "tik preden so želeli zapustiti miren protest." Prav tako je izpostavil, da je večina Srbov pred napadom vojakov mirno sedela.

O strelih je poročal tudi Kosovo Online, a brez podrobnih informacij.

Slovenski vojaki niso sodelovali v današnjem posredovanju enot Kforja na severu Kosova, so sporočili s Slovenske vojske.

Vučić: Kurti želi povzročati konflikte

Ob 20. uri zvečer se je glede situacije oglasil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. Za nastale konflikte je okrivil kosovskega premierja Albina Kurtija, rekoč da si želi "prelivanja krvi". 

Vučić je za nemire obtožil Albina Kurtija
Vučić je za nemire obtožil Albina Kurtija FOTO: ENEX - Posnetek zaslona

"Srbi so se zbrali, da bi izrazili nezadovoljstvo, Kfor jih ni zaščitil," je tudi poudaril v nagovoru na RTS. Večkrat je izpostavil, da Srbi do Natovih pripadnikov niso bili nasilni. Izgred naj bi začeli kosovski policisti, Srbi pa da so s kamenjem le odgovorili.

Ob tem je Srbe na Kosovu pozval, naj se ne spuščajo v konflikte. "Pozivam, da ko protestirajo, da to naredijo na miroljuben način, kot so danes, in se na miren način zoperstavijo okupatorju," je tudi povedal.

Policija solzivec uporabila že dopoldan

Že v sredo zjutraj so sicer pripadniki Kforja na zbrani množici uporabili solzivec. Protestniki so namreč prebili kordon Kforja in prišli do občinske stavbe.

"Pred občinsko stavbo v Zvečanu so protestniki z nasiljem in solzivcem poskušali mimo varnostnih kordonov nasilno prodreti v občinsko stavbo, zato je bila policija prisiljena z zakonitimi sredstvi, kot je solzivec, zaustaviti protestnike in spraviti situacijo pod nadzor," je v izjavi po navedbah srbskega portala televizije N1 sporočila kosovska policija.

Vodja Srbske liste Goran Rakić je sicer izpostavljal, da so v Zvečanu pred občino zbrani neoboroženi ljudje, ki se jim bodo kmalu pridružile še ženske in otroci. Po njegovih besedah imajo Srbi v Zvečanu dve zahtevi: da po njihovih besedah nelegitimni župani odidejo in da se pripadniki specialnih enot kosovske policije umaknejo iz občinskih stavb in s severa Kosova nasploh.

Kfor je zjutraj medije, ki poročajo v albanskem jeziku, povabil naj vstopijo v stavbo občine, češ da bo tako bolj varno zanje. Novinarji, ki poročajo v srbskem jeziku, in del albanskih, pa so ostali zunaj.  V Zvečan je popoldan prispel tudi poveljnik regionalnih sil Kforja. Sestal se je z županom Dragišo Milovićem in podpredsednikom Srbske liste Igorjem Simićem.

Zaradi napete situacije zaprli šole

Državni sekretar na srbskem obrambnem ministrstvu Nemanja Starović je tvitnil, da niti prisotnost Kforja v občinah s srbsko večino na severu Kosova ni preprečila "policijskim razbojnikom, da ne bi metali solzivca na miroljubne protestnike". 

Ponovil je, da bodo z jutrišnjim dnem vse šole v občinah na severu Kosova zaprte, dokler se "razbojniki, ki pripadajo albanskim specialnim policijskim enotam, ne umaknejo iz regije". Poudaril je, da je varnost otrok nujna. "Pod vojaško okupacijo je normalno življenje nemogoče."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Srbska premirka Ana Brnabić pa je sporočila, da razmere še nikoli niso bile težje. Dodala je, da razmere spremljajo in da bodo javnost obveščali o nadaljnjih korakih. Srbskemu narodu se je zahvalila za to, da so ostali mirni in so se vzdržali nasilja.

V Leposaviću je medtem za zdaj mirno, kosovske sile so okoli občinske stavbe postavile bodečo žico. V nekem trenutku so Srbi prinesli zvočnike in pred pripadniki Kforja zaplesali kolo.

Leposavić
Leposavić FOTO: AP

Medtem so zbrani v Zubinem Potoku ogorčeni spraševali, "kakšna je to demokracija". Tamkajšnji župan Izmir Zećiri je po srečanju z ameriškim veleposlanikom na Kosovu Jeffreyjem Hovenierjem odločil, da se še ne bo vrnil v svojo pisarno, poroča Kosovo Online.  Tej ideji naj bi bile tako naklonjene tudi ZDA. Na drugi strani pa namestnik kosovskega premierja Besnik Bisljimi meni, da lahko osebe v službi države delajo le v vladnih, državnih, občinskih prostorih. Zato zagovarja, naj novoizvoljeni župani delo opravljajo iz občin.

Spomnimo

Že v petek so na severu Kosova izbruhnili nemiri, ko so srbski prebivalci poskušali županom, etničnim Albancem, preprečiti vstop v občinske stavbe v Zubinem Potoku, Leposaviću in Zvečanu. Kosovska policija je novim županom pomagala prevzeti položaje, pri tem je uporabila solzivec in šok bombe. Najmanj deset ljudi je bilo poškodovanih.

V luči nemirov je srbski predsednik Aleksandar Vučić zvišal stopnjo pripravljenosti srbske vojske na najvišjo raven. V Beogradu so ob tem Kfor obtožili, da ne opravlja svojega dela. Več držav in EU je kritiziralo uporabo sile s kosovskih sil in pozvalo k umiritvi napetosti.

Kosovski premier Albin Kurti je medtem v nedeljo izjavil, da Priština razume zaskrbljenost svojih mednarodnih partnerjev, vendar bi vsaka druga možnost pomenila neizpolnjevanje ustavnih obveznosti. Ob tem je Srbe na severu Kosova pozval, naj sodelujejo z novimi župani in njihovimi kabineti, ki da bodo "večetnični, večkulturni in večjezični".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni