Tujina

Fico: Slovaki imajo večje probleme od ukvarjanja z Ukrajino

Bratislava, 01. 10. 2023 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z., STA, N.L.
Komentarji
332

Nekdanji slovaški premier Robert Fico, čigar stranka Smer-SSD je zmagala na sobotnih predčasnih parlamentarnih volitvah na Slovaškem, je v eni prvih izjav po objavi volilnih izidov dejal, da imajo Slovaška in Slovaki "večje probleme", kot je ukvarjanje z Ukrajino. Fico je napovedal preobrat v zunanji politiki, predvsem glede Ukrajine. Med drugim bi prekinil dobavo orožja Kijevu. Predsednica Zuzana Čaputova mu bo v ponedeljek dala mandat za sestavo vlade. Vprašanje pa je, ali mu bo uspelo sestaviti koalicijo?

Robert Fico dan po volitvah.
Robert Fico dan po volitvah. FOTO: AP

Fico je v današnji izjavi za medije povedal, da je Ukrajina "velika tragedija za vse". Pozval je k mirovnim pogajanjem, saj "nadaljnje ubijanje ne bo nikomur v pomoč", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdanji premier je ob tem izrazil pričakovanje, da mu bo predsednica države Zuzana Čaputova podelila mandat za sestavo vlade. Pred tem se po njegovih besedah nima smisla pogajati o sodelovanju v vladi. Čaputova je danes nakazala, da lahko pričakuje mandat. "V duhu naše ustavne tradicije bom jutri zaupala sestavo vlade zmagovalcu volitev," je sporočila.

Čaputova je nekdanja članica liberalne stranke Progresivna Slovaška, ki je na sobotnih volitvah po preštetju skoraj vseh glasovnic zbrala 18 odstotkov glasov in tako pristala na drugem mestu. Novinko v parlamentu vodi evropski poslanec Michal Šimečka.

Socialdemokratska stranka Smer-SSD je zmagala z zbranimi 23 odstotki glasov in tako dobila 42 sedežev v 150-članskem parlamentu. Na tretjem mestu je Glas-SD pod vodstvom Petra Pellegrinija, ki je nastala leta 2020, ko je skupina poslancev zapustila Ficovo Smer, in se jo zdaj omenja kot možno koalicijsko partnerico Smer-SSD.

Podpredsednik Glas-SD Erik Tomaš je danes v enem od televizijskih pogovorov povedal, da je njihova stranka pripravljena na koalicijska pogajanja s Ficovo stranko. Pellegrini pa je kmalu zatem dejal, da so odprti za pogovore tudi z drugimi strankami, ki bodo sprejele njihove pogoje, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Nov izziv za enotnost Nata in EU?

"Če Smer vstopi v vlado, v Ukrajino ne bomo poslali niti enega naboja streliva," je Robert Fico pred kratkim dejal svojim podpornikom. Ta njegova izjava je povzročila zaskrbljenost med članicami Evropske unije in Nata, je pa zaradi nje pridobil podporo na družbenih omrežjih med Slovaki, ki so Moskvi naklonjeni.

Zmaga Fica, sicer dvakratnega nekdanjega premierja, ki je bil prisiljen odstopiti s položaja premierja po umoru raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke leta 2018, bo predstavljala izziv za enotnost Nata in EU glede stališča do Ukrajine, ocenjuje CNN.

Na sobotnih predčasnih parlamentarnih volitvah na Slovaškem je zmagala socialdemokratska stranka Smer-SSD nekdanjega premierja Roberta Fica, ki je po skoraj vseh preštetih glasovnicah dobila 23,3 odstotka glasov.
Na sobotnih predčasnih parlamentarnih volitvah na Slovaškem je zmagala socialdemokratska stranka Smer-SSD nekdanjega premierja Roberta Fica, ki je po skoraj vseh preštetih glasovnicah dobila 23,3 odstotka glasov. FOTO: AP

Bo Ficu uspelo sestaviti vlado?

Kljub zmagi utegne imeti Fico precej težav pri oblikovanju koalicije, ki bi imela večino v parlamentu. Ker je sedem političnih strank doseglo petodstotni prag, potreben za vstop v parlament, bodo koalicijska pogajanja skoraj zagotovo vključevala več akterjev in bi lahko bila dolga. 

Odločilen zna biti prav Ficov nekdanji kolega in vodja Glasa Peter Pellegrini. "Razdelitev mandatov potrjuje Glas kot stranko, brez katere ni mogoče sestaviti nobene normalno delujoče vladne koalicije," je dejal. Sam sicer meni, da ni dobro, če sta v vladi dva nekdanja premierja, a "to ne pomeni, da takšna koalicija ni mogoča".

Fico bi se tako lahko povezal z Glasom in z nacionalistično Slovaško nacionalno stranko (SNS), ki je dobila pet odstotkov glasov in se ji obeta deset sedežev. Fico je v preteklosti že dvakrat sestavil vlado z SNS, ki prav tako nasprotuje vojaški pomoči Ukrajini. Njegova stranka bo imela sicer v 150-članskem parlamentu predvidoma 42 sedežev.

V novi sestavi parlamenta bo tudi sredinska stranka OLaNO nekdanjega premierja Igorja Matoviča, ki se je pred volitvami stepel z nekdanjim notranjim ministrom. Njena koalicija je pridobila 16 poslanskih sedežev. Parlamentarni prag so prestopili tudi sredinski krščanski demokrati in desna SaS.

Skrajno desna Republika je z 4,87 odstotka podpore za las zgrešila vstop v parlament. Skrajno desna Ljudska stranka naša Slovaška (LSNS) Mariana Kotlebe ni zbrala niti odstotka podpore. Presenetljivo nizko podporo je dobila tudi stranka Mi smo družina Borisa Kollarja, ki je bila še pred kratkim del vladne koalicije. Zbrala je 2,24 odstotka glasov.

Volilna udeležba 68-odstotna

Sobotno glasovanje in štetje izidov sta sicer trajala nenavadno dolgo. Najprej je bil volilni molk podaljšan zaradi smrtnega primera na enem od volišč, zaradi česar je bila zakasnjena objava rezultatov vzporednih volitev. Tudi štetje volilnih izidov je bilo počasno, tehtne številke so objavili šele nekaj ur po zaprtju volišč v nedeljo zgodaj zjutraj. Stranke večinoma niso čakale na zaključek štetja glasov in so izjave preložile na danes, ko bodo imele na voljo ustrezne podatke.

V boj na volitvah se je sicer podalo 24 strank in ena koalicija strank. Volišča so se odprla ob 7. uri, več kot 4,3 milijona volilnih upravičencev pa je lahko svoj glas oddalo do 22. ure. Volilna udeležba je bila 68-odstotna.

Slovaška po poti Madžarske?

Po oceni analitikov se bo slovaška zunanja politika, če bo vlado prevzel Fico, korenito spremenila in bi utegnila postati podobna politiki, ki jo vodi madžarski premier Viktor Orban. 

Orban je nad Ficovo zmago navdušen. "Uganite, kdo je nazaj! Čestitke Robertu Ficu za nesporno zmago na slovaških parlamentarnih volitvah. Z domoljubom je vedno dobro sodelovati. Se že veselim!" mu je sporočil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou