Tujina

V Avstriji omejitev gibanja tudi čez dan, Merklova: prihaja težka zima

Bratislava, 14. 11. 2020 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Natalija Švab, STA
Komentarji
1064

Za vstop na Slovaško iz večine držav članic EU bo od ponedeljka obvezna predložitev negativnega testa na novi koronavirus. Test poleg tega ne bo smel biti starejši od 72 ur. Stanje po svetu zaradi pandemije sicer ostaja zapleteno, spet se zapira Avstrija, Iran pa načrtuje kar časovno neomejeno zapiranje države. V Srbiji so potrdili največje število okužb od začetka epidemije. Ob 14.015 opravljenih testih je bilo pozitivnih 3822 oseb.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Avstrija se zapira
    01:05
    Iz 24UR: Avstrija se zapira
  • Iz 24UR: Uvoženi primeri okužb
    01:23
    Iz 24UR: Uvoženi primeri okužb
Na Slovaškem so izvedli množično testiranje.
Na Slovaškem so izvedli množično testiranje. FOTO: AP

Pri tem hitri antigenski testi ne bodo dovolj, so pojasnile slovaške oblasti, ampak bo treba predložiti izvid zanesljivejšega PCR-testa, ki poteka z laboratorijsko analizo brisa nosne votline. Test ne bo smel biti starejši od 72 ur.

Novo pravilo velja za vse države članice EU z izjemo Finske in Grčije, ki sta na Slovaškem seznamu desetih držav z majhnim tveganjem za okužbo z novim virusom. Na tem seznamu sta med drugim Kitajska in Japonska.

Poleg tega bodo obstajale določene izjeme, med drugim za ljudi, katerih delovno mesto in prebivališče od najbližjega mejnega prehoda nista oddaljena več kot 30 kilometrov, za študente in poklicne športnike.

Ljudje so sicer zaradi napovedi slovaških oblasti v zvezi z omejitvami zaradi epidemije covida-19, ki si pogosto nasprotujejo in se spreminjajo iz dneva v dan, vse bolj nezadovoljni in tudi zmedeni.

Kritike, ki prihajajo ne le iz vrst opozicije in medijev, ampak vse bolj tudi iz koalicije, so uperjene predvsem proti premierju Igorju Matoviču. Ta namreč nenehno na Facebooku in novinarskih konferencah sporoča nove ukrepe in pravila, ki jih nato hitro spreminja.

Slovaška vlada je ta teden do 29. decembra podaljšala izredne razmere, ki jih je uvedla oktobra zaradi pandemije covida-19. Kljub podaljšanju izrednih razmer naj bi v državi prav ta konec tedna nehala veljati uredba, ki dovoljuje gibanje na prostem le osebam z dokazilom o neokuženosti.

Slovaška je kot prva država pretekla dva konca tedna namenila temu, da je na novi koronavirus testirala skoraj vse državljane, starejše od deset let. Kdor ni imel negativnega testa, ni smel od doma niti v primeru odhoda na delo, podobno je veljalo za vstop v trgovino.

Glede na rezultate so pretekli konec tedna okužbo potrdili pri 0,66 odstotka testiranih, vikend prej pa pri okoli odstotku.

Na Slovaškem s 5,5 milijona prebivalcev so do zdaj potrdili približno 84.000 okužb, dnevni prirast pa v zadnjem času presega 2000.

Avstrija se zapira

Zaradi zaostrovanja epidemije covida-19 čaka zdaj tudi Avstrijce ponovno popolno zaprtje države. To ob sklicevanju na osnutek vladne uredbe danes poročajo avstrijski mediji in naštevajo vrsto strogih omejitev, ki bodo v veljavi od torka do 6. decembra. V prvi vrsti bo drastično omejena svoboda gibanja in druženja, zapirajo se vse nenujne trgovine.

Stroge omejitve gibanja, ki so do zdaj veljale le ponoči, bodo od torka podaljšane na cel dan. Izjeme, ki bodo dovoljevale odhod od doma, bodo opredeljene bolj točno in strožje kot doslej.

Z izjemo članov istega gospodinjstva bodo dovoljena le še srečanja z življenjskim partnerjem, ki ne živi v istem gospodinjstvu, z enim samim najožjim sorodnikom oziroma z eno samo pomembno povezano osebo.

Med izjemami, ki dovoljujejo odhod iz stanovanja, bodo med drugim še oskrba oziroma pomoč osebam, ki to nujno potrebujejo, uresničevanje in izpolnjevanje "družinskih pravic in obveznosti", nakup osnovnih dobrin ter obisk pri zdravniku. Izrecno so navedeni tudi obiski pokopališč in sprehodi hišnih ljubljenčkov ter rekreacija.

Odhod z doma na delo ali šolanje bo dovoljeno, "če je to res potrebno", a oblasti vsem svetujejo prehod na delo od doma, če je to le mogoče.

Nova pravila glede šolanja bo medtem v ločeni uredbi, v katero mediji še niso imeli vpogleda, je zapisalo ministrstvo za šolstvo. A kot piše APA, praktično ni več dvoma, da bo do 6. decembra ves pouk potekal le na daljavo. Tudi vrtci se bodo večinoma zaprli. Omogočeno naj bi bilo sicer nujno varstvo otrok.

Obenem se v Avstriji s torkom zapirajo vse nenujne trgovine – z izjemo živilskih trgovin, drogerij in lekarn ter še nekaterih drugih, kot npr. trgovin z medicinsko opremo, izdelki za kmetijstvo in hrano za živali, bencinskih črpalk, bank, pošt in trafik ter delavnic za popravilo koles in avtomobilov. Odpiralni čas bo dovoljen le med 6. in 19. uro.

Ustavljajo se številne storitvene dejavnosti, ki terjajo fizično bližino, med drugim frizerske.

V bolnišnicah bo odslej dovoljen le še en obisk tedensko na bolnika, če bo ta v bolnišnici več kot sedem dni. Določene izjeme bodo veljale za nosečnice, mladoletne in osebe, ki ne morejo skrbeti same zase. Zaposleni v zdravstvu bodo morali najmanj enkrat tedensko opraviti test na novi koronavirus. Podobna pravila bodo veljala v domovih za ostarele.

Merklova: Sledi težka zima

Nemška kanclerka Angela Merkel je v svojem rednem tedenskem podkastu danes – po dveh tednih predvidoma mesec dni trajajočega delnega zaprtja države, ki naj bi zajezilo epidemijo koronavirusne bolezni – opozorila, da prihaja težka zima in da bo virus "še kar nekaj časa dominiral v naših življenjih".

"Prihajajoča zima bo pred vse nas postavila velike zahteve," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila kanclerka in sodržavljane opozorila, da se zaradi epidemije ne bodo mogli srečevati tako preprosto, kot so se včasih.

V Nemčiji so po zadnjih podatkih, objavljenih danes zjutraj, v preteklem dnevu potrdili 22.461 novih okužb z novim koronavirusom in 178 smrti zaradi covida-19. Skupno število potrjenih okužb je tako naraslo na 773.556, število smrti pa na 12.378.

Angela Merkel
Angela Merkel FOTO: AP

To nedeljo je predvideno ponovno srečanje Merklove z ministrskimi predsedniki zveznih dežel, na katerem bodo ocenili učinkovitost dosedanjih ukrepov. Prvi mož Bavarske Markus Söder je že napovedal, da ta mesec ukrepov zagotovo še ne bodo rahljali, dopustil pa je tudi možnost, da jih še zaostrijo ali podaljšajo v december.

Medtem se sicer v državi vse bolj krepi gibanje, ki nasprotuje ukrepom za zajezitev epidemije. Po vsej državi so tudi načrtovani protesti proti tem ukrepom, med drugim v Berlinu, Frankfurtu in več drugih mestih. Kakih 800 podpornikov gibanja Querdenken (kar bi lahko prevedli kot drugačno, neobičajno mišljenje) se je danes zbralo v Regensburgu na jugu Nemčije, čeprav so jih organizatorji napovedovali kar 2000.

Grčija zapira šole

Grške oblasti so danes sporočile, da so se zaradi hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom in posledičnega pritiska na zdravstveni sistem odločile, da do konca tega meseca zaprejo osnovne šole in vrtce. Srednje šole so zaprle svoja vrata in prešle na pouk na daljavo že pretekli ponedeljek.

"Zaprtje osnovnih šol je bila zadnja stvar, ki smo jo želeli storiti. Ta ukrep je pokazatelj, kako resne so razmere," je v današnji izjavi poudaril minister za zdravje Vasilis Kikilijas.

Od konca oktobra se je število smrti zaradi covida-19 v Grčiji, ki ima 11 milijonov prebivalcev, povečalo za skoraj štirikrat; trenutno jih je tudi po 50 na dan. Število dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom se je medtem podvojilo na okoli 3000. Od skupno 1143 postelj na enotah za intenzivno nego v državi je bilo v petek zasedenih 830.

"Prihodnji dnevi bodo izjemno kritični," je v četrtek v parlamentu opozoril grški premier Kiriakos Micotakis in dodal, da je zdravstveni sistem v nevarnosti. Najhuje je prizadeto območje Soluna, drugega največjega grškega mesta.

V Grčiji je sicer od 7. do predvidoma 30. novembra v veljavi zaprtje oziroma ustavitev javnega življenja. Od petka ponoči po vsej državi med 21. uro zvečer in 5. uro zjutraj velja policijska ura. Poznavalci napovedujejo, da bo treba zaprtje po koncu novembra še podaljšati.

Število smrti zaradi covida-19 na Poljskem preseglo 10.000

Število ljudi, ki so umrli po okužbi z novim koronavirusom, je na Poljskem danes preseglo 10.000. Samo v zadnjih 24 urah so v državi potrdili rekordnih 548 smrti zaradi covida-19. Tudi število dnevno potrjenih okužb ostaja veliko, v preteklem dnevu jih je bilo skoraj 25.600. Delež pozitivnih testov je zelo velik, okoli 45-odstoten.

Na Poljskem so do zdaj potrdili skupno več kot 691.000 primerov okužbe z novim koronavirusom. Aktivnih primerov je trenutno okoli 400.000, 22.300 obolelih s covidom-19 potrebuje bolnišnično oskrbo.

Od minulega konca tedna na Poljskem velja delno zaprtje. Med drugim so zaprti bazeni, telovadnice, kulturne ustanove in večina trgovin v nakupovalnih središčih, šole pa so prešle na pouk na daljavo, dodaja dpa.

V Srbiji potrdili največ okužb doslej

V Srbiji so v preteklem dnevu potrdili 3822 novih primerov okužbe z novim koronovirusim, kar je največje dnevno število okužb do zdaj. Za covidom-19 je umrlo še 17 bolnikov.

Po podatkih srbskih oblasti so v preteklem dnevu opravili 14.015 testov. V bolnišnicah je 3693 bolnikov, od tega jih je 163 na ventilatorjih, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. V Srbiji se je od začetka epidemije z novim koronavirusom okužilo 81.086 ljudi, 989 ljudi je umrlo.

Razmere na Hrvaškem še naprej zapletene

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah potrdili 2866 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 38 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

Na Hrvaškem je trenutno 17.090 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah je 1655 bolnikov, od tega jih je 184 priključenih na ventilatorje. V samoizolaciji je trenutno 41.615 oseb, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Od 25. februarja, ko so zaznali prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so na Hrvaškem potrdili 81.844 okužb. Za covidom-19 je umrlo 1006 ljudi.

V sosednji državi so do zdaj opravili 611.357 testov, od tega 9614 v zadnjih 24 urah, so še sporočile pristojne oblasti.

V BiH skoraj 1300 novih okužb, umrlo 49 bolnikov s covidom-19

V BiH so v preteklem dnevu potrdili skoraj 1300 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 49 bolnikov s covidom-19, med katerimi je tudi nekdanji premier Hasan Muratović.

Muratović je bil med vojno v BiH minister v več vladah, premier pa je bil v letih 1996–1997. Nato je bil veleposlanik BiH na Hrvaškem, zatem pa se je posvetil akademski karieri in je bil med drugim rektor univerze v Sarajevu.

V sarajevskih bolnišnicah je trenutno na zdravljenju 360 bolnikov s covidom-19, v prestolnici pa naj bi bilo več kot 6000 aktivnih primerov okužbe.

 

Iran zaostruje ukrepe.
Iran zaostruje ukrepe. FOTO: AP

Časovno neomejeno zaprtje Irana

Iranske oblasti načrtujejo novo fazo strogih ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusne bolezni, ki se drastično poslabšuje. Prihodnjo soboto bodo tako za nedoločen čas začela veljati zaprtja po vsej državi, saj lahko, kot je danes na televiziji poudaril iranski predsednik Hasan Rohani, "le na ta način preprečijo številne smrti zaradi covida-19".

Stroge omejitve javnega življenja bodo v veljavi tako dolgo, kot bo treba oziroma dokler se število novih okužb in število smrti ne bo občutno zmanjšalo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil Rohani. "Ljudje morajo sprejeti grenko dejstvo, da bo ta problem ostal z nami dolgo časa in da bomo morali še lep čas živeti s tem nezaželenim gostom," je dejal.

Podrobnosti glede novih omejitev – kot na primer to, katere gospodarske sektorje bodo prizadele in ali bodo uvedene tudi policijske ure – bo po besedah predsednika še pred 21. novembrom sporočila posebna ekipa za boj proti novemu koronavirusu.

Rohani je v preteklih mesecih nasprotoval ponovni uvedbi popolnega zaprtja, kakršno je bilo v veljavi spomladi ob prvem valu epidemije, predvsem zaradi škode, ki jo bo ob tem utrpelo gospodarstvo. A zaradi dramatičnega porasta okužb v zadnjih tednih oblasti očitno niso imele druge možnosti, kot da znova uberejo to pot, poroča dpa.

Zaradi covida-19 je v Iranu do zdaj umrlo več kot 40.000 ljudi, potrdili pa so skoraj 740.000 okužb. A ker so kapacitete za testiranje v Iranu zelo omejene, poznavalci ocenjujejo, da je dejansko število okužb več kot dvakrat večje.

Število dnevno opravljenih testov so oblasti povečale s 25.000 na 40.000, njihov cilj je 100.000 testov dnevno, a po ocenah strokovnjakov bi jih v državi z več kot 82 milijoni prebivalcev potrebovali vsaj 200.000.

Miklavžev sprevod - 2

Belgijci pa so zrahljali omejitve za Miklavža

Otroci v Belgiji pa so si ta teden globoko oddahnili, ko je tamkajšnja vlada potrdila, da za Miklavža ne bodo veljale stroge omejitve ob pandemiji covida-19. Ministra za zdravje in notranje zadeve sta dobremu možu poslala pismo, v katerem potrjujeta, da zanj velja izjema od strogih koronskih pravil.

Notranja ministrica Annelies Verlinden in minister za zdravje Frank Vandenbroucke sta potrdila, da Miklavžu po prihodu v Belgijo iz Španije, kjer živi, ne bo treba v karanteno. Poleg tega bo smel kljub policijski uri v noči na 6. december raznašati darila.

Ministra sta v skupnem pismu Miklavžu, objavljenem v belgijskem dnevniku Le Soir, še izrazila zadovoljstvo, ker Miklavž kljub visoki starosti ni zbolel za koronavirusno boleznijo 19, ki v Španiji povzroča veliko težav. Dobrega moža sta še pozvala, naj dela tisto, kar najbolje zna: osrečuje vse otroke. "Računava nate," sta dodala.

Sta ga pa tudi opomnila, da mora kljub izjemi, ki velja zanj, vedno spoštovati medsebojno razdaljo, si redno umivati roke ter kljub svoji dolgi beli bradi nositi zaščitno masko. Miklavžu sta tudi sporočila, da je letos vsak otrok heroj in da mu za spremembo ne bo treba pisati v knjige, kdo je bil priden in kdo ne.

Za belgijske otroke je večinoma Miklavž tisti, ki jih obdari ob koncu leta, in ne Božiček kot v številnih drugih državah.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1064)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cofar
18. 11. 2020 13.40
gospe Merklci predlagam da kako kilo zgubi... bo lažja zima.
mačo123
16. 11. 2020 17.46
+1
Tako ste vseskozi trobili o Avstriji kako je demokratična,ter metali polena pod noge naši vladi.Sedaj vam je pa Avstrijski predsednik zaprl umazana levičarska usta.
User768643
15. 11. 2020 11.30
-3
Tale Avstrija pa je diktatorska. Kak si dovolijo omejevati človekove pravice. Dajmo jim potrčkota poslat, da jih razsvetli.
Iztok Draksler
15. 11. 2020 10.17
-1
po evropi postoši kuga tko je..kitajska kuga.....
Iztok Draksler
15. 11. 2020 10.06
+1
k berem mame pa kr jamrajo k morjo mirkat svoje otroke..biti z njimi...a to so te instant mame...a...kdo ve
šnajderca
15. 11. 2020 09.21
-1
Po neuradnih informacijah,Kurtz že poslal prošnjo Potrču,da jih reši.Potrč se na prošnjo Kurtza še ni odzval,ker ima baje precej dela drugod po EU.
User768643
15. 11. 2020 11.32
Saj do sedaj je potrčko že izšolal svoje sledilce. Jih bomo razposlali po celem svetu, da bodo drugim državam v pomoč. In to trajno pomoč.
hotchilipoper
15. 11. 2020 08.42
-1
Angela rabi en sestanek s Kurzem
sosed9
15. 11. 2020 08.31
-2
a so voditelji lomejeni s pametjo...jao....lockdown...do konca..a se česa bojijo...ko se bo ljudem odpeljalo....ma vsi stat pred parlament....
User768643
15. 11. 2020 11.34
+1
A si preveliko dozo čokolina danes za zajtrk vzel, da si tak junak ratal?
medus
14. 11. 2020 21.57
+0
Vsi evropski politiki so izdali državljane!
User768643
15. 11. 2020 11.35
+1
Neodgovorni državljani so kvečjemu svoje sodržavljane. In sedaj je treba to popravljat z ukrepi.
RDE?I KIP
14. 11. 2020 21.57
-6
En veliki bravo za vlado! ❤
Zmaga Ukrajini ...
14. 11. 2020 21.57
+3
srebrnibreg
15. 11. 2020 09.38
+2
Katera ima več mrtvih kot Šarčeva okuženih in katera nas je v nekaj mesecih zadolžila za 7 milijard.
Zmaga Ukrajini ...
14. 11. 2020 21.55
+1
Tem našim pacientom očitno še ni prebilo, da zgolj copy-paste varianta iz Avstrije ne bo dovolj. Treba se bo zadeve lotit bolj modro, pa pogledat tudi še kam drugam, sicer bo arestant uničil narod in gospodarstvo, virus pa bo ostal. Torej?
Satoshi Nakamoto
14. 11. 2020 21.47
-1
Nemški scenario ki ga je predvidel Bundestag v dokumentu nemške civilne zaščite, ki je predvideval določene nevarnosti za Nemčijo v prihodnosti, popolnoma sovpada s temi dogodki. Vse to je znano javnosti, o tem smo pisali na tem portalu, svečkarji ste se pa norčevali. Kao trajalo bo samo 14 dni, vse ostalo so teorije zarot :) Sedaj se lepo vidi kdo je pameten in kdo neumen, ter koga je za jemat resno in koga ne.
btbslo
14. 11. 2020 21.47
+0
koliko ljudi nima pametnega telefona- preprosti starejsi. kaj sele twita, da bi izvedeli kaj odredi nas PV. pac gledajo dnevnik in to je to
kokicas
14. 11. 2020 21.44
+2
Sj sedaj bodo povsod zahtevali teste kasneje pa potrdilada smo cepljeni če bomo hoteli kamorkoli iti na potovanje Oz se prosto gibati in bodo vsi zadovoljni ker nas bodo prisilili v to.
Satoshi Nakamoto
14. 11. 2020 21.58
+1
Papir da si cepljen dobiš za 100 eurov. Vemo kako to gre.
LFC78
14. 11. 2020 21.41
+1
Kaj porečejo pa naši lokostrelci na tele ukrepe?
jolanka
14. 11. 2020 21.55
+3
nič pametnega. nimajo nobenih predlogov, kako bi bilo boljše. samo lapajo
Zmaga Ukrajini ...
14. 11. 2020 21.56
-3
Zmaga Ukrajini ...
14. 11. 2020 21.58
-1
jodlanka,... imajo, imajo! Bistveno boljše predloge, ... če bi se jih seveda potrudila prebrat.
šnajderca
15. 11. 2020 09.23
+1
Tiste iz februarja?Kašljajte in kihajte v rokav?
flyair
14. 11. 2020 21.39
-3
Mogoče pa res ne rabimo vedet vsega kar je planirano od elit. Mogoče z korono rešujemo zemljo... za premislek...
flyair
14. 11. 2020 21.46
+2
Tir1
14. 11. 2020 21.37
-3
Razlika med našo vlado pa nemško je ta, da naši ne vedo, kaj nas čaka. Mimogrede, Nemci so za razglasitev epidemije imeli kriterij več kot 5% pozitivnih. Pri nas je epidemija bila razglašena ob 20% pozitivnih preko tvitterja.
Millady
14. 11. 2020 21.36
+2
Kakšno je stanje na Kitajskem?
MasteRbee
14. 11. 2020 21.42
+6
Paštašutar
14. 11. 2020 21.51
Zmaga Ukrajini ...
14. 11. 2020 21.56
-1
Satoshi Nakamoto
14. 11. 2020 21.31
+0
Sadomazohistični svečkarji. Vaša tiranija se končuje in nove priložnosti več ne bo ;)
?ebula
14. 11. 2020 21.54
+2
vsemogucci
14. 11. 2020 21.24
+7
Peščica ljudi bo uničlo svet 👏🏼👏🏼
Ashleey
14. 11. 2020 21.29
+5
Ga je ze.. Ker nikoli več ne bo kot je bilo vcasih.. Skode je bilo storjene ze prevec..
zzzzzzzzz
14. 11. 2020 21.32
+7
Ne, zaradi Covida bomo šli malo nazaj, hvala bogu. Čas je za razmislek o vrednotah. Kam pelje nori svet? Kaj vse potrebujemo, da smo srečni?