Tujina

V Šrilanki odkrili največjo kopico zvezdnih safirjev

Ratnapura, 27. 07. 2021 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
6

Oblasti na otoku Šrilanka so dejale, da je bila največja kopica zvezdnih safirjev na svetu najdena po naključju. Strokovnjaki pravijo, da bi vrednost kamna, ki je svetlo modre barve, na mednarodnem trgu lahko dosegla tudi 84 milijonov evrov. Čeprav ima vzorec visoko karatno vrednost, pa strokovnjaki poudarjajo, da vsi kamni v grozdu morda niso kakovostni.

Šrilanški trgovec z dragulji je dejal, da so ogromen kamen odkrili delavci, ki so na dvorišču kopali nov vodnjak, poroča BBC. "Oseba, ki je kopala vodnjak, nas je opozorila na nekaj redkih kamnov. Kasneje smo naleteli na ta ogromen primerek," je dejal Gamage, lastnik kamna, ki zaradi varnostnih razlogov ni želel navesti svojega polnega imena ali lokacije.

Najdena kopica zvezdnih draguljev je težka približno 510 kilogramov, poimenovali pa so jo safir Serendipity. "Tako velikega primerka še nisem videl. Verjetno je nastal pred približno 400 milijoni leti," je dejal priznani strokovnjak za drage kamne Gamini Zoysa.

Gamage je o najdbi obvestil organe, vendar pa je trajalo več kot leto dni, da so kamen očistili blata in drugih nečistoč, preden so ga lahko analizirali in potrdili. Med postopkom čiščenja je iz kopice sicer padlo nekaj kamnov, na katerih so ugotovili, da gre za visokokakovostne zvezdne safirje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav ima vzorec visoko karatno vrednost, pa strokovnjaki poudarjajo, da vsi kamni v grozdu morda niso kakovostni.

Mesto Ratnapura, kar v sinhaleščini pomeni mesto draguljev, je znano kot prestolnica draguljev južnoazijske države. V preteklosti so tam našli tudi druge dragocene kamne.

Šrilanka je vodilni izvoznik safirjev in drugih dragih draguljev. Samo lani je država z izvozom draguljev, rezanih diamantov in nakita zaslužila več kot 400 milijonov evrov.

Zaposleni na področju prodaje dragih kamnov upajo, da bo kamen Serendipity privabil mednarodne kupce in strokovnjake. "Gre za poseben primerek zvezdnega safirja, ki je verjetno največji na svetu. Glede na velikost in njegovo vrednost mislimo, da bo zanimal zasebne zbiratelje ali muzeje," je dejal Thilak Weerasinghe, predsednik državne uprave za dragulje in nakit na Šrilanki.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

paradoxal
27. 07. 2021 21.51
+1
ne morem si zamisliti boljse alegorija pregovora "biseri pred svinje"
Kristina1266
27. 07. 2021 17.56
+6
Na Šrilanko! Ne v Šrilanko.. Osnovna šola...butalci
RamzesII
27. 07. 2021 18.13
+0
Kr neki res
27. 07. 2021 17.02
+0
Isto ,ko prideš pr nas v zlatarno pa ti reče da je ta verižica pozlačena
EEgon
27. 07. 2021 16.43
+6
V vsakem primeru bodo lastnika naplahtali za vrednost avta Tata.
silce
27. 07. 2021 21.31