10°C

Na tisoče Belorusov znova protestiralo proti Lukašenku

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /K.H. /
KOMENTARJI
23
V Belorusiji se je na ulice znova podalo na tisoče ljudi, ki protestirajo proti dolgoletnemu predsedniku države Aleksandru Lukašenku in nasilju nad protestniki. Ljudje so se na poziv opozicije zbrali v prestolnici Minsk kot tudi v drugih mestih po državi, kljub grožnjam oblasti, da bodo ostro ukrepale proti protestnikom.

Beloruska opozicija je ljudi pozvala, naj se udeležijo današnjih mirnih protestov v središču prestolnice Minsk. Lukašenkov režim je zato že pred začetkom protestov osrednji trg zaprl s kovinsko ograjo.

Na ulicah Minska so vojaška vozila in vozila za prevoz aretiranih. Postaje podzemne železnice so zaprte, saj želi oblast s tem ljudem otežiti prihod v središče mesta. Delovanje mobilnega interneta je okrnjeno, s čimer želi vlada preprečiti, da bi se protestniki prek spletnih kanalov dogovarjali med seboj in delili videoposnetke o aretacijah.

Opazovalci v Minsku ocenjujejo, da se je ob začetku protestov v prestolnici zbralo več kot 15.000 ljudi.

Ob tem znova poročajo tudi o aretacijah. Tiskovna predstavnica beloruskega notranjega ministrstva Olga Čemodanova je povedala, da je policija v Minsku danes pridržala več kot sto ljudi.

Med sobotnimi protesti, ki se jih že tradicionalno udeležujejo ženske in tudi študenti, pa so oblasti aretirale okoli 60 ljudi. Po navedbah skupine za človekove pravice Vjasna so bili med prijetimi večinoma mladi.

Pripadniki Lukašenkovega režima so, da bi zaustavili proteste, v minulih tednih zaostrili ukrepanje proti protestnikom. Notranje ministrstvo je celo zagrozilo z uporabo strelnega orožja.

Protesti v državi redno potekajo že vse od predsedniških volitev 9. avgusta, na katerih je dosedanji predsednik Lukašenko, ki velja za zadnjega diktatorja v Evropi, po uradnih podatkih osvojil že šesti mandat. Opozicija dvomi v volilne izide in trdi, da so bili prirejeni. Po njihovem je prava zmagovalka volitev 38-letna Svetlana Tihanovska, ki je medtem pobegnila v Litvo.