Tujina

Na tisoče protestnikov proti ukrepom, Slovaška s pravno podlago, ki omogoča olajšave za cepljene

Rim, 25. 07. 2021 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š, STA, T.H
Komentarji
1105

V Italiji se je na ulice podalo na tisoče ljudi, ki o protestirali proti ponovni uvedbi zaostrenih ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. 160.000 jih je svoje nestrinjanje izražalo tudi v Franciji, kjer so se protestniki spopadli s policijo. Medtem v Nemčiji napovedujejo več svobode za osebe, ki so se cepile proti novemu koronavirusu, slovaški parlament pa je sprejel pravno podlago, ki omogoča sprejem olajšav za cepljene proti covidu-19.

V italijanski prestolnici Rim se je na protikoronskih protestih zbralo okoli 3000 ljudi. Demonstracije so potekale tudi v Milanu, Torinu in Neaplju.

Italijanska vlada je nedavno sprejela odločitev o novi zaostritvi protikoronskih ukrepov, predvsem v notranjosti prostorov. Od 6. avgusta bo za vstop v gostinske lokale in druge javne prostore, kot so muzeji, telovadnice ali bazeni, potrebno dokazilo o cepljenju proti covidu-19 ali negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom ali prebolelosti.

V Italiji je doslej polno cepljenih 54,9 odstotka prebivalstva, starejšega od 12 let.

Protestniki so se zgrnili na pariške ulice.
Protestniki so se zgrnili na pariške ulice. FOTO: AP

V Franciji na ulice 160.000 ljudi, prišlo je tudi do izgredov

Tudi v francoski prestolnici Pariz in številnih drugih francoskih mestih so v soboto potekali protesti proti novim ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Na protestih po vsej državi se je zbralo okoli 161.000 ljudi, od tega 11.000 v Parizu.  

Na obrobju mesta je prišlo tudi do izgredov, pri katerih je policija uporabila solzivec. Po navedbah francoskega notranjega ministrstva so v prestolnici aretirali 24 ljudi, po celotni državi pa skupaj 71. Poškodovanih je bilo 29 pripadnikov varnostnih sil, so dodali.

Francoska vlada je sprejela strožje protikoronske ukrepe, saj v državi narašča število novih okužb. Po besedah premierja Jeana Castexa se Francija bori s četrtim valom epidemije covida-19, predsednik Emmanuel Macron pa je bil med današnjim obiskom v Francoski Polineziji kritičen do protestnikov, ki se sklicujejo na svobodo, in je pozval k cepljenju proti covidu-19.

Francoska narodna skupščina je v petek sprejela zakon, ki za dostop do določenih prizorišč, kot so medkrajevni vlaki, bari, restavracije in nakupovalna središča, od avgusta dalje uvaja obvezo, da morajo ljudje dokazovati, da so bili bodisi cepljeni proti covidu-19 ali imajo negativni test na okužbo ali so prebolevniki. Poslanci so tudi potrdili obvezno cepljenje proti covidu-19 za zdravstvene delavce. Nova pravila mora odobriti še francoski senat.

V Grčiji aretirali 25 ljudi

Tudi v grški prestolnici Atene so sinoči znova potekali protesti proti obveznemu cepljenju proti covidu-19 za določene poklicne skupine, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi. Pri tem je izbruhnilo nasilje, policija je aretirala 25 ljudi.

Po sprva mirnem zborovanju so se razmere zaostrile, ko so protestniki začeli podtikati požare in metati kamenje v policiste. Ti so odgovorili s solzivcem in vodnimi topovi. Tako kot v Grčiji so se na protestih proti cepljenju že večkrat zbrali tudi Ciprčani. Tudi tam je že izbruhnilo nasilje.

Nemška vlada cepljenim proti covidu-19 napoveduje več svobode

Vodja kabineta nemške kanclerke Angele Merkel Helge Braun pa je v danes objavljenem pogovoru za Bild am Sonntag napovedal, da bodo cepljeni proti covidu-19 v Nemčiji v primeru hudega četrtega vala epidemije v prihodnjih mesecih lahko deležni več svobode kot necepljeni.

Za necepljene je Braun napovedal določene omejitve, med drugim prepoved obiska kinodvoran, stadionov in gostinskih lokalov.

"Če bomo imeli visoke številke novih okužb, kljub našemu testiranju, potem bodo morali necepljeni zmanjšati število svojih stikov. To pomeni, da necepljeni, tudi če bodo testirani, ne bodo mogli več obiskovati restavracij, kinodvoran in stadionov, saj bo tveganje za vse previsoko," je pojasnil vodja kabineta nemške kanclerke. Sam ne dvomi v zakonitost takšnih ukrepov, saj je "država obvezana, da zaščiti zdravje svojih državljanov".

"To pomeni, da zdravstveni sistem prihajajočo zimo ne bo več prelagal operacij rakavih obolenj ali ortopedskih operacij zaradi zdravljenja covidnih bolnikov. In k temu sodi tudi zaščita tistih, ki niso cepljeni," je še dejal.

Ob tem je Braun znova pozval k cepljenju in izpostavil dve prednosti. Prva je, da je cepljenje 90-odstotno učinkovito pri preprečevanju hudih oblik covida-19. Druga, da bodo cepljeni po njegovih besedah imeli zagotovo več svobode kot necepljeni. Ob tem sam zagovarja še nadaljnjo nošnjo zaščitnih mask v javnem potniškem prometu in izobraževanju, kjer ni mogoče vzdrževati ustrezne medsebojne razdalje in zadovoljivega zračenja.

Cepljenje odraslih, staršev, učiteljev, hišnikov ter voznikov šolskih avtobusov pa je po besedah vodje kabineta nemške kanclerke najboljša zaščita za otroke.

"Če bodo vse te skupine cepljenje, potem je tveganje za otroke majhno," je še dejal Braun, sicer tudi sam zdravnik. Kot je še dejal, se trenutno število novih okužb na teden v Nemčiji poveča za 60 odstotkov.

"Če se bo delta (različica novega koronavirusa) še naprej tako hitro širila in ne bomo dosegli visokega odstotka cepljenih ali bistveno spremenili obnašanja, bomo imeli čez devet tednov incidenco pri 850, kar ustreza 100.000 novih okužb dnevno," je posvaril Braun.

V Nemčiji so doslej proti covidu-19 cepili približno 60 odstotkov prebivalstva, od tega je polno cepljenih manj kot 50 odstotkov. V zadnjih tednih v državi beležijo porast novih okužb. Trenutno je sedemdnevna incidenca 13,8 okužb na 100.000 prebivalcev.

Slovaški parlament za olajšave za cepljene proti covidu-19

Slovaški parlament pa je danes sprejel pravno podlago, ki omogoča sprejem olajšav za cepljene proti covidu-19. Digitalno covidno potrdilo naj bi v prihodnosti med drugim služilo kot vstopnica za trgovine in uporabo različnih storitev. Za je glasovalo 77 poslancev, proti 55, eden se je vzdržal glasovanja.

Predvideno je, da naj bi na Slovaškem olajšave za cepljene proti covidu-19 veljale samo v primeru novega vala epidemije covida-19.

Postopek v parlamentu so spremljali množični protesti v prestolnici Bratislava. Policija je v petek morala uporabiti solzivec, da je preprečila, da bi več sto protestnikov vdrlo v slovaški parlament. V izgredih s protestniki je bil poškodovan policist.

Danes sprejeto zakonodajo je kritiziral tudi nekdanji slovaški, socialdemokratski premier Peter Pellegrini, ki je posvaril pred razdelitvijo ljudi na dva razreda. Slovaški minister za zdravje Vladimir Lengvarsky je na drugi strani na kritike odgovoril, da cepljeni proti covidu-19 predstavljajo "minimalno tveganje" za prenos okužb z novim koronavirusom.

Na Slovaškem s slabimi 5,5 milijona prebivalci je bilo doslej v celoti proti covidu-19 cepljenih več kot 1,9 milijona prebivalcev. Avgusta nameravajo v državi organizirati tudi "cepilno" loterijo, s katero želijo prebivalce vzpodbuditi k cepljenju.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Leviizgubljeni
27. 07. 2021 17.24
Mesecev sij, zanimivo pises, tudi kaz menim, da cepljenje ne bo ustavilo pandemije, ustavilo pa bo hujso obliko bolezni. Pa podpiram vlado in ukrepe.
zoran pušenjak
26. 07. 2021 08.42
+2
Ljudje so končno sprevideli, da je vse skupaj laž. To je samo, da se elita bogati na račun ljudi..
optifix
25. 07. 2021 20.51
+1
Kako bi smiselno kaznovali proticepilce in tiste, ki se ne strinjajo z ukrepi: 1. Obvezen obisk diskotek 1 x na teden, 2. prepoved nošenja mask 3. prepoved uporabe dezinfekcijskih sredstev, 4. prepoved cepljenja.
Rene Jelinčič
25. 07. 2021 20.39
+2
Cepilni priviligiranci ,ANTHONY FAUCI ZA CNN:tudi popolnoma precepljeni bodo morali nositi maske,TOLIKO O VAŠI PRIVILIGIRANOSTI.
lnterReflections
25. 07. 2021 18.02
+4
M TEORIJA, znanstveniki delajo cepiva, eni pa jih prodajajo. Niso problem tisti, ki izdelujejo, problem so tisti, ki jih prodajajo in ti niso znanstveniki.
lnterReflections
25. 07. 2021 18.06
+3
In ti, ki jih prodajajo, so lagali EMA-i, da so cepiva 90% učinkovita, a v bistvu so manj.
Kollerik
25. 07. 2021 18.41
-3
Tudi če so manj učinkovita kot navajaš, ti logika pove, da si še vedno lahko dosti na boljšem, če se cepiš.
Rene Jelinčič
25. 07. 2021 20.59
+2
ANTHONY FAUCI TI SPOROČA DRUGAČE V INTERVJUJU ZA CNN TUDI POPOLNMA PRECEPLJENI MORAJO NOSITI MASKE PA IMAŠ TI KUJON NA BOLJŠEM!
Uporabnik1834374
25. 07. 2021 17.29
+11
Če laž večkrat ponoviš, ta postane resnica. In da je jasno, vsako laž. Pogoj je, da imaš v rokah medije in oblast. In vse postane enostavno. Moč besede.
prašek
25. 07. 2021 17.24
+3
Imam dva doktorja znanosti, oba sta se cepila čim sta mogla ! Pa da bi jaz dvomil v znanost ?????
Dmg. 0
25. 07. 2021 17.46
+4
prašek
25. 07. 2021 17.51
+2
Millady
25. 07. 2021 18.24
+9
Znanost je tista, ki mora dvomiti! V znanosti je dovoljeno in tudi nujno dvomiti, za razliko od raznih dogm..
Japa Jade
25. 07. 2021 19.38
+4
Prašek, svojo glavo uporabljaj, če jo znaš.
User300173
25. 07. 2021 19.50
-1
Danes žal doktorati niso nekakšna garancija o razgledanosti in zdravi kmečki logiki. Ampak, vseeno je potrebno znanosti nekaj zaupati. Cepljenje je en teh ukrepov, za katere nimaš kaj dosti izbire, za ali proti. Gledano na vse, je cepljenje nuja z vsemi neznankami vred.
M teorija
25. 07. 2021 17.19
-7
Takim, ki dvomijo v znanost je edino cepivo, in argument, da jim virus pride na obisk. To sta tud Jonson in Tramp sprobala. Le tako jih je srečala pamet. Pa da ne bo nesporazuma, so tud taki ki jih upravičeno iz zdravstvenih razlogov ni priporočljivo cepit. Ampak to ne velja za paranoike in versko prepričanje fejstbukovega kulta!?
gozdar1
25. 07. 2021 17.30
+5
V znanost lockdownov ali kaj bolj ekzaktnega?
Zmaga Ukrajini ...
25. 07. 2021 17.50
+7
hahahahaha,... seveda je "znanost" lockdownov na najvišjem nivoju🤣🤣🤣
Zmaga Ukrajini ...
25. 07. 2021 18.18
+12
M,... vsak resen znanstvenik (ne šarlatan), mora podvomiti,... mora preveriti miljavžentkrat, ... mora biti 100 % prepričan v rezultate svojega dela. Vse ostalo je navadna kapitalistična propaganda. In v tem primeru imamo veliko farmacevtsko propagando. Ok, nekateri pač ne dvomite, drugi pa. Samo vprašanje še,... zakaj potem nekateri resni zdravniki dvomijo v varnost cepiva, ... še bolj pa v njegovo učinkovitost pri boju s pandemijo. Znaš to pojasnit? Njihovi argumenti,... preberi jih (tule je en zanimiv posnetek: Researcher: 'We Made a Big Mistake' on COVID-19 Vaccine,... in še: Vaccine Makers Destroy COVID Vaccine Safety Studies,... The Many Ways in Which COVID Vaccines May Harm Your Health,... skratka "miljavžent" jih je, ki govorijo o nevarnosti spike proteina, medtem, ko bo naša Logarca vehementno trdila, kako ta spike protein kmalu po cepljenju čudežno izgine. Skratka nekaj naštetih člankov so zapisali znanstveniki, ki niso podlegli farmaciji in ne sodijo v kvoto tistih, ki počitnikujejo na Mavriciju s farmacevtskimi velikani ali velikimi dobavitelji medicinske opreme. Glede trasmpeljna,... če se boš spomnil, je on zelo kmalu, ko je zbolel, dobil eno "orng" koktajl dozo, ko so ga "just in case" prepeljali v bolnišnico. No, pri nas še vedno ne boš slišal nobene razlage glede protokola zdravljenja kovida, celo nič o VAED (s cepivom povezano pospeševanje bolezni - poročilo o tem so ravno tako zapisali zdravniki, ne pa Kim Kardashian pred kratkim na instagramu),... Skratka ves čas že eno in isto lapanje - CEPITE SE! No, pa se dajte, kdor se hoče. Samo ne mi o "znanstvenikih". Če bi bili tole, kar je pri nas, neki resni znanstveniki, bi ugotovili to, kar že večina ljudi ve - to pa je, da cepivo ne bo ustavilo epidemije, pa četudi bi bili 100 % precepljeni. To je menda jasno zdaj že tudi pro-cepilcem. Ergo - treba se je zadeve lotiti drugače, ... morda z drugačnim pristopom zdravljenja (prav tako imaš v tujini mnoge članke resnih znanstvenikov, ki so se lotili tega področja in ugotovili, da je ob določenih pogojih zdravljenje uspešno celo v 85 % primerih. Govorim seveda o 85% tistih, ki so najhuje zboleli, in ki bi jih pri nas nemudoma priklopili na respirator, pa čeprav za to (še) ni razloga. V tujini vedo, da s prehitrim priklopom pravzaprav še poslabšaš možnosti pacienta. Kaj pa pri nas? ... ja, cepite se, in epidemije bo konec.🤣 No, zdaj pa pojdi še malo poslušat naprej naše "znanstvenik", da ti bodo zatrdili, da je cepljenje edina "pot v normalnost".
skotska
26. 07. 2021 08.47
+2
M teorija, verjetno se ne zavedas kako zvenis. Jah saj ni kaj tako je ane! Hhehehe.....Brez dvoma v znanost bi se vedno izpuscali kri, delali lobotomije, predpisovali heroin za kaselj, vrtali luknje v lobanjo....Ziveli bi na ploscati zemlji in utapljali carovnice; ce je nedolzna bo umrla,...ahjaj
prašek
25. 07. 2021 17.07
+2
M ..... A se tudi ti bojiš cepljenja ???? Briga me nič, vprašam pa lahko ☺
M teorija
25. 07. 2021 17.10
+6
Če je treba vse od alfe do zete. Če to pravijo strokovnjaki!?
M teorija
25. 07. 2021 17.05
+1
Paranoj je kolikor je domišljije med paranoiki. Zdej je nova paranoja, bojazen, da jim zraste plavalna kožica med prsti, pa škrge za ušesi, pa rep na tazadnji!?
rozle55
25. 07. 2021 17.01
+6
Gremo Slovenija ni še prepozno za vstajo !!
M teorija
25. 07. 2021 17.00
+0
Naslednji finančni paketi le še za cepljene!? Vnuki hvala vam že vnaprej!?
M teorija
25. 07. 2021 16.58
-1
Bulš je bit živ mutant kot ne!?
M teorija
25. 07. 2021 16.55
-2
Pogrebne storitve si naj tud sami plačajo!?
Dmg. 0
25. 07. 2021 16.59
+6
Ja kdo jih bo pa tebi?,no samo čudi me, da razmišljaš v tej smeri, tem morebiti kaj preganja?🥴
M teorija
25. 07. 2021 17.02
+0
Japa Jade
25. 07. 2021 19.40
+1
M teorija, ne buncaj, bi rekli južni sosedje.
User768643
25. 07. 2021 16.51
-3
Uh, kakšni pametnjakoviči tukaj. Še dobro,da živimo tako kot živimo, ob vsej tej neumnosti. Sami novodobni hipiji. Vsi bi protestirali, noben delal. Da o prevzemanju odgovornosti ne govorim.
supergigi
25. 07. 2021 16.51
-13
Necepilci, cepite se, če ne želite umreti kot nesrečni 34 letnik v Ameriki.
KaiC
25. 07. 2021 16.54
+11
Hvala za nadaljno antipropagando cepljenja. Čimveč takih rabimo!
borut321
25. 07. 2021 16.55
+5
Dmg. 0
25. 07. 2021 17.01
+0
Kaj pa ostalih tisoče še mlajših včeraj?
Japa Jade
25. 07. 2021 19.41
+5
supergigi, a veš, da je danes v SLO umrlo 10 ljudi zaradi kajenja, kaj boš tud kadilcem kej povedal.
Dmg. 0
25. 07. 2021 16.44
+5
Danes je gospa po imenu Ursula van der L. v Salzburgu zaman čakala mladega gospoda po imenu Aleks Kurz, uradno naj bi zbolel menda Sars ni vzrok🤨
Satoshi Nakamoto
25. 07. 2021 16.45
+7
Cepil se je 2x. Ta je bolj kratke pameti in je morebiti vzel mRNA stekleničko
Satoshi Nakamoto
25. 07. 2021 16.45
+7
Gre za nekega akviziterja in nebi bilo čudno če bi se res cepil s tistim zvarkom
Ivar The Boneless
25. 07. 2021 16.27
+10
Zapomnite si vladarju sr ni treba boriti s protestniki. Samo vn spravi laž da tisti z vilami načrtujejo pokol tistih z baklami.
Destra
25. 07. 2021 16.32
-5
Onisak25, a ti živiš v kakšni računalniški igrici, kupuješ parcele v vrtualnem svetu? Al si samo po naravi čudak?
prašek
25. 07. 2021 16.34
+4
KaiC
25. 07. 2021 16.35
+6
Destra, o čem ti to? Vam cepljenim so se res očitno skisalk možgani.. vsaj na tem portalu, vsi ki to komentirate, izpadate ZELO histerični in v nekih čudnih zablodah. V bistvu delate antipropagando.
Destra
25. 07. 2021 16.39
-9
KaiC, ma ni to. Saj nisem proti antivaxerjem, sam mi reagirajo kot oni na paradi Ponosa. Nič jim nočem, a oni meni protestirajo...manifestirajo svojo agendo. Imejte jo, sam ne mi jamrat ko boste HIV fasal.
KaiC
25. 07. 2021 16.44
+5
Mogoče ne protestirajo proti tebi, ampak nečemu kar je njim odvzeto kar tebi mogoče ni ali la ne dojameš da ti ni. Če se tebe ne tiče, ne rabiš skakat v debato. Kot če bi rekel "Joj ej letos so olimpijske igre. Mene to ne zanima, zakaj morajo obstajati??????"
Destra
25. 07. 2021 16.53
-2
KaiC, končno nekdo, ki normalno komunicira. Saj je jasno, da veljajo omejitve za vse, cepljene in necepljene. Jaz osebno sem za popolno liberalizacijo življenja. Edino kar me resno skrbi je, ali bo gospodarstvo preneslo te pritiske. Posledice so in bodo bolj ekonomske kot zdravstvene.
Japa Jade
25. 07. 2021 19.43
+3
A ne jamraj k se ne cepim, pa kdo ti kej hoče, destratoš zoprni.
lnterReflections
25. 07. 2021 16.27
+0
V filmu InterReflections je Simon Devoe je rekel rekel ugrabljenemu revolucionarju Johnu Taylorju: "Aktivizem je danes industrija upanja in ustvarja ogromne profite." Pa mu John Taylor reče: "Ja, anger-dolar, kako lepo bi bilo, če bi se ga dalo zapakirati in prodajati za dobičke na Wall Streetu." Potem mu Simon Devoe reče: "Uuu, potem pa bi revolucija res imela šanse, da uspe." in potem gresta oba v globok smeh. Če hočete videti, si vpišite v google: "Scene from InterReflections | "And hope is a drug that subdues." (Peter Joseph)"
1k2m4im
25. 07. 2021 16.27
+13
Bom tokrat napisala bolj na hudomušen način nekatere stvari. Sedijo trije strahci ob kavi in debatirajo, česa se najbolj bojijo. Pa pravi prvi : mene je strah bolezni, zato se bom cepil. Pa pravi drugi : mene je bolj strah cepiva, zato se ne bom cepil. Preden lahko spregovori tretji, se oglasi prvi. Samo moj strah je bolj upravičen kot pa tvoj, reče drugemu. Drugi ga pogleda in reče : ni res, ker v resnici je to tako in začne naštevati. Kmalu padeta v burno razpravo, kdo ima bolj prav. Zato se oglasi tretji in pravi : me je pa strah, ker me ni strah. Prvi in drugi se zbegano spogledata in prvi reče : kaj pa ti blužiš...ali sploh veš, kaj pomeni biti bolan ? Tretji ga pogleda in reče : lahko imaš prav ti, lahko pa ima drugi...kar jaz vem, je to, da mi ga lahko data oba. Drugi dvigne obrv in reče : samo jaz imam boljša protitelesa. Tretji ga pogleda in reče : Protitelesa so odvisna od imunskega sistema, ti pa se razlikujejo med seboj, zato ljudje tako različno doživljajo to. Prvi in drugi ga pogledata in istočasno rečeta : pa vseeno bi te moglo biti strah. Tretji se nasmehne in reče : sedaj, ko sta tako složno stopila skupaj in mi to povedala, bosta razumela, zakaj bi me moglo biti strah, ker me ni strah : ). Nauk te hudomušne satire je ta, da vsi zelo dobro poznamo to čustvo, le drugačno obleko mu oblečemo : )...ko se enkrat tega zavedamo, potem tudi ni tako težko razumeti strahce : ) drugih in tudi to, zakaj jih oblačijo v takšne oblekce : ). Hvala za pozornost ter lep dan še naprej : )
Ivar The Boneless
25. 07. 2021 16.29
+6
Millady
25. 07. 2021 16.38
+7
lnterReflections
25. 07. 2021 16.50
+4
Karmen24, jaz osebno menim, da zame nista nevarna ne kovid in ne cepivo, ker če imaš dober imunski sistem, preneseš oboje. meni se bolj gre zato, da nočem, da kdo eksperimenira na meni in dela poskusne. Če si poskusni zajček, še ne pomeni, da boš zaradi tega dobil po kepi.
lnterReflections
25. 07. 2021 16.50
+1
1k2m4im
25. 07. 2021 18.14
Onisak...hvala in če ti lahko vrnem kompliment, zadnjič sem brala eno tvojo debato z nekom, v kateri si imel zmerno komunikacijo....sicer razumem to, da so različni okusi na tem portalu, kaj je dobra debata, vendar sama rada preberem tudi kaj bolj umirjenega, zato hvala za takrat in ter lep pozdrav.
1k2m4im
25. 07. 2021 18.18
Milady...hvala tudi tebi za komentar....sem se malo sprobala v satiri : )...doma se namreč dosti hecamo, včasih tudi satirično in zato sem tokrat odločila, da še tukaj probam : )...lep pozdrav.
1k2m4im
25. 07. 2021 18.33
Interreflection....se strinjam s tvojim mnenjem glede imunskega sistema...zato spoštujem tvojo odločitev, da ne želiš biti poskusni zajček....tudi sama, iskreno, nisem šla z lahkim srcem, vendar me je poleg babičinega stanja prepričalo tudi to, da me inovacije zanimajo, še posebej glede vsega, kar se razkriva v dnk...tukaj sem tudi jaz malo vernice : ), ker si želim, da bi mogoče preko dnk-ja spoznali skrivnost življenja oziroma vsaj večji del : )...hvala za tvoj komentar in tudi tebi lep pozdrav.