Tujina

Na tisoče Japoncev se je na ulicah poslovilo od premierja Abeja

Tokio, 12. 07. 2022 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.L., STA
Komentarji
2

Na Japonskem so se poslovili od nekdanjega premierja Shinza Abeja, ki je bil minuli teden ubit v atentatu. Na ulicah Tokia se je zbralo na tisoče ljudi, da bi se še zadnjič poklonili pokojniku, medtem ko je mimo peljal mrliški voz s posmrtnimi ostanki Abeja. Svojci in ožji prijatelji so se od njega poslovili na zasebni pogrebni slovesnosti. Kitajska je medtem Tajvan obtožila politične manipulacije, ker se je tajvanski podpredsednik William Lai udeležil pogreba nekdanjega japonskega premiera Shinza Abeja.

V tokijskem templju Zojoji je potekala zasebna pogrebna slovesnost, ki je bila zaprta za medije, udeležili so se je le Abejeva vdova Akie Abe, ožja družina in prijatelji.

Pred templjem se je raztezala dolga vrsta žalujočih. Po vsem Tokiu so zastave izobešene na pol droga.

Po slovesnosti v templju je mrliški avto z Abejevimi posmrtnimi ostanki odpeljal na še zadnjo vožnjo skozi središče Tokia, mimo nekaterih pomembnih političnih zgradb, v katerih je Abe služil v svoji karieri - parlamenta, urada predsednika vlade in sedeža njegove vladajoče Liberalno-demokratske stranke.

Sporočila sočutja s celega sveta

67-letnega Abeja je na petkovem predvolilnem shodu svoje stranke v mestu Nara ustrelil nekdanji pripadnik japonske mornarice in nekaj ur kasneje je umrl v bolnišnici. Abe je bil premier z najdaljšim stažem v državi, njegova smrt pa je močno pretresla mednarodno javnost.

Po poročanju japonske tiskovne agencije Kyodo je ob njegovi smrti iz sveta prispelo skoraj 2000 sporočil sočutja.

V ponedeljek je v Tokio na nenačrtovan obisk prispel tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, da bi se poklonil pokojnemu Abeju. Nepričakovano sta v japonsko prestolnico na zasebni obisk prispela tudi ameriška finančna ministrica Janet Yellen in tajvanski podpredsednik William Lai.

Kitajska Tajvan obtožila politične manipulacije zaradi udeležbe na Abejevem pogrebu

Kitajska je medtem Tajvan obtožila politične manipulacije, ker se je pogreba nekdanjega japonskega premierja udeležil tudi tajvanski podpredsednik William Lai. "Potem ko je nekdanji japonski premier nepričakovano umrl, so tajvanske oblasti to izkoristile kot priložnost za politično manipulacijo," je novinarjem na rutinskem sestanku povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin.

"Tajvan je del Kitajske in nima tako imenovanega podpredsednika. Kitajska vlada je japonskim uradnikom na veleposlaništvu v Pekingu in v Tokiu to že predstavila," je še dodal Wang.

Tajvanski uradniki obiska niso napovedovali, vseeno pa so tajvanski mediji poročali, da je Lai na Japonsko odpotoval po naročilu predsednice Tsai Ing-wen. To je bil tudi najvišji uradni obisk Tajpeja na Japonskem v zadnjih desetletjih.

Čeprav Japonska uradno ne priznava Tajvana, so se odnosi med njima v zadnjih letih otoplili, saj je Tokio otoku podaril več zalog cepiva proti covidu-19 in začel bolj odkrito opozarjati na vse večji vpliv Kitajske v regiji. Tudi japonski uradniki so skušali omiliti pomen obiska, zunanji minister Yošimasa Hayaši pa je dejal, da se je Lai udeležil pogreba "kot zasebnik". "Osnovna politika naše države se ni spremenila, saj želimo ohraniti odnose s Tajvanom kot nevladne in delovne odnose," je dodal.

Tajvanski mediji so Abeja označili za Tajvanu najbolj naklonjenega japonskega predsednika vlade, ki je po odstopu leta 2020 še naprej izražal podporo otoku ob kitajskem vojaškem in gospodarskem pritisku.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
12. 07. 2022 20.22
-1
abe je moral umreti, ker je bil trn v peti japonskih militantov, ki skušajo ponovno formirati vojsko. v čem je nevarnost japonske vojske? poleg vijetnamske so fanatični v pripravljenosti umreti za državo.
Zmaga Ukrajini
12. 07. 2022 16.34
+1
Kitajci težijo....🙄. Sicer pa, ... RIP, Mr. Abe, dober premier.🌹