Tujina

Na zborovanju ameriških republikancev tudi kritike Trumpa

Washingto, 04. 03. 2023 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
7

Na letni Konferenci za konservativno politično akcijo (Cpac) v Marylandu sta Mike Pompeo in Nikki Haley kritizirala zvezdniške voditelje, ki da nimajo stika z realnostjo. Kritična sta bila tudi zaradi porazov republikancev na volitvah, vendar pa nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa pri tem nista naravnost omenila.

Cpac je danes namreč klub oboževalcev Donalda Trumpa in tisti, ki ga ne hvalijo, lahko pričakujejo napade. Nekdanja guvernerka Južne Karoline in Trumpova veleposlanica pri ZN Nikki Haley je že razglasila kampanjo za predsednico ZDA, po pričakovanjih naj bi kmalu to storil tudi nekdanji državni sekretar Pompeo.

Pompeo in Haley sta bila glavna zvezdnika petkovih nastopov, pred njima pa je govorila med drugim tudi kongresnica Marjorie Taylor Green. Danes bosta udeležence nagovorila Trump in nekdanji brazilski predsednik Jair Bolsonaro.

Pompeo in Haley sta opozorila, da so republikanci na lanskih kongresnih volitvah izgubili številne volitve, ki bi jih morali dobiti. Znano je, da so izgubljali predvsem skrajni kandidati s Trumpovo podporo, ki so jo dobili, ker sprejemajo in širijo laž o ukradenih predsedniških volitvah 2020.

Donald Trump na telefonu
Donald Trump na telefonu FOTO: AP

Oba sta udrihala po levici, ki po njunih besedah grozno spreminja Ameriko v nekaj nezaslišanega, zato sta pozvala k izbiri nove generacije voditeljev, s katerimi bodo zmagovali.

Konservativce sta brez omembe imena pozvala, naj se distancirajo od Trumpa in njegovih pritožb o volitvah 2020. Za nagrado sta dobila rahel aplavz, predvsem pa vzklike: "Trump, Trump, Trump".

Oba sta sicer dejala, da bosta podprla Trumpa, če bo osvojil republikansko nominacijo, česar pa nista storila med drugimi nekdanji podpredsednik Mike Pence in guverner Floride Ron DeSantis, ki se prav tako nameravata spustiti v predsedniško tekmo, vendar na Cpac nista prišla.

DeSantis je na Floridi, kjer prav tako konservativni Klub za rast izvaja konkurenčno zborovanje, na katerega Trumpa niso povabili. Gre za bogate republikanske poslovneže, ki želijo drugačno prihodnost za stranko.

Na Cpac morda malce presenetljivo niso pustili Nicka Fuentesa, ki ga je nedavno nazaj Trump gostil na svojem posestvu Mar a Lago. Fuentes zagovarja rasne delitve in poveličuje belo raso. Prostor pa so dali Greenovi, ki je v govoru poudarjala, da levica prihaja po ameriške otroke, da jih prisili v spremembo spola. Zagotovila je, da je konservativni bog večji kot tisti, ki mu sledi levica, in bo preprečil transspolno agendo. "Dolžnost naše stranke je, da zaščitimo otroke pred levico," je dejala. Ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pa je obtožila, da želi umiranje ameriških otrok v svoji državi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
04. 03. 2023 19.23
-1
Trump pod Trotelj.
nikhrast
04. 03. 2023 16.36
-7
Saj sem se že naveličal poslušati in brati članke o Trumpu, Fox TV, pa CNN... so zelo kritični do Trumpa, še Rupert Murdoch je kritičen do Trumpa. Slabo kaže republikancem, razkol je prevelik.
Esprit
04. 03. 2023 09.36
Te levo - desne stranke so povsem odpovedale na (vsem) zahodu. Te oznake ''levo-desno'' ne igrajo več nobene vlogo. Obe strani lahko ali pogosto vodita tako rekoč enake politike in se razlikujeta le po propagandi, vendar je med njima zelo malo dejanskih vsebinskih razlik. Čeprav mediji prikazujejo nekatere megalomanske razlike, jih v praksi skoraj nikoli ni. Vse bolj postaja popularen izraz ''Cross front'' v nemčiji na primer, Querfront...ki opisije gibanja, ki vsebujejo leve, desne, sredinske...sicer pa skupaj tvorijo realno drugačne politike od današnjega mainstreama, ne vem, koliko bo to imelo prihodnosti, zagotovo pa te ''tradicionalno levo ali desno'' ne igra v realnem svetu in praksi več nobene vloge in so še samo marketinški slogani brez vsebine.
Merhabap
04. 03. 2023 09.14
-2
Ni bog ve kaj ampak Zelenskega bi zrihtal
simc167
04. 03. 2023 09.10
-4
Res ne moreš vedeti kdo je bolj ogaben tale beb ec trump ali naš sipt ar jansha!?
štajerski janezek
04. 03. 2023 08.40
-4
... kak vas boli Donald :) glavno da vašega demekota dvigujete v nebo :)
štajerski janezek
04. 03. 2023 08.55
-3
Lepo vam sistem pere glavo... :)oni gori pa se smejijo, nadzirajo banke pa celi svet, nam pa dajo drobtinice