Tujina

Načrt britanskih oblasti, da migrante pošljejo v Ruando, ni zakonit

London/Kigali, 15. 11. 2023 19.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britansko vrhovno sodišče je ugotovilo nezakonitost spornega migracijskega načrta Sunakove vlade. Ta je namreč nameravala prosilce za azil, ki bi na Otok prišli nezakonito, premestiti v Ruando, ne da bi preučili njihove prošnje. Kot so sodniki zapisali v obrazložitvi, je načrt nezdružljiv z obveznostmi države po mednarodnih pogodbah.

Rishi Sunak
Rishi Sunak FOTO: AP

O azilni politiki je že decembra lani odločalo sodišče v Londonu, ki je ugotovilo, da je ta zakonita, a se je na odločitev pritožila skupina migrantov in aktivistov. Prizivno sodišče je junija pritrdilo njihovim trditvam in načrt razglasilo za nezakonitega, Ruande pa glede na njihovo utemeljitev ni mogoče šteti med varne tretje države.

Sledila je pritožba vlade premierja Rishija Sunaka na vrhovno sodišče, ki je danes pritrdilo odločitvi prizivnega sodišča. Pet vrhovnih sodnikov je pritožbo vlade soglasno zavrnilo soglasno. "Ugotavljamo, da je prizivno sodišče (...) upravičeno ugotovilo, da obstajajo tehtni razlogi za prepričanje, da bi odstranitev tožnikov v Ruando te izpostavila dejanski nevarnosti slabega ravnanja," so zapisali v obrazložitvi.

Pred Vrhovnim sodiščem v Londonu se je pred današnjo odločitvijo zbrala peščica protestnikov.
Pred Vrhovnim sodiščem v Londonu se je pred današnjo odločitvijo zbrala peščica protestnikov. FOTO: AP

Po njihovi oceni med drugim obstaja tveganje, da bi oblasti v Ruandi prosilce za azil vrnile v državo, iz katere so pobegnili. Tam bi jih nato lahko doletelo preganjanje ali drugo nečloveško ravnanje, poročajo tuje tiskovne agencije.

V odzivu na sodbo je Sunak sporočil, da bo vlada razmislila o nadaljnjih korakih. "To ni bil izid, na katerega smo upali, vendar smo zadnjih nekaj mesecev načrtovali vse možnosti," je dejal. Ob tem je vnovič poudaril potrebo po zaustavitvi nezakonitih prihodov na Otok, ki da "uničujejo življenja in britanske davkoplačevalce letno stanejo na milijone funtov". Z Ruando si bodo prizadevali za nov sporazum.

Vrhovno sodišče v Londonu
Vrhovno sodišče v Londonu FOTO: AP

V Kigaliju so jih zmotile zlasti ugotovitve sodišča, da država ni varna destinacija za prosilce za azil. Po besedah tiskovne predstavnice ruandske vlade afriška država ostaja zavezana svojim mednarodnim obveznostim, njeno zgledno ravnanje z begunci pa naj bi priznali tako agencija ZN za begunce (UNHCR) kot drugi organi. Kot so dodali, je načrt navsezadnje stvar, o kateri odloča britansko pravosodje.

Kasneje so z Downing Streeta sporočili, da se je Sunak po razsodbi vrhovnega sodišča pogovarjal z ruandskim predsednikom Paulom Kagamejem. Ponovila sta svojo trdno zavezanost temu, da bi partnerstvo na področju migracij med Veliko Britanijo in Ruando delovalo.

Sunak je pozneje napovedal še, da je pripravljen uvesti "izredno zakonodajo", s katero bi Ruando označili za varno državo. Ob tem je poslal tudi sporočilo Evropskemu sodišču za človekove pravice (ESČP), ki je junija lani ustavilo prvi deportacijski let z Otoka v Ruando. "Ne bom dovolil, da bi tuje sodišče blokiralo te polete," je novinarjem dejal britanski premier.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
17. 12. 2023 20.27
V Ruando jim še mi lahko po kakšno letalo dnevno pošljemo... Tu so itak neprilagojeni...
zdravkob
16. 11. 2023 15.12
+1
To je pa preveč zvito celo za britance. Kakšna rešitev pa naj bi bila Ruanda. Problem je migracijski pakt, ki ga je sprejela EU in tudi VB. In ta pakt je legaliziral nezakonite migracije. In še danes to imenujejo nezakonite migracije, ki jih oblasti samo "upravljajo". Ta pakt je spremenil Evropo in to brez kakršne koli družbene in politične obravnave. In še zdaj je ni.
avgust.
15. 11. 2023 21.56
+1
Ti so še slabši od naših.
Slovenec963
15. 11. 2023 21.21
+5
PIPS odganja mrčes...!?
Harpuna
15. 11. 2023 21.19
+12
Kaj tam je tudi vrhovno sodišče sestavljeno iz leve opcije,kot pri nas ,da ščitijo te ilegalce bolj kot svoje državljane.
Dddddddd
15. 11. 2023 20.53
+13
Vojne v Siriji ni vec.. naj njih posljejo nazaj domov in je problem resen. Tako kot tudi vse ostale pri nas in v EU.
MladInPerspektiven
15. 11. 2023 20.38
+8
Sem pred leti napisal, da bi bilo pošteno do vseh da se EU zmeni in sprejme zakon kdor vrže dokumente, tisti kateri niso resnično iz držav kjer poteka vojna ali niso ogroženi v svoji državi ali pa se podatki ki jih navede ne skladajo takoj v Avion in vija. Takih 10 - 20 avionov in bi se zadeve hitro normalizirale
avgust.
15. 11. 2023 21.46
+4
Nemogoče izvesti. Ne štejejo se več v tisočih, pač pa v milijonih. Prepozno.
Infiltrator
15. 11. 2023 21.51
+4
Mladin ,tocno tko ,ko bi si po dragih fonckih sporočili za vrnitve bi tega bilo manj
celjan2
16. 11. 2023 21.03
+1
natrpati jih v prazne super tankerje ko gredo v arabske države po nafto!
231koak
15. 11. 2023 20.13
+4
Ma tu je treba malo stran pogledat, pa spelat zadevo.