Tujina

(Pre)širok nadzor nad sporočili v boju proti spolnim zlorabam otrok na spletu?

Bruselj, 16. 07. 2021 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
13

Začasna pravila za odkrivanje spolnih zlorab otrok na spletu, ki so jih prejšnji teden sprejeli evropski poslanci, še vedno dvigujejo prah. Podpredsednik Evropskega parlamenta in Piratska stranka že napovedujeta, da bosta posegla tudi po pravnih sredstvih, saj sta prepričana, da gre za prevelik poseg v digitalno zasebnost.

Uredba omogoča nadzor nad elektronskimi sporočili in pogovornimi aplikacijami, ki naj bi vsebovale vsebine v zvezi s spolno zlorabo otrok. Medtem pa češki poslanec Marcel Kolaja, ki prihaja iz vrst Piratov in Skupine Zelenih/Evropske svobodne zveze ter je hkrati podpredsednik parlamenta, opozarja, da bo novi zakonodajni akt državljanom kršil pravico do zasebnosti, saj je tehnično nemogoče nadzorovati "zgolj kriminalce".  

"Vsa naša zasebna elektronska sporočila bodo nadzorovana, da bi preverili, če vsebujejo sumljivo vsebino. To je nesprejemljivo," je Kolaja dejal v odzivu na glasovanje v Evropskem parlamentu, ki je prineslo 537 glasov za, 133 proti in 24 vzdržanih glasov. 

Kot pravi poslanec, je otroke seveda treba zaščititi, vendar je prepričan, da množični nadzor ni primerna rešitev, saj bi lahko prizadel veliko število prebivalcev EU, njegovo stališče povzema portal Euractiv. Prepričan je, da uredba predstavlja "velik udarec naši digitalni zasebnosti".

Spomnil je tudi na anketo, marca objavljeno na spletišču YouGov, ki je pokazala, da je 72-odstotkov Evropejcev nasprotovalo predlogu, da bi bila sporočila vsesplošno nadzorovana. Pirati so se proti njegovemu sprejetju borili s kampanjo pod ključnikom #Chatcontrol, kot je izvedel omenjeni portal, pa nameravajo v prihodnje uporabiti tudi razpoložljiva pravna sredstva, da bi odpravili sprejeto uredbo.  

Ponudniki storitev morajo med nadzorom uporabljati tehnologije, ki čim manj posegajo v zasebnost, so naročili evropski poslanci.
Ponudniki storitev morajo med nadzorom uporabljati tehnologije, ki čim manj posegajo v zasebnost, so naročili evropski poslanci. FOTO: Shutterstock

Iščejo že nove rešitve

V Evropskem parlamentu (EP) so sicer v sporočilu za javnost zapisali, da se bo ta zakonodaja uporabljala največ tri leta, če pa bi se v tem času dogovorili o stalni zakonodaji za preprečevanje spolne zlorabe otrok na spletu, bo v uporabi še krajše obdobje. Evropska komisija je sicer že sporočila, da namerava še letos predlagati trajnejše rešitve te problematike.

Kot so še pojasnili v EP, se za odkrivanje spletnih vsebin v zvezi s spolno zlorabo otrok uporabljajo posebne tehnologije, ki pregledujejo slike in besedilo ali podatke o prometu. Posebna tehnologija razprševanja se uporablja za slike in videoposnetke, klasifikatorji in umetna inteligenca pa za analiziranje besedil ali podatkov o prometu, kar pripomore k odkrivanju spletnega navezovanja stikov za spolne namene. Nova pravila pa ne veljajo za pregledovanje zvočne komunikacije.

Digitalna zasebnost je pravica, pri kateri mora vsak uporabnik spleta odločiti, katere osebne podatke želi deliti in katere želi ohraniti zaščitene, da bi zaščitil svojo zasebnost.
Digitalna zasebnost je pravica, pri kateri mora vsak uporabnik spleta odločiti, katere osebne podatke želi deliti in katere želi ohraniti zaščitene, da bi zaščitil svojo zasebnost. FOTO: Shutterstock
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WolfeWoof
16. 07. 2021 18.13
Ne spreminjat zakonov. To bi mogla usa omrežja pa velike strani tut tašne kot je amazon pa take nardit posebej verzijo za otroke pa posebej za odrasle. Omejit starostno pa bo. Če se pa en fdroc zlaže pa gre na odraslo stran je pa to treba starše okrivit ja. Ekola pa bo. Sam ne oni hočejo usi sam pokasirat od tega. Groza.
RamzesII
16. 07. 2021 15.56
Kako pa bo AI ločila kaj je kaj, še nedolžnega lahko pošlje v zapor. Ni vse tako kot se zdi.
inet
16. 07. 2021 15.08
Se vidi kdo je kdo. Kaka zasebnost kdor pa služi na tem ga obdavčite v iber.
Omas1313
16. 07. 2021 11.31
+1
Se politikom hlače tresejo saj je med njimi največ pedrofilov!!!
BitterTruth
16. 07. 2021 11.31
+2
vidim da se bojite da vas ne vem kdo vse gleda, kot da bi dejansko bili zanimivi... ampak vseeno da ne bo potem kaksnega joka in stoka povem da sem uvedel smrtno kazen za vsak spolni prekrsek nad mojim otrokom
zzzzzzzzz
16. 07. 2021 11.20
-1
Več nadzora, pravilno.
BitterTruth
16. 07. 2021 10.06
-4
tisti ki se nadzora bojijo ze vedo zakaj... se smrtno kazen za pedofile, pa lahko trend morda obrnemo na bolje
npc2335
16. 07. 2021 10.12
+3
To nima veze z pefofili oni bojo na piratskih straneh in njih nebojo najdli ker nemorejo teh strani nadzorovat samo kotrola na ljudeh je to nic drugega.
Jež
16. 07. 2021 10.15
+2
Hahahaha k da njih boli za pedofile hahahahaha legends kjenživis
Millady
16. 07. 2021 11.05
+1
NPC, pa še kako ima zveze s pefofili, žal admin briše konkretne komentarje o tem!
User1538643
16. 07. 2021 10.04
+3
Nadzor že zdaj je oblika totalitarizma. Sedaj postaja tudi javna opsesija. Saj že imajo t.i. Križarske bande, ki nadlegujejo in zasledujejo posameznike, izbrane za žrtve, kar tako, policija, tudi naša jim je v žepu, in z njo manipulirajo, tudi skozi svoje "vernike" v policijskih vrstah. Policija se pa nič ne zmiga.
Jež
16. 07. 2021 09.48
+9
Aja torej ni problem v tem da se že 15letnice oblačjo k kur*be napol gole 👌 ..roblem je drugje😂😂😂
BitterTruth
16. 07. 2021 10.05
+3
ja model dejansko je drugje... mene gola smrklja ne zanima... ce ma pa seksi mamico je pa druga zgodba... oblecen ali slecen otrok nima kaj biti spolni objekt, drugace si pedofil, po defaultu