Tujina

'Najboljša kupčija, ki sem jo kdaj sklenil. Za enega konja sem jih dobil 435'

Budimpešta, 18. 12. 2023 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.P., STA
Komentarji
0

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je ob 100-letnici turško-madžarskih diplomatskih odnosov odpravil v Budimpešto, kjer se je srečal s svojim madžarskim zaveznikom Viktorjem Orbanom. Ob tej posebni priložnosti pa sta si voditelja izmenjala tudi darila; Orban je turškemu predsedniku podaril črnega žrebca, v zameno pa je dobil električno vozilo turške izdelave Togg.

V Budimpešti se je ob 100-letnici turško-madžarskih diplomatskih odnosov odvilo srečanje obeh voditeljev. Uradni obisk turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana se je začel na Trgu herojev v središču madžarske prestolnice, kjer ga je z vojaškimi častmi sprejela madžarska predsednica Katalin Novak.

Kasneje pa se je srečal tudi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, s katerim sta si ob priložnosti izmenjala tudi darili. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je madžarskemu premierju Viktorju Orbanu podaril električno vozilo turške izdelave Togg, sam pa je v zameno dobil konja. Oba voditelja sta nato sedla v jeklenega konjička, medtem ko je Orban vozil pa je Erdogan pomahal ljudem ob cesti.

Madžarski premier je kasneje na spletu delil fotografije srečanja in izmenjave daril. Ob tem pa je zapisal: "Najboljša kupčija, ki sem jo kdaj sklenil. Za enega konja sem jih dobil 435. Dobrodošel na madžarskem predsednik Erdogan."

Erdogan je že drugič letos obiskal Madžarsko
Erdogan je že drugič letos obiskal Madžarsko FOTO: AP

To je sicer že drugi obisk turškega predsednika na madžarskem v zadnjih mesecih. Tokrat naj bi voditelja držav govorila predvsem o poglobitvi dvostranskega sodelovanja držav in energetskem vprašanju, poroča Euronews. Madžarska naj bi namreč z letom 2024 plin začela uvažati preko Turčije.

V času obiska sta državi podpisali skupno 17 pogodb, vključno z dogovorom o strateškem partnerstvu. Orban je izrazil prepričanje, da je Madžarska "izgubila preteklo stoletje", zdaj pa da je načrt, da skupaj s Turčijo zmagata 21. stoletje, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Voditelja, ki se ju v mednarodni politiki skupaj najpogosteje omenja v luči njunega nasprotovanja pridružitvi Švedske Natu, se te teme na skupni novinarski konferenci nista dotaknila. Sta pa Novak in Erdogan razpravljala o izzivih na vzhodnem krilu Nata ter o težavnostih širitve zavezništva.

Erdogan je sicer julija privolil v umik veta, a je pred kratkim turško ratifikacijo pogojeval s prodajo ameriških letal F-16 Turčiji. Madžarska medtem svoje podpore Švedski ni podala, Orban pa je septembra od nordijske države najprej zahteval "spoštovanje". Budimpešta je namreč Stockholm večkrat pozvala, naj preneha s svojimi izjavami o kršitvah vladavine prava s strani Orbanove izvršne oblasti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja