Tujina

Tajvan Kitajsko obtožil, da z izstrelitvami raket posnema Severno Korejo

Peking, 04. 08. 2022 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K., N.L., STA
Komentarji
521

Potem, ko so ZDA razburile Kitajsko z obiskom Nancy Pelosi v Tajvanu, so Kitajci začeli z najobsežnejšimi vojaškimi vajami okoli Tajvana. Vaje vključujejo tudi uporabo pravega streliva dolgega dosega. Kitajska je sporočila, da je izstrelila rakete dolgega dosega na območja v vzhodnem delu Tajvanske ožine. Tajvan je sporočil, da vaje pozorno spremljajo in da se bodo nanje ustrezno odzvali, vendar ne bodo iskali konflikta. Po mnenju Tajvana je Severna Koreja s svojimi večkratnimi raketnimi poskusi v zadnjih mesecih podžigala napetosti v regiji, ki jih sedaj Kitajska posnema.

Več videovsebin
  • Strelske vaje kitajske vojske
    00:27
    Strelske vaje kitajske vojske
  • Posnetek izstrelitve raket dolgega dosega
    01:20
    Posnetek izstrelitve raket dolgega dosega

V odgovor na obisk Nancy Pelosi v Tajpeju so v Pekingu  sprožili obsežne vojaške vaje na morju okoli Tajvana. Tajvansko obrambno ministrstvo je te obsodilo kot jasno kršitev ozemeljskih voda Tajvana in pravil ZN, po njihovih informacija je Kitajska izstrelila 11 raket dolgega dosega. Vojaške vaje so označili tudi kot neracionalno izzivanje mednarodnega reda in zatrdili, da bo Tajvan branil svojo nacionalno varnost.

Tajvan je Kitajsko tudi obtožil, da z izstrelitvami raket posnema Severno Korejo. Slednja pa da je s svojimi večkratnimi raketnimi poskusi v zadnjih mesecih podžigala napetosti v regiji. Sedem kitajskih raket je pristalo tudi v japonskih vodah, so sporočili z Japonske in Kitajsko pozvali, naj vaje nemudoma ustavijo. 

Manevri z obsežnim strelskimi vajami so v polnem zamahu. Vzhodno vojaško poveljstvo kitajske vojske (PLA) je sporočilo, da so bile v Tajvanski ožini, ki ločuje Tajvan od celine, in vzhodno od otoka izstreljeni izstrelki dolgega dosega. Točna lokacija izstrelitve še ni znana, navaja AP.  Kitajska armada je pri tem izvedla "natančne napade" z namenom vadbe, je poročala kitajska televizija. Po navedbah tajvanskega obrambnega ministrstva je Kitajska izstrelila več balističnih raket dongfeng v vode okoli severovzhodne in jugozahodne obale Tajvana. Ministrstvo v Taipeiju je sporočilo, da je v odgovor na izstrelitev aktiviralo obrambne sisteme, poroča Reuters. 

Kitajski posnetki vojaških vaj
Kitajski posnetki vojaških vaj FOTO: AP

Vojaške vaje so se začele okoli 12. ure po krajevnem času (ob 6. uri po srednjeevropskem času), po poročanju kitajskih državnih medijev pa vključujejo tudi "streljanje v živo" v vodah in zračnem prostoru okoli Tajvana, ki ga Peking obravnava kot del svojega ozemlja.  

Gre za največje vojaške vaje Kitajske v vodah Tajvana. Bojni manevri bodo potekali na šestih večjih območjih okoli otoka, trajali pa naj bi do nedelje opoldne, je poročala kitajska državna televizija CCTV. Na nekaterih območjih naj bi vaje potekale vsega 20 kilometrov od tajvanske obale.

Kitajski državni časnik Global Times je ob sklicevanju na vojaške analitike zapisal, da gre za vaje "brez primere" in da bodo rakete prvič letele preko Tajvana. Po poročanju časnika bo to prvič, da bo kitajska armada izstrelila bojne rakete dolgega dosega čez Tajvansko ožino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot poroča Reuters, je tajvansko obrambno ministrstvo danes še sporočilo, da se bo vojska ustrezno odzvala na sovražno ozračje: "Tajvanska vojska pozorno spremlja sovražne razmere v Tajvanski ožini in okolici otokov, vse njene enote pa kot običajno izvajajo urjenja." Sporočili so, da vaje pozorno spremljajo in da je otok pripravljen na konflikt, a ga ne bo iskal: "Ministrstvo za nacionalno obrambo poudarja, da bo podpiralo načelo priprave na vojno brez iskanja vojne in z držo, da ne bo stopnjevalo konfliktov in povzročalo sporov."

Dogajanje "zelo pozorno" spremljajo v ZDA

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Kirby je v intervjuju za MSNBC dejal, da dogajanje spremljajo "zelo, zelo pozorno". "Situacija ni zaskrbljujoča le za nas, ampak tudi za prebivalce Tajvana in naše zaveznike v regiji, zlasti za Japonsko," je povedal in na vprašanje, ali je potovanje Pelosijeve sprožilo vojaški odgovor Kitajske odvrnil, da je v tej situaciji provokator Peking. "Na obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa jih ne bi bilo treba tako ostro odreagirati," je še dodal. 

Nekatere tamkajšnje prebivalce so vojaške vaje presenetile med jutranjim plavanjem. 63-letnega Luja napetosti ne skrbijo, saj "smo prebivalci Tajvana in Kitajske kot ena družina. Tudi veliko prebivalcev s celine živi tukaj." Dodal je, da jih bolj skrbi zaradi trenutne gospodarske krize, je povedal za AP.

Vojaške vaje, ki bodo potekale na šestih lokacijah, pa skrbijo ribiče. Slednji imajo trenutno največ dela, saj je glavna sezona za lovljenje lignjev. "Dogajanje bo vplivalo na naše delo, a kaj lahko storimo? Zgolj to, da se izognemo nevarnemu območju," je povedal lastnik ribiške ladje Chou Ting-tai. 

'Za takšno agresivno dejavnost ni opravičila'

Skupina sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7) je že včeraj obsodila vojaške vaje kitajske vojske v Tajvanski ožini, ki jih je Peking sprožil kot odgovor na obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu. Po mnenju skupine za takšno agresivno dejavnost ni opravičila. Kitajska eskalacija po njihovi oceni tvega povečanje napetosti in destabilizacijo razmer v regiji. Ministri so Kitajsko tudi pozvali, naj vprašanja glede Tajvana rešuje po mirni poti.

Spomnimo

Kitajska Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja in vsakokrat obsoja politične stike Tajpeja z državami, ki v skladu s politiko ene Kitajske ne priznavajo Tajvana. Med temi državami je velika večina članic Združenih narodov, vključno z ZDA. Slednja vseeno ohranja tesen odnos z otokom, med drugim zato, ker jim prodajajo orožje za obrambo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (521)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rains
05. 08. 2022 17.27
+0
Kitajsi spet popolnoma brez razloga provocirajo in netijo vojno, zaradi enega obiska.
Miro Novak 1
05. 08. 2022 15.01
-1
Če kdo podpihuje sovraštvo in širi nemir po svetu, so to ZDA. Ponovno bodo zanetili novo vojno, nato pa se taktično umaknili.
strateg
04. 08. 2022 21.52
-1
Kakšna podobnost ? Kitajci ne blefirajo....
Posteni
04. 08. 2022 21.47
+2
Smrdljivo kot v povprecni kitajski restavraciji...
borjac
04. 08. 2022 21.46
+2
Tajvan trdi da Kitajska posnema S. Korejo, to je nekako tako kot da bi rekli, da Tiger posnema mravljo, ali pa je bil na Tajvanu močan vročinski val, pa jim je malce zašraufalo možgane.
AlesX1X
04. 08. 2022 21.27
+3
Zda bo trdno stala ob strani taiwana... Jz mislim da ne bo kot ne v ukrajini.. Cel kup gofljanja in na koncu nic... Kitajska je mocno ko sto hudic.. Disciplina in red.. Je pa smesno da nasi ne porocajo o trenutni preletih kitajskih letal cez otok.
InterRefIections
04. 08. 2022 21.38
+0
Narediti MADE IN INDIA namesto MADE IN CHINA je lažje kot to, da Nemci sedaj iz plinovoda gledajo, če bo kaj priteklo ven, ker so sami sebi dal sankcije.
Rains
05. 08. 2022 17.29
Kitajci že zadnjih 10 let letijo okoli Tajvana, to ni nobena novica več.
schrodingerScat
04. 08. 2022 21.18
+1
Za komentatorja Interreflections, da se ne bodo otroci norcevali iz njega: Taiwan je ime otoka, na katerega so pred tovarisem Maom pribezali Kitajci. Tajvanci so domorodna manjsina. Zato govorijo kitajsko in se drzava imenuje Republika Kitajska. Upam da ne bos zdaj spraseval, zakaj se Nova Zelandija ne imenuje Republika Maori in zakaj je iz dveh otokov, ker neke meje potrpljenja pa morajo biti.
piron
04. 08. 2022 21.13
-1
USA spet mešajo dr...ek in na vsak način težijo k ponovitvi Ukrajine...
Skodabesed
04. 08. 2022 20.55
+3
Kitajci se repencijo pa delajo kvazi neke vojaske vaje napadel pa itq da nebojo ker nemorjo + drzavne banke jim propadajo ena za drugo realestate bubble je 100x hujse kot v zda 2008 oni pa zapravljajo milione na vojaskih vajah res genius level drzava dolarcek pa sami raste index gre pocas vsak teden gor haha mogoce ce kdo kaj sprempa finance lp
Professor
04. 08. 2022 20.52
+4
Se mi zdi da bo Tajvan naslednjič zmagal na Evroviziji.😄😄😄
Vizi892
04. 08. 2022 20.41
+9
Usoda ljudi, ki si želijo samo živeti, je na žalost v rokah par ljudi, ki vladajo temu svetu.
InterRefIections
04. 08. 2022 20.55
+1
Pručke, da so na položajih, jim pa sami držijo.
AlesX1X
04. 08. 2022 21.22
-1
Zal smo vsu v rokah le teh... Ne pa pozabit da so oni tam gor zaradi nas in ne obrarno!
InterRefIections
04. 08. 2022 21.36
-1
Napaka! Oni so gor zaradi sebe in ne zaradi tebe.
InterRefIections
04. 08. 2022 20.27
-3
A vi veste, zakaj Tajvan ne spremeni ime države iz Republika Kitajska v Republika Tajvan? Upajo, da bodo Američani dol vrgli komuniste in bodo potem spet oni gor. Moje mnenje pa vemo, kakšno je. Vse dokler bom imel v svoji državi sistem, kjer volitve nič ne spremenijo, saj so poslanci v rokah milijonarjev in milijarderjev, vse do tedaj imajo Kitajci pravico imeti komunizem in diktaturo. Naj se fokusirajo na to, da v svoji državi prepričajo ljudi, da zaupajo v sistem. Ker če niti nas ne znajo, kako potem zmotno upajo, da bodo Kitajce brez bomb!?
InterRefIections
04. 08. 2022 20.29
+0
Eni ste nekoč verjeli v Cerkev, danes pa verjete, da poslanci res vladajo in da ima denar, ki ga centralne banke ustvarjajo iz nič, vrednost.
Zmaga Ukrajini
04. 08. 2022 20.42
+4
InterRefIections
04. 08. 2022 20.45
-1
Ja, da ne verjamem, da volitve kaj spremenijo in nisem edini v tej državi. 30% ljudi ni šlo na volitve aprila.
InterRefIections
04. 08. 2022 20.47
+0
In veš, kaj je najbolj kruta resnica?Da če niti volitve nič ne spremenijo imajo komentarji tukaj gor še manj možnosti za to. To je zgolj ene vrste zabava.
Zmaga Ukrajini
04. 08. 2022 20.47
+3
Bila je zelo visoka volilna udeležba. Če se tebi ne zdi, da bi hodil volit, pač ne hodi. Samo potem tudi jamraj ne, če bo država v stanju, kakršnem je.
bkaval
04. 08. 2022 20.51
+5
kitajci imajo v zda ze polovico podjetij v svojih rokah.
InterRefIections
04. 08. 2022 20.52
+0
Predzadnje je bila 50%. Pa je kot kaže 20% več ljudi mislilo, da se je maske spomnil IJJ sam in mu ni nekdo v ozadju to ukazal, da jih mora dati. Če ne bo novih kriz, bo spet samo 50% ali še manj.
InterRefIections
04. 08. 2022 20.53
+2
Sicer pa sem raje volil Pirate kot da bi se pridružil tem 30%, ko sploh šli niso.
InterRefIections
04. 08. 2022 20.54
+1
bkval, lahko jim zamrznejo premoženje v ZDA.
InterRefIections
04. 08. 2022 20.06
+0
Malo kdo ve, da se Trst in Koper hočeta osamosvojiti, pa združiti pod skupno državo. Zakaj jim ne pustimo?
Zmaga Ukrajini
04. 08. 2022 20.42
+1
InterRefIections
04. 08. 2022 20.54
+0
InterRefIections
04. 08. 2022 20.55
+2
Zmaga Ukrajini
04. 08. 2022 21.16
-1
Ker je tam tistih "10" razbijaških separatistov, ki jih financira puto, da bi destabilizirali regijo in zraven potegnili še veliko večino tistih, ki pa se nočejo odcepit oz. priključit rusom. Navadna "namještaljka"... Kot bi Prlekija zahtevala, da gre Slovenija ven iz EU...
InterRefIections
04. 08. 2022 21.39
+1
Zakaj so ravno v Dombasu in ne kje drugje? Tudi za Knin na Hrvaškem so rekli, da je tam samo ene par Srbov.
InterRefIections
04. 08. 2022 19.59
+1
Rudar, ti misliš, da nič ne razumem. Kako lahko po tvoji logiki predsednik vlade s par 1000€ vlada milijonarju ali milijarderju? To je enako kot da bi verjel, da so v srednjem veku kraljem vladali vitezi.
InterRefIections
04. 08. 2022 20.09
+3
Torej se moraš med milijarderji odločati, kateri naj vladajo svetu, Zahodni, kitajski, ruski ali pa vsak na svojem koncu. Ali pa da jih odstranimo v vseh državah.
Putler
04. 08. 2022 19.50
+6
Tajvan so kitajci izgubili pred 130 leti, tako da..
Putler
04. 08. 2022 19.51
+3
InterRefIections
04. 08. 2022 19.53
-1
Putler
04. 08. 2022 19.54
+14
InterRefIections
04. 08. 2022 19.56
-6
Zakaj je uradno ime Tajvana: "Republika Kitajska?"?
pisoY
04. 08. 2022 20.16
+4
Clovek bozji, dj se malo pouci o stvari preden pises bedarije. Prej je bila Republika Kitajska, pa so potem komunisti protestiral in prevzeli danasnjo kitajsko s pomocjo vojske, medtem so republikanci zbezali na danasnji Taiwan. Eto na hitro, zdj pa oejd googlat da ne izpades bedak naslednjic
InterRefIections
04. 08. 2022 20.23
-3
Zakaj ne spremenijo ime države v "Republika Tajvan" ?
Zmaga Ukrajini
04. 08. 2022 20.45
+1
Hahahaha,... pa tebe, Inter, je res vročina orng usekala. Kakšne zmedene ven sekaš... Komentator @pisoY te je dobro napotil - PEJT GUGLAT, da ne boš izadel popoln...
number46
04. 08. 2022 19.47
-5
Jaz samo upam, da ZDA ne podžiga ničesar ko pade njihovo letalo na kitajskem teritoriju. Ja ja temu se reče demokracija.
Rudar
04. 08. 2022 19.50
+2
Zmaga Ukrajini
04. 08. 2022 20.45
+1
Hahahahahaha,... putoljupcem se trga. Dobesedno. Kakšne teze, ...
SREBRNIBREG.
04. 08. 2022 19.40
+6
Pa to so bile poslane rakete v čast in praznovanje ob obisku te ameriške d(r)ame.
InterRefIections
04. 08. 2022 19.39
+2
Kaj bi se zgodilo, če bi jaz napisal komentar: "Volitve na vsake 4 leta ne spremenijo ničesar, zato tega sistema nimate pravice širiti po svetu." Predstavniški demokrati bi mi odgovorili: "Imamo dovolj drugih, ki verjamejo, da je to demokracija, nas bodo oni podprili pri tem, da to "demokracijo" širimo po svetu, vse dokler je ne bo imel vsal km2 na tej Zemlji. Tvoje mnenje je nepomembno, si v manjšini."
Rudar
04. 08. 2022 19.52
+6
Sej ti si napisal komentar in sam sebi odgovoril. Da, pa določenih stvai ne razumeš je pa tudi očitno.
InterRefIections
04. 08. 2022 19.54
-3
Torej naj napore usmerijo v to, da v svoji državi prepričajo ljudi, da se z volitvami da kaj spremeniti. Ker če niti v svoji ne znajo, kako bodo potem Kitajce?
InterRefIections
04. 08. 2022 19.36
-2
Če sem prav razumel, mora Ukrajina imeti celotno svoje ozemlje, Kitajska pa ne.
Kollerik
04. 08. 2022 19.39
+3
InterRefIections
04. 08. 2022 19.39
+0
Putler
04. 08. 2022 19.46
+3
Izkrivljanje resnice in sirjenje lazi, tipicno za komunisticni rezim in njihove vernike
InterRefIections
04. 08. 2022 19.47
-2
Putler
04. 08. 2022 19.48
+8
InterRefIections
04. 08. 2022 19.50
-4
Rudar
04. 08. 2022 19.53
+4
Inter. Ne razumeš prav. Tud marsičesa drugega ne, glede na prejšnje komentarje.
wsharky
04. 08. 2022 19.27
-1
v tem primeru podpiram kitajsko