Tujina

Najstnik strelski pohod načrtoval dlje časa, imel je seznam žrtev

Beograd, 03. 05. 2023 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bil je miren, neopazen fant. Odličnjak. Ne bi si mislili, da bo naredil kaj takega, so bili prvi odzivi šolarjev z beograjske OŠ "Vladislav Ribnikar", potem ko je sedmošolec hladnokrvno ustrelil najprej varnostnika, nato pa še osem učencev. A prve informacije policije kažejo, da se je za mirnim obličjem skrivalo nepredstavljivo sovraštvo.

Več videovsebin
  • Napad je načrtoval dlje časa
    00:10
    Napad je načrtoval dlje časa
  • O prvem klicu na policijo
    00:42
    O prvem klicu na policijo
  • Načelnik Policijske uprave Beograd Veselin Milić
    00:15
    Načelnik Policijske uprave Beograd Veselin Milić
  • Izjava srbske ministrice za zdravje
    00:31
    Izjava srbske ministrice za zdravje

13-letni učenec je strelski pohod načrtoval dlje časa, je prve izsledke preiskave predstavil načelnik Policijske uprave Beograd Veselin Milić. Čeprav jim ni želel razkriti motiva, jim je predal seznam sošolcev, ki se jih je želel znebiti. "Sam je naredil načrt vstopa in izstopa iz šole ter, kot je dejal, določil prioritetne cilje. Skica je videti kot nekaj iz videoigre ali grozljivke. Natančno, po šolskih razredih, je načrtoval, kako vstopiti v katero učilnico, kako likvidirati katerega otroka in po kakšnem vrstnem redu. Določil je prednostne cilje," je na novinarski konferenci povedal Milić.

Policija je prvi klic na pomoč dobila okoli 8.40, poklicala jih je pomočnica ravnatelja, le nekaj minut za njo pa je policijsko številko zavrtel tudi storilec in povedal, da je na šoli ustrelil več oseb. Na kraj so nemudoma poslali več patrulj, pričakal jih je grozljiv prizor. Storilca so takoj prijeli, po nekaterih informacijah naj bi sicer poskušal pobegniti. 

Kot je še povedal Milić, je učenec ob prihodu v šolo najprej ustrelil in smrtno ranil varnostnika, takoj za tem pa še učenko, ki je bila danes dežurna na hodniku. Ubil je tudi dekle, ki je stalo ob njej, kot četrto pa je krogla prav tako na hodniku zadela in ubila še eno učenko. Nato se je napotil proti učilnici za zgodovino, izbral jo je, ker je blizu vhoda v šolo in ker je imel takrat tam pouk njegov razred. "Med potjo je zamenjal okvir z naboji, nato pa streljal proti učiteljici in ostalim učencem. Zatem je odšel iz učilnice na šolsko dvorišče, odvrgel okvir z naboji in poklical policijo," je še povedal Milić. 

Uporabil je očetovi pištoli, ena je bila malokalibrska, druga pa devetmilimetrska CZ99. Oče ju je sicer imel v sefu, a je sin poznal geslo za dostop. V njegovi torbi so našli tudi štiri molotovke. 

Kaj ga je gnalo, za zdaj ni jasno. Omenja se sicer, da naj bi odličnjaka, ki se je redno udeleževal tekmovanj, razjezila enica pri zgodovini, a to so le ugibanja. Je pa Milić prenesel izjave direktorja šole, da je šlo za vzornega učenca in tovariša ter da pri njem niso opazili čustvenih stisk, ki bi lahko bile povod za okrutno dejanje. Kot mirnega, tihega in precej zaprtega so ga sicer opisovali tudi sošolci. 

Ker še nima 14 let, po srbski zakonodaji za svoje dejanje ne bo odgovarjal. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja