Tujina

Ladjarske družbe prepovedujejo plovbo v Rdečem morju, Hutiji znova napadli

Ženeva, 18. 12. 2023 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi povečanega števila napadov na ladje je tudi največja svetovna ladjarska skupina Mediterranean Shipping Company (MSC) preusmerila svoje poti stran od Rdečega morja. Tudi francoska družba CMA CHM je sprejela podoben ukrep le dan po tem, ko sta potovanja prekinila danski ladjarski velikan Maersk in nemško prevozno podjetje Hapag-Lloyd. Za podobno potezo se je odločil tudi naftni velikan BP, vendar so dejali, da gre za začasni ukrep. V tem času pa je norveško ladjo zadel neidentificiran izstrelek, odgovornost pa so že prevzeli jemenski uporniki Hutiji.

Do ukrepov prihaja zaradi vse pogostejših napadov upornikov Hutijev, ki jih podpira Iran, na ladje, ki potujejo v Izrael. Hutiji so namreč izrazili močno podporo Hamasu, potem ko je Izrael začel vojaško kampanjo v Gazi po napadih Hamasa 7. oktobra. 

Razmere na Rdečem morju so postale resne, je sporočila MSC, potem ko so ZDA v soboto sporočile, da so njihovi rušilci z vodenimi raketami sestrelili 14 dronov, ki so bili usmerjeni proti njim. MSC-jeva kontejnerska ladja MSC PALATUIM III je bila napadena v petek, ko je plula skozi Rdeče morje, in čeprav posadka ni bila poškodovana, je ladja prenehala obratovati. MSC-jeve ladje so za zdaj preusmerjene na Rt dobrega upanja na jugu Afrike.

MSC kontejnerska ladja
MSC kontejnerska ladja FOTO: AP

Tudi Maersk, drugo največje ladjarsko podjetje na svetu, je razmere označilo za "skrb vzbujajoče".  "Po včerajšnjem skorajšnjem incidentu z ladjo Maersk Gibraltar in še enem današnjem napadu na kontejnersko ladjo smo vsem ladjam Maersk na območju, ki bodo plule skozi ožino Bab el Mandeb, naročili, naj do nadaljnjega prekinejo svojo pot," je v petek sporočilo podjetje za BBC.

Te odločitve pa bodo eno izmed največjih podjetij na svetu drago stale, so strokovnjaki povedali za BBC. "Gre za varnost posadke, same ladje in tudi zavarovalne police. Premije so zdaj zelo visoke, če sploh lahko dobijo zavarovanje, zato bo to resno vplivalo na raven zalog, stroške in celotno dinamiko dobavnih verig," je za BBC povedala Sue Terpilowski iz Chartered Institute of Logistics and Transport, ki zastopa podjetja, ki se ukvarjajo z dobavnimi verigami.

Dodatni stroški posadke, goriva in zavarovanja pa se bodo verjetno prenesli na potrošnike.

Ožina Bab el Mandeb, ki je znana tudi po imenu Vrata žalosti oziroma Vrata solz, je 32 kilometrov širok preliv, ki od nekdaj slovi po tem, da je nevaren za plovbo. Preliv se nahaja med Jemnom na Arabskem polotoku ter Džibutijem in Eritrejo na afriški obali.

Po njem lahko ladje z juga pridejo do Suškega prekopa, ki je izjemno pomembna pomorska pot. Izogibanje tej poti pa pomeni, da morajo plovila ubrati veliko daljše poti, na primer plovbo okoli južne Afrike. Vsako leto po njej pluje približno 17.000 ladij, vsaka ladja, ki pluje skozi Sueški prekop v Indijski ocean ali iz njega, pa mora priti po tej poti.

Jemenski uporniki v Rdečem morju napadli norveško ladjo

Norveško ladjo v Rdečem morju je danes zadel neidentificiran izstrelek, je sporočil lastnik ladje, norveško podjetje Inventor Chemical Tankers, in dodal, da posadka ni bila poškodovana.

"Na srečo nihče od članov indijske posadke ni bil poškodovan, poročajo pa o omejeni škodi na plovilu. Posadki in ladji zdaj pomaga ameriška mornarica, ki ju bo pripeljala na varno," je sporočilo norveško podjetje. Ob tem je dodalo, da njeno plovilo nima nikakršnih povezav z Izraelom.

Uporniški Hutiji so medtem sporočili, da so v Rdečem morju napadli dve z Izraelom povezani ladji, med drugim tudi ladjo v lasti norveškega podjetja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini.
18. 12. 2023 13.05
+3
Hutiji so isti kot Hamas, ... očitno komaj čakajo, kdaj jih bo kdo namlatil. Me zanima kaj bodo zdaj naredili Egipčani, ki izgubljajo pomemben delež prihodka.
Wolfman
18. 12. 2023 12.34
+0
Zrokal bodo vse, kar je Izraelsko in prav je tako.
Pejnovrt
18. 12. 2023 12.19
+2
Evo pa imajo spranci oz teoretiki zarote matarjal
MucaNeGrize
18. 12. 2023 11.42
-4
Čestitke v Jemen ...
Wolfman
18. 12. 2023 11.18
+6
Smo opazili, kaj pomeni za žideke predaja z belo zastavo oz. pripravljenost na pogajanja! Točno to naredili trije Izraelski talci, izraelska vojska pa jih je pomota ubila, uničila do neprepoznavnosti...! in to bo totalen šok za njihove domače, ko jih bodo poslednjič videli! In potem naj zaupamo židekom?
LuxVeritas
18. 12. 2023 11.45
-1
ja en primer si nasel, pa sedaj podporniki islamskih teroristov ze posplosunejo. potem menis tudi da je vsak civilist v gazi terorist, ker vemo da so teroristi po ijali civiliste 7 pktobra, vkljucno z zenskami, otroki in dojencki.
Wolfman
18. 12. 2023 11.52
-1
Židek je židek, in tudi Nemci kot ostali Evropejci med 2. svetovno vojno jih niso prav nič selekcionirali, le v redkih priemerih le, če so jih res krvavo potrebovali. .
FIRBCA
18. 12. 2023 10.47
-2
to je zaradi dvigovanj cen. Cene bodo skocile za 10% kar nima nobene veze, ko naredijo tankerji 3823nm vec ali drugace 7 dni in pol vec kod skozi suez. Zaradi tega ne more skociti vse gor. To je zavajanje za nevedneze.Plani cen se delajo vza 2 leti naprej zato seenkrat smehhh.
LuxVeritas
18. 12. 2023 11.46
+2
FIRBCA
18. 12. 2023 12.34
+0
Retros
18. 12. 2023 10.27
+10
Očitno bo pa v prihodnosti najvarnejša severna Arktičan pot preko Rusije, ki je že danes najkrajša pot iz Azije v Evropo.
Retros
18. 12. 2023 10.26
+5
Spet umetno ustvarjanje krize, vse po planu. Sicer pa tile Hutuji napadajo samo Izraelske ladje in tiste tuje, ki so namenjena v Izraelska pristanišča.
LuxVeritas
18. 12. 2023 11.47
+2
ce jim verjemes, do danes niso zadeli nobene izraelske ladije, se tsita nunber 9 je bila posojena japonskemu podjetju ki se vedno placuje najemnino izraelcu, tudi za casa ilegalnega zasega.
kuncci1
18. 12. 2023 10.22
+5
Mislim, da bo velik pok tam na jugu, ki se bo prenesel proti severu in na koncu bo svetovna vojna.
LuxVeritas
18. 12. 2023 10.17
+3
haha ti jihadistic i hutiji podprti s stra i irana najbolj smodujejo prav muslimanom v regiji. ce bo slo tako naprej in bodo najvecja podjetja preusmirila promet stran od sueskefa prekopa, potem se zna ta celo zprti, in bodo vsi pluli okoli. utlji kot njihovi gospodarji.