Tujina

Najvišje nemško sodišče skrajno desni stranki odvzelo financiranje

Berlin, 23. 01. 2024 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ustavno sodišče v Nemčiji je razsodilo, da skrajno desna stranka Die Heimat (nekdaj stranka NPD) ne bi smela prejemati državne podpore. Odločitev sodišča pa bi lahko pomembno vplivala tudi na razprave o financiranju skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), ki se je v zadnjem času znašla v središču nemirov. "Primer ima velik politični pomen," je sodbo komentirala predsednica spodnjega doma parlamenta ali bundestaga Bärbel Bas.

Nemško ustavno sodišče je v torek razsodilo, da je treba skrajno desni Die Heimat (nekdaj stranka NPD) ukiniti državne subvencije in za šest let preklicati davčne olajšave, poroča Deutsche Welle. Sodniki so odločali o tem, ali je bila agenda Die Heimat (Domovina) tako protiustavna, da bi upravičila preklic državne podpore, ki je na splošno podeljena političnim strankam.

Kot piše medij, je sodišče leta 2017 odločilo, da stranke, takrat še NPD, ne morejo prepovedati. Razlog pa pomanjkanje vpliva stranke. Pojasnili so, da zaradi slednjega NPD ne more uresničiti svojih protiustavnih ciljev. Nemška zakonodaja sicer dovoljuje, da strankam, ki so krive poskusov spodkopavanja ustavnega, demokratičnega reda, na prvi stopnji odvzamejo subvencije za največ šest let.

Bi lahko odločitev vplivala tudi na financiranje stranke AFD?
Bi lahko odločitev vplivala tudi na financiranje stranke AFD? FOTO: AP

Možnost odvzema državne podpore strankam je bila uvedena prav leta 2017 po spodletelem poskusu prepovedi NPD. Tako nemška vlada kot oba domova parlamenta sta sicer že leta 2019 zaprosila za izključitev stranke iz državne podpore, zdaj pa je prvič, da je ustavno sodišče to tudi odločilo. 

Pri tokratni odločitvi sodišča gre do neke mere za simboličen primer. Stranka namreč tudi na zadnjih volitvah ni dobila dovolj glasov, zato Demokratična nacionalistična stranka Nemčije (NPD), zdaj znana kot Die Heimat, v zadnjem času sploh ni prejemala subvencij. Je pa bila še vedno deležna ukrepov davčnih olajšav.

Predsednica spodnjega doma parlamenta ali bundestaga Bärbel Bas je dejala, da je primer proti NPD/Die Heimat "velikega političnega pomena", saj da širšemu prebivalstvu nikoli ni bilo pojasnjeno, zakaj naj bi protidržavne stranke prejele davkoplačevalski denar.

Odločitev sodišča pa bi lahko igrala pomembno vlogo tudi pri razpravah o tem, ali bi lahko podobne ukrepe sprejeli tudi proti skrajno desni stranki Alternativa za Nemčijo (AfD).

Politične stranke v Nemčiji lahko prejemajo subvencije, katerih višina je deloma odvisna od števila glasov, ki jih prejmejo na deželnih, zveznih in evropskih volitvah. Nekdanja NPD je subvencijo nazadnje prejela leta 2020,  ker je na volitvah leta 2016 v vzhodni zvezni državi Mecklenburg-Predpomorjansko prejela 3,02 odstotka glasov. Takrat so ji odobrili 370.600 evrov. Pred osmimi leti pa je stranka prejela več kot 1,1 milijona evrov, saj je na volitvah pred tem dosegla še boljši uspeh.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou