Tujina

Namesto modrega vala se znova kruši modri zid

New York, 04. 11. 2020 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
269

Demokrati so na tihem upali, da bodo volivci množično prestopili na njihovo stran in z modrim valom odpihnil republikance. Pogledovali so celo proti republikanski trdnjavi – Teksasu. Sedaj si grizejo nohte, saj je Donald Trump znova presegel napovedi, še posebej na ameriškem srednjem zahodu, kjer naj bi bil Joe Biden trdno v vodstvu. Ankete so (ponovno) udarile mimo predvsem v Wisconsinu, Michiganu in Pensilvaniji, zmaga republikanca v samo eni od teh zveznih držav pa bo pomenila nova štiri leta trumpizma.

Ameriške merilce  volilnega razpoloženja je znova presenetil nepričakovani val podpornikov Donalda Trumpa.
Ameriške merilce volilnega razpoloženja je znova presenetil nepričakovani val podpornikov Donalda Trumpa. FOTO: AP

Za resno analizo volilnih rezultatov je še veliko prezgodaj, prvi izsledki vzporednih volitev pa so pokazali, da so bili volivci predvsem razpeti med dvema strahovoma: strahom pred širjenjem pandemije in strahom pred krčenjem gospodarstva. V prvem primeru so podprli Bidna, v drugem so verjeli Trumpu, da bo z odpravljanjem ukrepov pognal gospodarstvo in povrnil izgubljena delovna mesta. Demokratsko sporočilo o enotnosti je bilo učinkovito pri zmernih volivcih na obeh straneh strankarske ločnice in pri neodvisnih, za Bidna so se v večji meri odločali tudi tisti, ki leta 2016 niso volili, letos pa so prišli na volišča. A zdi se, da so napovedi kljub popravkom modelov znova nekoliko podcenile selitev manj izobraženih belih volivcev na republikansko stran. Gre za dolgoročni trend, ki so ga zaznavali še pred Trumpovim populizmom, ta pa ga je močno pospešil. Volilno telo v ZDA je očitno tako razklano in povsem neobvladljivo, da klasične meritve njegovega razpoloženja preprosto ne delujejo.

Kot kaže, smo znova priča sramežljivosti nekdanjih podpornikov demokratske stranke, ki sedaj podpirajo republikanca, a to še vedno skrivajo. "Veliko volivcev ne želi priznati, da podpirajo kandidata, ki velja za rasista," je dejal volilni analitik Jim Lee iz organizacije Susquehanna Polling and Research še pred glasovanjem in napovedal, da so napovedi znova spregledale ta del volilnega telesa. Republikanski volilni analitik Jon McHenry, ki je izražal dvom v volilne napovedi v korist kandidata svoje stranke, sicer ne verjame, da bi Trumpovi volivci v resnici skrivali svojo naklonjenost republikancu. Po njegovem mnenju preprosto neradi sodelujejo v anketah. Strateg demokratov Chris Kofinis je že na začetku oktobra opozarjal na tihe Trumpove volivce, a ob tem dodal, da je zelo težko oceniti, za kako veliko skupino gre. Po njegovih besedah je merjenje volilnega razpoloženja hkrati umetnost in znanost, pri čemer "so nekateri slabi umetniki, drugi pa spregledajo znanost". Vsi modeli temeljijo na anketah in če te niso dovolj natančne, zgrešijo tudi modeli. Časnik FiveThirtyEight ima enega najbolj cenjenih, v torek dopoldne pa je napovedoval 89-odstotno verjetnost, da bo zmagal Biden.

Pozabljeni latinosi

Napovedi so znova na najbolj majavih nogah pri modrem zidu, kot politični analitiki imenujejo trojico Wisconsin-Michigan-Pensilvanija. Zvezne države v pasu rje, na območju propadle težke industrije ZDA, so bile dolgo sindikalna utrdba demokratov, leta 2016 pa je Hillary Clinton v njih izgubila s skupaj manj kot 80.000 glasovi. Še vedno se vnemajo razprave o tem, kako so lahko takratne napovedi udarile mimo, a zdi se, da prihaja čas za nove. Wisconsin se je zdel trdno v Bidnovih rokah (New York Times mu je nameril 11 odstotnih točk prednosti, Washington Post kar 17), podobno je veljalo za Michigan (NYT +8, WP +7), a je Trump dolgo vodil, sedaj tesen izzid odločajo glasovnice predčasnege glsovanja. Ankete za Pensilvanijo so prav tako kazale na zmago demokrata (NYT +6, WP +7), toda ključna zvezna država je močno nagnjena na stran republikanca. Prvo štetje bi se lahko zavleklo vse do petka (v Wisconsonu po napovedih do srede), Biden pa potrebuje zmago v vsaj dveh.

Demokrati so računali na glasove latinosov, a jih je morda Trump na svojo stran pridobil dovolj, da je presegel napovedi.
Demokrati so računali na glasove latinosov, a jih je morda Trump na svojo stran pridobil dovolj, da je presegel napovedi. FOTO: AP

Florida je bila prva velika nagrada večera za Trumpa, kljub temu da so ankete kazale na majhno prednost Bidna. Očitno se je Trumpovo nenehno povezovanje Bidna s socializmom in ponavljanje, da je 77-letni politik le orodje v rokah levega krila demokratske stranke, bogato obrestovalo. Demokrat je v okrožju Miami-Dade, največjem v tej zvezni državi, sicer zmagal, toda dosegel manjšo podporo, kot jo je Clintonova pred štirimi leti, kar ga je stalo veliko glasov. Okrožje je posebej polno latino volivcev kubanskega porekla, ki niso pozabili, da je vlada Baracka Obame (in podpredsednika Bidna) začela mehčati odnose z režimom na Kubi, zato so odločno podprli republikanca. Opletanje s socializmom je bilo opozorilno znamenje tudi za priseljence iz Venezuele, ki jo je tamkajšnja verzija socialističnega režima spravila v bankrot. Kot kaže, je to nekoliko znižalo podporo latino volivcev po celotni sončni državi, česar ankete prav tako niso zajele. Biden je sicer zmagal v več okrožjih kot Clintonova, toda v njih manj prepričljivo, kar ga je na koncu najbrž stalo 29 elektorskih glasov Floride.

Na morebitno težavo Bidna z latino volivci je v tednih pred torkom opozarjal že del političnih analitikov pri demokratih, saj naj njihova kampanja ne bi bila dovolj pozorna do njih. To bosta deloma razkrili Arizona in Nevada, kjer imajoprecejšen vpliv na rezultate. Biden je povedel v obeh, nekateri mediji so Arizono že uvrstili v njegov nabor elektorskih glasov, kar pomeni prvo zvezno državo, ki je v 2020 izbrala predsedniškega kandidata iz druge stranke kot štiri leta poprej. Latino volivci so pomembni tudi v Pensilvaniji, ob morebitnem porazu demokrata pa se bodo v stranki še dolgo spraševali, ali je njihov kandidat prepozno in premalo vneto nagovarjal latinose in ali so se preveč zanašali na to, da jih bo odpor do republikanske politike priseljevanja avtomatsko porinil na njihovo stran.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (269)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
05. 11. 2020 09.21
-2
Sem brala komentar slovenskega izseljenci, ki že 35 let živi v Ameriki. Takole je rekel; da je Trump kriminalec njegova in tudi "naša" Melanija pa naj se pobere iz bele hiše. Da niti ene besede spodbude in prijazne besede do sedaj ni posvetila Slovencem v Ameriki. Res, za občudovati, a ne desni troli? Ja, ja, Melanija pušča vse za seboj in nazaj se ne ozira. V bistvu sta krasen par. Po ameriško, seveda. 😎
Irina Surladžioska
05. 11. 2020 11.35
+2
Ja in? A bi morala to narediti, ker se pač spodobi ali kaj? Če ne čuti povezanosti s Slovenijo je pač ne. Dokler ni postala prva dama se tudi v Sloveniji nismo preveč nanjo ozirali, če smo sploh vedeli da obstaja. Zdaj pa smo ful ponosni, pa ji cele linije izdelkov posvečamo, da bi Slovenijo tržili v svetu na njen račun. Mislim, da imamo v Sloveniji OGROMNO stvari in oseb za tržiti, ki jih premalo cenimo in Melania definitivno ni ena izmed njih.
franz1988
05. 11. 2020 08.52
+2
Dopisnik nacionalke iz ZDA je rekel v živo:" ....tukaj nam pa slabo kaže...." KOMU TO NAM???? KDO SMO MI????
Žan Nagli?
05. 11. 2020 08.26
-1
zdj se pa odločte kravjeki, vsak članek drugo
55bojan
05. 11. 2020 08.02
+4
1.Priseljenci iz Kube volili za Trumpa(njihov komentar glej tuje nepristranske medije-prihajamo iz dežele komunizma - socializma in vemo kaj je to.) 2.Biden izgubil črnsko volilno bazo(posledice 8 letne vladavine Obame in rezultat gospodarnosti Trumpa- tuji mediji Bloomberg,BBC News)
resslovenka
05. 11. 2020 09.28
Morda bi se moral v igro vključiti še kakšen drug kandidat. Američani bodo svojo odločitev prej ali slej obžalovali. Če seveda zmaga Trump. On gre kot buldožer preko "trupel". Narcist, absolutist, avtokrat. Niti malo empatije ne premore. Se je izkazalo v mnogi primerih. Ima pa odličen dar govora in tudi igralskih sposobnosti. Kakorkoli, naj se odloči, tam čez lužo. Njihovo življenje, njihov predsednik, njihov konfuzen svet. Poln lažnega blišča in ogromne revščine. Kako bo izbira vplivala na svetovno politiko, bomo pa videli. 😎
borec91
04. 11. 2020 17.38
-6
men je dam vazno kar se zda tice da ustavjo bila in cukrmana da sta pokvarjenca brez primere no nas jajo jima je podoben
MENS
04. 11. 2020 16.01
-4
Demokracija po Trumpu in Janši; Tramp je svojo zmago že razglasil in ob tem pozval vrhovno sodiše, naj zaustavi štetje glasov. Še nikoli v zgodovini ni skušal predsednik ZDA Američanom odvzeti njihovega glasu na volitvah," Tudi Janša je Trumpa priznal zmago – čeprav še niso prešteli vseh glasov. Evropa se zgraža!!
Škrnicl
04. 11. 2020 15.15
+7
Čestitke Trumpu za zmago!
nikhrast
04. 11. 2020 15.50
-8
Tiger1010
04. 11. 2020 15.00
+2
Pravijo da se ne upajo priznat da so volili Trumpa ampak dejstvo je pa tako da tiste ki javno priznajo da so prestopili na Trumpovo stran doživljajo napade tako v realnem življenju kod v virtualnem celo delodajalce teh oseb napadajo. Par dni nazaj sem gledal intervju z nečakinjo Bin Ladna ki živi v Ameriki in pravi da je doživela več napadov zaradi javne podpore Trumpu kod pa zaradi svojega priimka. Toliko o svobodi govora itd na katerega se levičarji tako radi obračajo
nikhrast
04. 11. 2020 15.59
+3
Tako je, samo ne vem če samo levaki podpirajo to svobodo, to so bolj liberalci. Precej folka, posebno v biznisu, je fiskalno konsevativnih, socialno so pa libertarci.
Pandemia
04. 11. 2020 14.48
+8
konec je s vasim novinarskim zidom po moje
Pandemia
04. 11. 2020 14.47
+2
tokrat se rusite vi mediji. rabite jezusa da vas resi. laznjivciiiiiiiiiii
medus
04. 11. 2020 14.42
+9
Biden je izgubil volitve ko je napovedal nov lockdown in obvezne maske.
Joža_Gulikoža
04. 11. 2020 14.31
+14
Hahaha haha, a se že posipate s pepelom. Jaz, že pol leta govorim, da bo Trump se en mandat predsednik.
riss
04. 11. 2020 13.44
+6
Ne vem sicer kaj je hujše, antipropaganda naših medijev proti Trumpu in Melaniji, ki je trajala vsa 4 leta ali tvit JJ, ko je "nediplomatsko" na ne preveč primeren način podprl našega zeta pred volitvami. Niste si preveč narazen in bi v bodoče lahko celo pristopili na stran JJ.
Carmenbula
04. 11. 2020 13.57
-2
Janša najbolje kar je Slovenija dobila po Francu Jozefu in Mariji Tereziji..
User1063544
04. 11. 2020 13.22
+5
Biden-Mediji ste s svojimi napovedmi tako natančni kot Fauchi pri otvoritvenem metu na baseball tekmi... hehehehehee pa*ki .
User1063544
04. 11. 2020 13.23
+2
Točno vidi se povezava in luftanje ter laganje v vseh aspektih..
Sokril
04. 11. 2020 13.17
+10
Trump se bori proti demokratom, MSM, borznim mešetarjem, medijskim zvezdam, volilnim goljufijam, lažem, ..itd, in je še vedno v vodstvu. Lahko pa začne republikance skrbeti, kaj bo čez štiri leta. Arizona je modra, prav tako ni daleč Teksas. Tihomorske države imajo čez 60% demokratsko usmerjenost, skratka izginjajo zadnje republikanske enote v teh državah. Trend je zelo slab, ZDA so pred popolnim korpo-pedo- elitističnim prevzemom varne le še 4 leta.
Ate_ist
04. 11. 2020 13.08
+20
naslednja 4 leta bo trump izstavljal mastne politične račune svojim nasprotnikom tako v ameriki kot tudi povsod drugje. 24ur ne bo vam lahko!
riss
04. 11. 2020 12.52
+20
Zmago "našemu" Trampu lahko samo še ukradejo. Kaj pa meni naša 4 letna antipropaganda proti slovenskemu zetu? SRAMOTA IN NAJ SE POGREZNIJO VSI, KI SO TEMU PRISPEVALI!
Zmaga Ukrajini ...
04. 11. 2020 13.01
-13
mastablasta
04. 11. 2020 12.46
+1
trump pa je sicer podpiral latinose a ne? zid in podobno. dejstvo je da so ljudje neumni. ko gledaš kampanijo jim v vsaki državi govorijo nekaj drugega (pač tam kamor veter piha). dobro da so se sploh lahko odločili.
WhatDoYouCare
04. 11. 2020 14.17
+13
Latinosi si želijo ustaviti priseljevanje sicer bodo tudi sami postali tarča deportacijskega urada. en pregovor lepo to opiše... ne diraj lava dok spava. k temu stremijo že živeči latinos v ZDA. čim manj zdrah s priseljevanjem da ne bodo še sami potegnili kratko.
TOX6
04. 11. 2020 12.28
+11
neodvisni,nepristranski,strokovni imate opravka samo z informacijami enoumja zato so vaše ankete napovedi in debate dezinformacije da sa tvog titvega jajca ne skrenemo irelevantne!!!!!!!!
jan.k94
04. 11. 2020 12.10
+31
CNN še sedaj ni prišel k sebi...
Joža_Gulikoža
04. 11. 2020 14.33
+2
Hahaha, jz ne vem kje ima novinarstvo kakšen IQ. Jz sm laik pa že pol leta vem, da bo Trump zmagu