Tujina

Tik pred začetkom napovedane protiofenzive? 'Tragedija za Ruse'

Kijev, 30. 04. 2023 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, U.B.
Komentarji
0

Sobotni napad brezpilotnega letala na polotoku Krim, po katerem je v skladišču goriva v pristaniškem mestu Sevastopol izbruhnil požar, je bil priprava na načrtovano protiofenzivo ukrajinskih sil, sporočajo s poveljstva ukrajinske vojske. Ob tem vodja Wagnerja opozarja, da bi se protiofenziva lahko spremenila v tragedijo za Ruse.

"Uničenje sovražnikove logistike je eden od pripravljalnih elementov za močne akcije naših obrambnih sil, o katerih govorimo že dlje časa," je danes na televiziji povedala tiskovna predstavnica južnega poveljstva ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk. Dodala je, da je "to delo priprava na obsežno ofenzivo, ki jo vsi pričakujejo".

Da je Ukrajina še skoraj pripravljena na dolgo napovedano spomladansko protiofenzivo je v petek potrdil tudi ukrajinski obrambni minister  Oleksej Reznikov. "Kijev je v zadnjih fazah priprave."

Požar v Sevastopolu
Požar v Sevastopolu FOTO: AP

 

V skladišču goriva v Sevastopolu na Krimu, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, je v soboto izbruhnil velik požar. Tamkajšnje proruske oblasti so zatrdile, da je bil posledica napada brezpilotnega letala. Žrtev naj ne bi bilo, prav tako pa naj ne bi bila ogrožena civilna infrastruktura.

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba je kasneje sporočila, da je bilo v požaru uničenih 10 cistern z nafto. "To je božja kazen, zlasti za ubite državljane v Umanu, med katerimi je bilo pet otrok," je v soboto dejal tiskovni predstavnik službe Andrij Jusov, pri čemer je imel v mislih petkov ruski raketni napad na to ukrajinsko mesto. Kijev sicer odgovornosti za napad na Krimu uradno ni prevzel.

Sevastopol, ki je oporišče ruske črnomorske flote, je bil od začetka ruske invazije na Ukrajino že tarča več napadov z brezpilotnimi letali.

Prigožin: To bi bila lahko tragedija za Ruse, potrebujemo strelivo

Prigožin je dejal, da ukrajinski protinapad pričakuje sredi maja. "Ta protiofenziva bi lahko postala tragedija za našo državo," je ocenil v intervjuju za prokremeljskega vojnega dopisnika Semjona Pegova

Ob tem se je znova pritožil, da pripadnikom skupine Wagner primanjkuje streliva. "Naši borci imajo le 10-15 odstotkov nabojev, ki jih potrebujejo," je dejal Prigožin in za to obtožil vodstvo ruske vojske.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov se ni odzval na njegove obtožbe, je pa danes sporočil, da so ruske enote zavzele še štiri predele mesta Bahmut, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Te informacije ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajina sicer zanika trditve Moskve, da so ruske sile zavzele 85 odstotkov mesta. Iz Kijeva so v soboto sporočili, da Rusom doslej ni uspelo prekiniti ukrajinskih oskrbovalnih poti do Bahmuta.

Ruska vojska ob tem danes zamenjala svojega najvišjega generala, zadolženega za logistiko - tudi v luči pričakovane protiofenzive ukrajinskih sil, še poroča dpa. Napoved je sledila več govoricam o zamenjavi generalpolkovnika Mihaila Mizinceva, ki ga je zamenjal Aleksej Kuzmenkov - nekdanji uslužbenec nacionalne garde.

"Kuzmenkov je bil imenovan za namestnika obrambnega ministra Ruske federacije, ki je odgovoren za logistično podporo oboroženih sil," je v izjavi sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ob tem niso navedli, zakaj so Mizinceva odslovili po zgolj sedmih mesecih na položaju.

Ofenziva v Ukrajini je sicer razkrila velike logistične težave ruske vojske, ki so postale še posebej očitne med lansko kaotično mobilizacijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3