Tujina

Napad na Harkov, eksplozije tudi v Kijevu

Harkov/New York, 31. 12. 2023 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.V.
Komentarji
0

Rusija je po dveh dneh obstreljevanja, ki je terjalo več deset žrtev, ponoči izvedla nove napade na Ukrajino. Cilj je bil med drugim Harkov, o eksplozijah poročajo tudi iz Kijeva. Šlo naj bi za odgovor na ukrajinsko obstreljevanje Belgoroda, v katerem je umrlo več kot 20 ljudi, Moskva pa ga je v Varnostnem svetu ZN označila za teroristično dejanje.

Harkov je bil tarča napada z droni, tipa šahed, so davi sporočile lokalne oblasti. Po besedah župana Igorja Terehova so bile poškodovane stavbe v središču mesta, med drugim kavarne in stanovanjska poslopja. Tarča je bil tudi hotel v središču mesta. Vodja vojaške uprave mesta Oleg Sinegubov je javil, da je bilo ranjenih 28 ljudi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glede na navedbe Kijeva je bilo mesto napadeno s šestimi vodenimi raketami. Obenem je ukrajinska zračna obramba po navedbah vojske ponoči uničila 21 od 49 ruskih dronov, ki so bili večinoma usmerjeni proti regijam Harkov, Herson, Mikolajiv in Zaporožje. Cilji napada naj bi bile obrambne linije, pa tudi civilna in vojaška poslopja.

Rusija je sicer v soboto napovedala povračilne ukrepe, po tem, ko je Ukrajina izvedla napad na mesto Belgorod, ki leži le kakih 30 kilometrov od meje. Glede na zadnje podatke ruskih oblasti je umrlo 24 ljudi, več deset je bilo ranjenih.

Moskva je na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN v soboto zatrdila, da je Kijev pri tem uporabil kasetno strelivo, cilj napada pa da so bili med drugim športni center, drsališče in univerza. Ruskio veleposlanik Vasilij Nebenzja je dejal, da je šlo za nameren napad na civilne cilje. Pri tem naj bi Ukrajini aktivno pomagale predvsem Velika Britanija in ZDA, je vztrajal veleposlanik, napad pa naj mi med drugim izvršili z orožjem, ki ga je Ukrajini dobavila Češka. Ta je zavrnila poziv Rusije na zagovor pred VS ZN.

Ukrajinske zaveznice v VS ZN so vztrajale, da odgovornost leži na strani ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je pred približno dvema letoma sprožil agresijo nad Ukrajino. "Če Rusija želi nekoga okriviti za smrti Rusov v tej vojni, bi morala začeti s predsednikom Putinom," je dejal britanski veleposlanik Thomas Phipps.

Napad na Belogorod se je zgodil dan po silovitem ruskem obstreljevanju ukrajinskih mest, ki je bilo eno hujših od začetka vojne. Ubitih je bilo najmanj 40 ljudi. Med poškodovanimi objekti so bile tudi šole, porodnišnica, trgovine in stanovanjska poslopja. Še trije ljudje so bili nato ubiti v napadih v soboto.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja