Tujina

Napad na Kapitol: Izgrednik, ki je v policiste vrgel gasilni aparat, dobil pet let zaporne kazni

Washington, 17. 12. 2021 22.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
4

Moški s Floride, ki je 6. januarja v ameriškem Kapitolu z gasilnim aparatom, leseno desko in drogom napadel policiste, je bil v petek obsojen na več kot pet let zapora. Gre za najdaljšo kazen, ki jo je kateri koli izgrednik v zadevi napad na Kapitol prejel doslej.

Robert Scott Palmer je prva oseba, ki je bila obsojena za kaznivo dejanje napada na policista z nevarnim orožjem. Njegova 63-mesečna kazen bi lahko postavila merilo za več kot 140 drugih, ki se soočajo z isto obtožbo, poroča CNN.

"Vsak dan slišimo o poročilih o nedemokratičnih frakcijah, ljudeh, ki načrtujejo morebitno nasilje leta 2024," je med izrekanjem kazni dejala okrožna sodnica Tanya Chutkan. "Jasno je treba povedati, da bosta poskus preprečitve mirne tranzicije oblasti in napad na organe pregona kaznovana," je dejala. 

Trumpovi podporniki med nasilnim vdorom v Kapitol 6. januarja.
Trumpovi podporniki med nasilnim vdorom v Kapitol 6. januarja. FOTO: Profimedia

Palmerja so prvi javno identificirali "spletni iskalci", ki so ga izsledili s pomočjo slik in videoposnetkov izpred Kapitola. Kot je zapisano v njegovem sporazumu o priznanju krivde, je Palmer z gasilnim aparatom poškropil policiste in prazen aparat dvakrat tudi vrgel. Ker se ni želel umakniti, so ga z gumijastim nabojem ustrelili v trebuh. Chutkanova se je vprašala, če bi zgolj z gumijastimi naboji streljali tudi na temnopolte ali druge pripadnike manjšin. "Sumim, da ne," je pripomnila.  

Sodnico, ki jo je imenoval nekdanji predsednik Barack Obama, je marsikdo označil za najstrožjo sodnico v primerih napadov na Kapital. Vseh sedem oseb, ki jim je sodila, je dobilo od 14 dni do več kot pet let zaporne kazni. 

Med zaslišanjem je Palmer izrazil obžalovanje za svoja dejanja. "Bil sem ogorčen in potrt, ko sem se videl po televiziji, kako sem hladno poškropil policiste," je dejal. V pismu sodnici je zapisal še, da se zdaj zaveda, da je nekdanji predsednik Donald Trump svojim podpornikom "lagal" glede rezultatov volitev.  

"Kar naprej so ponavljali lažno pripoved o ukradenih volitvah in o tem, kako je naša dolžnost, da se upremo tej tiraniji," je zapisal in dodal: "Nisem se zavedal, da je bil pravzaprav tiran tisti, ki se je na vsak način želel oklepati svoje moči. Pa četudi z ustvarjanjem kaosa."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IgorMedved
20. 12. 2021 12.09
Upam, da bo sojeno vsem izgrednikom in nasilnežem ter da bodo prejeli pravične kazni. Želim si, da bi za laži in hujskanje posledice doživel tudi Trump, vendar glede tega nimam veliko upanja.
borjac
18. 12. 2021 11.13
+1
To pa je res nepravično, ta človek je bil prostovoljni gasilec in je samo hotel preizkusiti, če na Kapitolu delujejo protipožarni sistemi, seveda tudi protipožarni aparat.
Državni Civilist
18. 12. 2021 14.40
dante
18. 12. 2021 08.47
+0
Ljudi se kaznuje v opomin drugim